Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Damerna som spelar EM

Rebecka Bergström, Jenny Hamberg, Jessica Johansson och Anna Theander (bilden) bildar det landslag som för Sveriges räkning åker till Belgien och EM för damer i november.

Förbundskapten Anders Larsson har bestämt vilka spelare som ska representera Sverige i EM i Ghent. Även om han är lite irriterad över att behöva göra det redan nu. CEP, det europeiska förbundet, kräver att få reda på laguppställningarna i god tid och Sverige var redan nu för sent ute med att lämna besked.
– Jag förstår inte varför de behöver ha reda på vilka spelarna är nu. Att de måste veta vilka länder som kommer att delta är självklart, men det kan inte vara nödvändigt att få reda på exakt vilka individer förrän ett par-tre veckor innan mästerskapet startar.

Kritik mot europeiska krav
Tysklands förbundskapten, Klaus Wiebusch, delar Larssons kritik.
– Varför ska vi behöva meddela det nu? EM spelas inte förrän i november. Jag skulle naturligtvis kunna ge dem fyra namn att skriva upp, för att senare byta ut några av dem – men det vore knappast psykologiskt riktigt.
Anders Larsson har bett Ingela Eriksson, ledamot av CEP:s styrelse, att framföra synpunkterna.
– Förhoppningsvis ändrar de sig till kommande mästerskap, säger Larsson.

Förbundskaptenens val
Han har alltså valt ut Rebecka Bergström (Halmstad Petank), Jenny Hamberg (Boo SK), Jessica Johansson (Coccinelle PC) och Anna Theander (Gothenburg Boule Bangers).
– Att Jessica är med i truppen är väl kanske inte så mycket att orda om?
Nej, det är det inte. Jessica Johansson är landets skickligaste kvinna, skördar många och stora framgångar i den öppna klassen, har god mästerskapsrutin och är självklar i ett mästerskapslag. Hon är också den som kommer att representera Sverige i precisionsskyttet.
– Jenny har haft en hel del framgångar under året och förbättrat sig. Inte minst hennes skytte är av hög klass, säger Anders Larsson och fortsätter:
– Anna har bra ledaregenskaper för det här gänget och är en väldigt kompetent läggare.
– Rebecka är allround och ett bra komplement till de andra.

Theander får viktig roll
Sedan Matilda Boström valde att lämna landslaget har bara fem spelare ingått i damernas mästerskapstrupp – vilket innebär att endast en, Emma Bergström, nu får stanna hemma.
– Det känns naturligtvis tufft just nu, men det är viktigt att tänka på att både Emma och Rebecka är mycket unga och att det nästa år spelas såväl U23-EM som NM – utöver VM. Emma har med andra ord mycket att blicka fram emot. Både hon och Rebecka har haft en fantastisk utveckling och ska nu skolas in i landslaget ett steg i taget.
– Emma har konkurrerat på positionen som läggare och jag tycker dels att Anna faktiskt lägger bättre idag, dels att hennes sociala förmåga och utåtriktade sätt behövs. Annas roll i laget blir viktig, säger förbundskaptenen.

Spelar ihop i oktober
Den uttagning Anders Larsson sedan tidigare gjort inför den internationella tävlingen i Sevran, Frankrike, den sista helgen i augusti står han fast vid. Där ska Anna Theander spela tillsammans med Jessica Johansson och Jenny Hamberg med Emma Bergström.
– Både Emma och Rebecka ska som sagt långsamt skolas in i de här sammanhangen, och Rebecka får så många matcher ändå, säger Anders Larsson.
I mitten av september blir det ytterligare en internationell tävling för landslaget – den här gången på Korsika. Då är det trippel som gäller och Theander, Hamberg och Johansson utgör det svenska laget.
– Det är viktigt att Anna får spela ihop med de andra och Emma och Rebecka har som sagt fått Europamotståndet ändå, genom Europacupen.
Rebecka Bergström har då inte spelat tillsammans med de övriga EM-spelarna.
– Det ska vi se till att hon får göra under oktober månad, innan det är dags för EM, lovar Anders Larsson.

Tre kaptener på plats
Han följer själv med till Ghent och Belgien för att coacha damerna genom EM. Förmodligen följer även U23-landslagets förbundskapten, Maths ”Matte” Lind, med på mästerskapsresan.
– Eftersom det blir EM för både damer och juniorer kan det vara bra att vara tre. Matte får i så fall stötta både dam- och juniorlandslaget, säger Anders Larsson.

Publicerad: 2012-08-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se