Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniorlandslaget i Slovakien

Juniorlandslaget befinner sig i Slovakien för att tävla och träna inför det kommande Europamästerskapet. En tävling i Tjeckien kommer också att hinnas med under resan.

Förbundskapten Henri von Eggers Patron reste igår kväll till Slovakien tillsammans med tre av sina fyra EM-spelare – Daniel Eriksson, William Silfverberg och Simon Åkesson.

Där kommer det att bli både träning och tävling, enligt det schema slovakiska förbundet skickat till de inbjudna landslagen.
Idag, onsdag, ägnar sig spelarna åt övningar. Som egentligen skulle ha designats och övervakats av en fransk tränare.
– Han lämnade tydligen återbud i sista minuten – så sent att reservtränaren också hade hunnit boka annat. Så nu blir det träning med Slovakiens landslagstränare istället.

Östeuropa på frammarsch
Torsdagen är en tävlingsdag. De inbjudna junior- och U23-landslagen möter varandra och andra slovakiska spelare. På fredagen blir det skyttetävlingar av olika slag och på lördagen blir det ny trippeltävling – den här gången i Tjeckien.
– Arrangörerna erbjöd sig att köra oss till Tjeckien för att delta i en öppen tävling där som tydligen är en av de största i Tjeckien, berättar Henri.
Både Slovakien och Tjeckien är länder som går starkt framåt, även om de historiskt sett inte är några stora boulenationer, menar Henri.
– Tjeckerna var i kvartsfinal i dam-VM och i åttondelsfinal i junior-VM förra året. Och Slovakien kommer också – åtminstone på juniorsidan.

”Kanonupplägg på pappret”
Upplägget – med fyra dagars träning och tävlande, med och mot andra landslag – låter lysande.
– Ja, tanken är väldigt god. Jag har träffat de ansvariga ett par gånger och de brinner verkligen för en ungdomssatsning, säger Henri.
Som alltså valt att nappa på slovakernas erbjudande och att använda helgen som mästerskapsuppladdning.
– Vi skulle kunnat åka till en öppen tävling i Frankrike, men jag tycker inte att det är värt att lägga så mycket pengar för att delta i något där vi troligtvis förlorar rätt tidigt – det här känns bättre.

Inga svenska U23-spelare
Slovakerna har alltså riktat sin inbjudan till junior- och U23-landslag. Men från Sverige kommer inga U23:or.
– Nej, det här har blivit ett mellanår på alla sätt av flera olika anledningar, säger Maths ”Matte” Lind, förbundskapten för U23-landslaget.
En är förstås att inga mästerskap spelas i klassen det här året. Däremot nästa år – och då finns det kanske anledning att förbereda sig för det?
– Absolut, men det är flera av de spelare som skulle blivit tongivande i ett U23-lag i år som redan är involverade i annan landslagsverksamhet.
Förbundskaptenen syftar i första hand på Ali Abdi Aden, som spelar med herrlandslaget, och Emma och Rebecka Bergström, som ingår i damlandslaget.
– Ytterligare några spelare kommer att falla för åldersstrecket nästa säsong och därmed inte att vara aktuella för de mästerskap vi i så fall förbereder oss inför.
– Då har jag valt att inte satsa på några internationella tävlingar i år. Vi har en ganska ansträngd ekonomi också, fortsätter Matte.

Spännande resa
Skulle juniorerna komma hem nöjda och rapportera om en värdefull upplevelse är det troligt att de får sällskap av U23:orna nästa år.
Utöver länderna i den egna regionen har Slovakien bjudit in Sverige, Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien och Spanien att delta. Vilka som tackat ja känner Henri inte till.
– De är jätteglada att vi kommer. De har aldrig haft landslag från norra Europa där förut.
Den svenske förbundskaptenen ser mycket fram emot resan.
– Det ska bli jättespännande. Jag har aldrig varit där och har inte så mycket kontakt med den delen av Europa. Det kommer naturligtvis också att ge spelarna en viss trygghet – att både ha tränat med och tävlat emot andra juniorlandslag – inför EM.

Publicerad: 2012-08-29

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se