Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Från Slovakien intet nytt

Juniorträningen i Slovakien har varit något av en besvikelse – trots att en fransk tränare hållit i övningarna. Den svenske förbundskaptenen är inte överraskad. I skyttetävlingen blev det svensk seger.

Som tidigare rapporterats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. befinner sig juniorlandslaget i Slovakien för några dagars träning och tävling. I sista stund lyckades det slovakiska förbundet, trots tidigare återbud, få fatt i en fransk tränare – brodern till det franska juniorlandslagets förbundskapten.

Men även om han använde sig av övningar ur Frankrikes officiella träningsprogram bjöd han inte på några nyheter.
– Det innehöll verkligen inget nytt. Alla övningar vi testade är sådana som våra juniorer fått nöta på sommarlägren år efter år, säger Henri von Eggers Patron, det svenska juniorlandslagets förbundskapten.

Besvikelse och bekräftelse
”Besvikelse och bekräftelse”, sammanfattar Henri – som haft på känn att de franska träningarna inte håller högre klass än de svenska.
– Det som var mest givande för mig var två saker han tog upp och som det inte tänks på så ofta i Sverige. Dels att läggaren är viktigast i ett lag – om läggaren börjar med två bra lägg får laget nästan alltid ett övertag. Skyttar avgör matcher, men läggarna vinner dem.  Dels att man måste föra statistik på alla träningar och matcher för att veta vad man klarar och vad man ska jobba mer med.
De övriga landslag som deltar i träningen är Slovakiens egna och Österrikes.
– De är väldigt glada att vi är här eftersom vi ligger på en högre nivå, säger Henri.

Flyttad tävling
Efter en rockad i programmet har den tävling som skulle spelats idag, torsdag, skjutits till morgondagen. Dagen har istället ägnats åt mer träning med fransosen och åt skyttetävling.
Skyttetävlingen spelades enligt VM-modell. Fyra skyttar direktkvalificerade sig – Daniel Eriksson och William Silfverberg var bäst av dessa med 32 respektive 26 poäng. Via den andra kvalomgången tog sig också Simon Åkesson till kvartsfinal tack vare sina 36 poäng.
Väl i kvart fick han möta Wille och förlorade. Daniel vann enkelt sin kvartsfinal.
I semifinalen ställdes svenskarna mot varandra. Det blev inte någon bra match – Wille vann med 20-8. Från den andra semifinalen gick mittspelaren i Österrikes U23-lag vidare.

Wille vann skyttet
Finalen blev till slut dramatisk, även om Wille till en början såg överlägsen ut. 16-6 efter första stationen blev till 20-9 efter den andra. I den tredje omgången sköt österrikaren två carreauer och knappade in, och efter den fjärde hade han kvitterat: 26-26.
Dessutom träffade österrikaren första lilleskottet. Därefter träffade båda och sedan missade österrikaren när Wille träffade – men det blev bara en trea till Sverige. Österrikisk ledning med 36-34 inför sista skottet. En knapp miss från Österrike, Wille går in och sätter en fempoängare och vinner.
– Starkt gjort, konstaterar Henri.

Fler motståndare i Tjeckien
Imorgon ska det alltså tävlas, men den information Henri fått om tävlingen är mycket vag och det är tveksamt om det blir fler lag än de fyra landslag som deltagit i träningarna.
– Arrangörerna är noga med att påpeka att de fått sena återbud från Tyskland, Tjeckien och ytterligare något land på grund av skolstarten, berättar Henri.
Som finner tröst i det vackra vädret och i det faktum att lördagens öppna trippeltävling i tjeckiska Brno redan har 78 anmälda lag.

Publicerad: 2012-08-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se