Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Stockholm Boule Cup ger mersmak

I ett fantastiskt sommarväder och i en fantastisk miljö har den första upplagan av Stockholm Boule Cup spelats. Över hundra licensierade spelare – och många utan licens – samlades när AIK, Djurgården och Hammarby gjorde gemensam sak i Humlegården.

Det första som slår en när man, som utsocknes, anländer till den nya bouletävlingen i Humlegården är att det är helt obegripligt att parken inte utnyttjats för boulespel det senaste decenniet.
Miljön är perfekt. Särskilt när, som idag, ett vackert solsken letar sig ner igenom det tak parkens lindträd erbjuder som skydd för boulebanorna och de spelare som vistas där.

Annan helg nästa år
Ganska länge såg det ut som om de inte skulle bli så många. Spelarna. Men till Stockholm Boule Cup kan man anmäla sig på plats, strax före spelstart, och uppenbarligen var det flera stockholmare som utnyttjade den möjligheten. 36 trippellag blev det till slut. Inte så illa för att vara första gången – och för att vara helgen efter SM-veckan.
Nästan säkert skulle arrangörerna vinna ännu fler deltagare genom att hitta en mer strategiskt vald tävlingsdag.
– Ja, vi skulle nog det, instämmer Hammarbys Staffan Folke.
AIK:s Jan Norberg låter, som alltid, entusiastisk och han är nöjd med premiären.
– Vi lär ju oss idag också, inför nästa år. Till exempel ska vi ha bättre skyltning då, säger han.


Gott om nygamla spelare
Det svenska landslaget, bestående av Joachim Andersson, Albin Plantin och Ali Abdi Aden, var på förhand solklara favoriter till segern. Men det fanns fler lag med skickliga spelare. SM-trippelns guldmedaljörer, till exempel, Hasse Silverberg och Niklas Marklund som spelade tillsammans med Jens Bäck , som dock inte varit aktiv på flera år.
Överhuvudtaget verkar tävlingen i Humlegården ha lockat fram flera tidigare flitiga stockholmsboulare, som under de senaste åren legat i träda. Vilket ju i sig är en vinst.
Men också många av dagens stockholmsprofiler fanns på plats. Jenny Hamberg, Lotta Brohult, Dennis Duvenfelt, Markel Sjöström – alla var de lika glada över att få spela i Humlegården igen.
– Det här är grymt, konstaterar landslagets Albin Plantin.


Seger för Boulero/Sibirien
Tävlingen spelades med direktutslagning. Förlorade man den första matchen fick man fortsätta i B-turneringen. Också där tillämpades direktutslagning – och de båda lag som tog sig till final fick återvända till A-turneringen, genom att där ta plats i kvartsfinalerna.
Landslaget gick som tåget fram till kvartsfinal och fick en lång paus medan de inväntade övriga kvartsfinalister. Och sedan tog tävlingen oväntat snabbt slut för landslagsspelarna. Sibiriens Jesper Skult vann tillsammans med Bouleros Dennis Duvenfeldt och Harko Verhagen med 13-4.
Inte nog med att de eliminerade landslaget – de vann också hela tävlingen efter att i finalen ha besegrat Jens Bäck, Niklas Marklund och Hasse Silverberg med 13-0.

Många åskådare - och nya tävlande
I Humlegården rör sig många lördagsflanörer och många av dem stannar till och tittar på spelet under riktigt goda stunder. Matcherna där landslagströjorna syns lockar den största publiken. Att så många nyfikna åskådare samlas här är ytterligare ett gott argument för att förlägga fler tävlingar till denna plats. Kanske rent av något seriespel?
För de riktigt nyfikna finns också möjligheten att prova på att spela. DN har annonserat att deras prenumeranter kan komma ner till Humlegården, låna klot och tävla. Klockan ett, när dessa sidotävlingar startar, samlas sexton dubbellag för att spela.
– Jag spelade lite grand för tio år sen och såg i tidningen att man kunde testa på igen idag, säger en av de tävlande – och suget efter mer spel kommer tillbaka.
– Det gör ju det. Men man har en bit kvar…
– Nu har ungarna växt upp och man har mer fritid, så det kan nog bli mer spel nu.
De som provar på att tävla kan vinna startkit från Boulebar, paraplyer, kortlekar och kokböcker från DN.
När dagen är slut har sex stycken fyrlagsflaskor - det vill säga 48 spelare - provat på att spela. 


Nära Frankrike
Den merguez som serveras i baguettebröd med dijonsenap och ketchup smakar förträffligt. Prissättningen hålls så enkel som möjligt – 20 spänn för korven, tio spänn för kaffe, dricka eller ostmacka.
– Vi vill att allting ska vara så lätt som möjligt, säger Jan Norberg.
Därför väljer också det trippellag som vinner lotten var i parken matchen ska spelas. Alla matcher sätts igång så fort det finns motstånd – förutom kvartsfinalerna, där man väntar in finalisterna från B-turneringen innan en ny lottning görs.
Den breda gången där de flesta väljer att spela lutar markant och banorna är inte enkla att bemästra. Med alla intresserade som samlas runt banorna, står eller sitter i skuggan och samtalar, känns det här så franskt det kan bli i Sverige.
Man längtar redan efter mer.


Fler bilder från Humlegården här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2012-07-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se