Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Bragd och starkt svenskt formbesked

De svenska VM- och EM-lagen visade upp en imponerande form när de under helgen förberedde sig genom att tävla i Frankrike. Att herrarna slog ut det franska landslaget ur tävlingen är en bragd utöver det vanliga. Förbundskapten Anders Larsson är nöjd.

Vid den internationella tävlingen i Sevran, en förort till Paris, deltog två tripplar från herrlandslaget och två dubblar från damlandslaget. Dessutom ett veteranlag.
Det herrlandslag som innehöll tre av de fyra VM-spelarna – Patrik Andersson, Albin Plantin och Ali Abdi Aden – tog sig vidare ur sin pool med två raka segrar. Efter ytterligare en vinst ställdes de i 32-delsfinalen mot det franska landslaget.

Franska landslagsspelarna
Frankrikes landslag utgjorde under den här tävlingen av Thierry Grandet, regerande och trefaldig världsmästare, Kévin Philipson, fransk singelmästare 2010 och en av deltagarna i årets mastersturnering, samt Ludovic Montoro, tidigare mastersdeltagare och – tillsammans med Mickaël Peyron och Stéphane Delforge – segrare i årets Europétanque sedan han i semifinalen besegrat Dylan Rocher, Bruno Rocher och J-M Puccinelli för att därefter, i finalen, ta tretton raka poäng av Quintais, Suchaud och Lacroix och segra med 13-1.

Svensk bragd
Svenskarna hade pressen under större delen av matchen och lyckades efter fint spel besegra det franska landslaget. Mig veterligen har ett svenskt landslag aldrig någonsin tidigare besegrat ett franskt i en A-turnering och det är fullständigt klart att det här är en bragd utöver det vanliga.
– Det var en kombination av att vi spelade bra och av att de blev stressade av situationen, förklarar Patrik Andersson segern.
– Ett avslappnat franskt landslag har man inte en chans att rå på, så det gäller att få dem ur balans.
Matchen spelades på en av de sidobanor där det samlades gott om publik, vilket ökade pressen på fransoserna när de hamnade i underläge.
– När de inte körde över oss blev de väldigt rödflammiga.

Hade motståndarna klarat en dopingkontroll?
I sextondelen, lördagens sista match, blev motståndarna ett för svenskarna okänt franskt lag. Svenskarna imponerades inte av dess spel och hade pressen även här. Vid ställningen 9-6 avbröts spelet för middag. Svenskarna var efter fyrtio minuter redo att plocka de sista fyra poängen av fransoserna – men deras spel var som förbytt. Efter en fyra och trea till fransoserna var matchen över två rundor senare och med ett slutresultat som inte var det väntade.
Ett rykte gör gällande att fransmännen ska ha använt sig av psykoaktiva medel för att byta planet. En av spelarna ska före pausen ha sagt någonting i stil med: ”Då tar vi oss en braja i pausen och kommer tillbaka”.
– Om det var ett skämt eller inte vet inte jag, men det var definitivt ett helt annat lir de visade upp efter pausen, säger förbundskapten Anders Larsson.

Damernas spel imponerade
Samtidigt lyckades landslagsdamerna ta sig vidare i sin dubbelturnering, med två raka vinster vardera. Sedan hade de oturen att behöva möta varandra i sextondelsfinalen. Anna Theander och Jessica Johansson vann över Cajsa Qvarnström och Jenny Hamberg och tog sig därmed vidare till åttondelsfinalen dagen därpå.
Där tog de ledningen med först 8-4 och sedan 11-8 – men lyckades inte knyta ihop säcken och förlorade.
Anders Larsson låter inte särskilt besviken över det.
– I en sådan här tävling måste man ta lägena när de uppstår. Det är inte säkert att de kommer igen – här finns inga motståndare som viker ner sig.
– Det var väldigt bra spel i damturneringen – det var kul. Och att då ta sig till åttondel är inte dåligt – det känns jätteroligt och bra inför EM, fortsätter han.

Cajsa säker i seniordebuten
Förbundskaptenen ger en särskild eloge till junioren Cajsa Qvarnström, som kom in i tävlingen som reserv efter ett avhopp. Cajsa fyller femton senare i höst och gjorde intryck på Anders Larsson.
– Hon har kommit in bra i gänget, inte vikt ner sig, varit hungrig och på. Hon har skött sig fantastiskt bra, säger han.
Samtliga svenskar fick spela mer boule under söndagen. För herrarna inleddes en ny direktutslagningstävling där alla de lag som inte lyckats ta sig till åttondel i huvudtävlingen kunde anmäla sig. Där fanns spelare som EM-tvåorna från Monaco, Belgiens landslag och ett lag med landslagsspelare från Madagaskar – tillsammans med alla de skickliga fransmän som också deltog innebär det en hyfsat hög nivå på B-turneringen, minst sagt. Det franska landslaget anmälde sig dock inte till vidare spel.
– De fick väl dra hem på träningsläger, kommenterar Anders Larsson.

Madagaskars lärare
Den här gången fick Andersson, Plantin och Aden möta madagaskerna, efter att ha vunnit två matcher mot franska motståndare.
Larsson såg framför sig hur hans mannar under en och samma helg skulle slå både fjolårets VM-vinnare och VM-tvåa. Så blev det emellertid inte. Matchen slutade 1-13.
– Det var en nyttig lektion, menar Larsson – inte heller nu det minsta missnöjd.
– Vi ska spela på en sjuk topp och göra det i tio-tolv rundor om vi ska ha en chans mot det spelet, säger han.
– Mittspelaren missade inte ett skott – och han lade väl tre klot under matchen. Skytten missade ett och duttade två. Den ena dutten gjorde att de fick poängen två och en halv meter ifrån lillen och efter ytterligare ett par vändor – där vi spelade bra – slutade det med en fyra till dem.
– Två gånger lade vi på lillen. Då skickar de in sin mittspelare – som skjuter hårdare än skytten – och han gör två spinnkallar. Det är ingen tvekan om att lillen ska gå ut.

Stoppades av flyget
Det andra herrlandslaget – Joachim Andersson, Rickard Nilsson och Thomas Wiede – var fortfarande kvar i söndagsturneringen och skulle ha inlett sin fjärde match, när de var tvungna att bryta för att hinna med planet hem. Möjligen skulle veteranerna – Åke Löwbeer, Håkan Engman och Leif Bäckström – ta deras plats.
Finalen i huvudtävlingen hann spelas innan flyget till Sverige gick. Den spelades mellan de enda två lag som inte lyckades leva upp till kravet på enhetlig klädsel – lag Malbec/Figueres/Duculty och lag Rousseau/Rangue/Durk – och det sistnämnda laget vann med 13-6.

Det bådar gott…
Formbeskedet inför de kommande mästerskapen (VM för herrar spelas 5-7/10 och EM för damer 2-4/11) är mycket lovande.
– Ja, det har varit väldigt bra svenskt spel i det stora hela, säger förbundskapten Larsson.
– Att slå ett franskt landslag är förstås väldigt bra. Men även de andra lagen har spelat riktigt fint. Lag Wiede kunde ju kanske också ha fått möta Madagaskar om vi hade kunnat stanna och damerna går till åttondel.
Det är ingen tvekan om att Larsson är nöjd.
– De har fått sig en riktig genomkörare allihop – det är väldigt nyttigt.
Sex av spelarna får sig ytterligare en sådan innan det är dags för skarpt mästerskapsläge. Den 15-16 september åker två trippellag till en ny internationell fransk tävling, som ska motsvara den här, i Toulouse. Då handlar det om Patrik Andersson, Ali Abdi Aden och Thomas Wiede samt Anna Theander, Jenny Hamberg och Jessica Johansson.

Bild: Mattias Thorell

Publicerad: 2012-08-27

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se