Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svenska VM-laget till Marseille

Nu är det klart vilka svenska spelare som i höst reser till boulens födelsestad för att där försvara de svenska färgerna i världsmästerskapen: Patrik Andersson, Thomas Wiede, Ali Abdi Aden och Albin Plantin.

Förbundskapten Anders Larsson har funderat färdigt. Och bestämt sig för att till årets VM skicka Patrik Andersson, Thomas Wiede – båda hemmahörande i Halmstad Petank, Ali Abdi Aden – från Stockholmsklubben Sitting Boule – och Albin Plantin, från en annan Stockholmsklubb – Sibirien CP.

Andersson och Wiede fanns båda med i det landslag som i fjol tog Sverige till en hedrande femteplats vid EM i Göteborg.
– Wiede gjorde riktigt bra ifrån sig där – och det är hans hittills första mästerskap. Det tycker jag bör uppmuntras, säger Anders Larsson.
– Dessutom får han, precis som Patrik, extra internationellt utbyte nu med Halmstad – tack vare deras framgångar i Europacupen.

Två läggare aldrig aktuellt
Att Patrik Andersson i första hand konkurrerar med landslagsgruppens andra renodlade läggare, Joachim Andersson, är ingen hemlighet.
– Jag tycker att Patrik just nu är snäppet vassare – han är väldigt stabil och duktig, säger förbundskaptenen.
Ett VM-lag där båda läggarna ingår har inte varit aktuellt, förklarar han.
– Nej, i sådana fall ska vi använda en helt annan taktik än den vi spelat efter tidigare. Och om man har en renodlad läggare på bänken, som fjärdeman, blir man väldigt låst.

Satsar på unga skyttekrafter
Den unge Ali Abdi Aden, bara nitton år gammal, tog först i år plats i seniorlandslaget. Och går alltså redan från början hela vägen till VM.
– Jag kände att jag ville ha med Ali. Han är ung, hungrig och seriös i det han gör. Jag tycker att han är väldigt duktig. Hans spel har kanske gått lite upp och ner den sista tiden, men han ska få chansen, säger Anders Larsson.
– Och för att backa upp den unge Ali behövs någon som har en sådan öppenhet och personlighet som Albin Plantin har. Albin är också ung och även om det kanske är för tidigt att tala om ett generationsskifte är det nog inte fel att tänka lite på framtiden.
Uttagningen innebär att Rickard Nilsson, som också han ingick i det lag som slutade femma i EM, inte får plats i VM-truppen.
– Rickard har varit med länge nu och spelat många mästerskap. Även om resultatet vid förra årets EM var jättebra har inte alla resultat varit det. Jag tror att det är bra att prova lite nya spelare, säger Anders Larsson och fortsätter:
– Med Albin och Ali i laget får vi lite mer skyttekrafter också.

Kan laget höja individerna?
Även om både Ali och Wiede har gjort några riktigt fina resultat den här säsongen har de, precis som Albin Plantin – och, för all del, Rickard Nilsson – andra gånger haft svårt att få spelet att stämma. Det ser inte alldeles stabilt ut i den svenska truppen.
– Det är kanske bra att behöva jobba lite med sig själv inför ett mästerskap också – att inte känna att man gått på vatten hela vägen fram dit, svarar förbundskaptenen.
– Det är sant att det gått upp och ner – ingen har varit outstanding i år. Jag kan bara hoppas och tro att de kommer att ha en hög lägsta nivå på ett VM.
Kanske kan det här också bli ett lag som är starkare än dess individer – där de stöttar och höjer varandra? Anders Larsson har ett antal veckor på sig att göra vad han kan för att stärka och hjälpa sitt lag. Under den tiden åker landslaget till två internationella tävlingar. Den första spelas i Frankrike den sista helgen i augusti. Då kommer Patrik Andersson att spela tillsammans med Albin Plantin och Ali Abdi Aden. Thomas Wiede bildar lag med Joachim Andersson och Rickard Nilsson.
När det i mitten av september bär av till Korsika åker Patrik Andersson, Thomas Wiede och Ali Abdi Aden.
– Patrik, Wiede och Albin har redan kört tillsammans, så nu får de andra konstellationerna möjlighet.

Ali sköter skyttet
I precisionsskyttet kommer det att bli Ali Abdi Aden som representerar Sverige. Även här kan man tänka sig att somliga kommer att sakna Rickard Nilsson, som vid årets SM slog det svenska rekordet i skytte.
– Ja, han sköt jättebra på SM – men han har också skjutit några gånger på EM och VM. En gång har han tagit sig långt (bronsmedalj vid EM 2009) men oftast har resultaten legat mellan 26 och 32. Ali har också vunnit SM och han har stått upp mot Dylan Rocher (Frankrikes skytt) redan, säger Anders Larsson.

VM i Marseille Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. spelas den 5-7 oktober.

Publicerad: 2012-08-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se