Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sveriges juniorer är tjeckiska mästare

Avslutningen på juniorlandslagets äventyr i Slovakien blev den bästa tänkbara. Efter att ha slagit värdnationens och Österrikes landslag blev det också seger i den öppna, 72 lag starka, internationella trippeltävlingen i tjeckiska Brno.

På fredagen avslutades dagarna i Slovakien med en tävling mellan de landslag som deltagit i träningsprogrammet. Men, till svenskarnas stora förvåning, åkte Österrikes U23-landslag hem istället för att delta. I tävlingen deltog med andra ord Österrikes, Sveriges och Slovakiens juniorlandslag samt värdnationens U23-landslag.

Statistikens tydliga språk
Alla mötte alla i ett gruppspel, därefter semi och final. Redan på förhand stod det klart att svenskarna borde avgå med segern. Tillsammans med spelarna satte Sveriges förbundskapten, Henri von Eggers Patron, upp ett annat mål – att klara den magiska gränsen på 67 % välspelade klot – det vill säga fyra klot per runda. Vid fjolårets VM låg svenskarna på 55 % och målet är att i EM klara 67 – gör man det har man möjlighet att vinna mot alla, menar förbundskaptenen.
Efter en fin inledning i den första matchen, mot Slovakiens U23:or, kom både Daniel Eriksson och William Silfverberg av sig helt. Slutprocenten blev 56 % och förlust med 4-13. Simon Åkesson gjorde 68 %.

2+1+1 = mål
Inför andra matchen, mot Slovakiens juniorer, bytte Simon och Daniel plats, så att Simon gick som förstaläggare. Henri talade också med spelarna om att det för att nå målet krävs att en spelare lyckas med båda sina kulor, medan de andra gör en var.
– Det tyckte spelarna kändes enkelt, och det blev det också i spelet.
73 %, vinst med 13-3. William Silfverberg kom upp i hela 81 %.
– Det är imponerande, säger Henri.
Mot Österrikes juniorer blev slutprocenten 71, vinst med 13-2 och William gjorde ännu fler klot – 83 %.

Ruskigt bra spel
I semifinalen ställdes svenskarna på nytt mot österrikarna och inledde knackigt.
– Men trots den dåliga starten klarade vi målet precis, 68 % och vinst med 13-4.
För motståndet i finalen svarade Slovakiens juniorer – och de började bra.
– Men Daniel, som varit mest ojämn hittills, fick allt att stämma, gjorde dagens bästa resultat med 85 % och vi vann med 13-2. Tillsammans slutade laget på 71 %, berättar den svenske förbundskaptenen.
Nöjd.
– I fyra av fem matcher kom vi upp i vårt mål och mer. Motståndarna spelade oftast mellan 55-60 %, det vill säga bättre än vår statistik från till exempel VM, men tack vare att vi snittade en kula extra vann vi enkelt. De som inte tycker detta låter så bra kan prova själva att föra statistik under match. Lag över 67 % är riktigt bra. Och enskilda prestationer över 80 %, som vi hade i tre matcher, är ruskigt bra.

72 lag i tjeckisk tävling
På lördagen tog det slovakiska förbundet med sig alla lag till Tjeckien och Brno, där det skulle spelas öppen trippeltävling. En internationell sådan som är en av de största i landet och hade 72 deltagande lag från elva nationer.
– Det var en vacker spelplats intill ett gammalt slott, berättar Henri.
I de två första matcherna får svenskarna tjeckiskt motstånd och vinner lätt.
– Simon är den som för matcherna med ett minst sagt fantastiskt läggspel, kommenterar förbundskaptenen.
I den tredje omgången är motståndarna ungrarna och, enligt arrangören, före detta landslagsspelare.
– Det blev en väldigt bra och jämn match som vi vann med 13-12. Simon lade in 22 av 24 lägg.
Ännu en enkel seger mot ett tjeckiskt lag följdes av en ny kamp mot ungrare, där svenskarna återigen vann. Därmed var de rankade etta efter det fem matcher långa monradspelet.

Rysare i kvartsfinalen
– I sextondelen var nog killarna nervösa, för det var turneringens enda riktigt dåliga match. Turligt nog var motståndarna lika nervösa och vi vann med 13-4 berättar Henri.
Efter segern i åttondelen hade det hunnit bli mörkt – och därmed riktigt lurigt för skyttarna.
– Man var tvungen att vara på järnet för att skotten skulle ta.
Då var det dags för den riktiga rysaren. I kvartsfinalen mötte svenskarna det lag som tidigare varit Tjeckiens junior- och U23-landslag. Och motståndarna startade bra. Efter två rundor hade de fyra poäng. I rundan därpå har svenskarna ett bra läge men lägger tre klot två meter för kort och motståndarna tar en trea. I nästa vända har svenskarna fyra skott på tio meter för poäng, men missar alla fyra i mörkret: 0-8.
Matcherna spelas på tid och svenskarna måste göra något för att komma ikapp innan signalen går. Daniel går ner som förstaläggare trots att Simon lagt riktigt bra. Tre jämna rundor senare har svenskarna kommit in i matchen och det står 4-9.
Då ljuder signalen. Tiden är ute. Rundan som just inletts spelas klart och därefter en till.
Svenskarna får läge och lägger in fyra klot på 30 centimeter: 8-9 med en runda kvar att spela.
Det blir en jämn omgång. Motståndarna lägger in sin sista kula och Simon, som har två klot kvar, måste skjuta efter att ha lagt hela dagen. Han träffar direkt men lägger dessvärre bort sitt sista och det står 9-9. Det blir en runda till.
Daniel lägger två fina klot, deras skytt missar båda sina men med det andra tar han lillen, som går död. Ny runda igen.
– Tack vare ett stann från Wille får vi övertag och har en bra etta när det står 3-3 i klot. Men de lägger in och Simon dubbelbommar. Vi diskuterar och kommer fram till att Daniel måste chansa mot lillen. Han lyckas! Drar den med sig så att vi har tre kulor inne och en etta på ungefär en decimeter.
Motståndarna missar första skottet och lägger tio centimeter kort på andra. Sverige har vänt till 10-9 och vunnit.
– De kämpade heroiskt och jag är riktigt stolt över att de aldrig gav upp och hela tiden hjälpte varandra, säger Henri.

Tjeckiska mästare
Efter den vinsten kunde inget stoppa de svenska juniorerna. Publikfavoriter hade de varit redan sedan fjärde matchen. Då hejade till och med arrangörerna på ynglingarna från Sverige – trots att det hade ett eget lag med i tävlingen.
– De red på adrenalinet och vann utan att ge motståndarna en chans.
13-2 i semifinalen. I den andra semifinalen spelade franske storspelaren Eric Sirot tillsammans med två tjecker och blev tvungen att se sig slagen av ett slovakiskt lag, som alltså ställdes mot de unga svenskarna i finalen – och var chanslösa. Svensk seger med 13-3.
– Nästan felfritt spel två matcher i rad och de gick obesegrade genom tio matcher. Killarna kan nu titulera sig regerande mästare av Brno International – och tjeckiska mästare, konstaterar en stolt förbundskapten.
Eftersom Brno International är Tjeckiens största tävling fungerar den nämligen också som tjeckiskt mästerskap.

Bästa tänkbara uppladdning
Henri är nöjd med resan till Camp Slovakia, som dagarna kallas, och säger att de troligen gör om den.
– Kommer det landslag ifrån ytterligare två länder blir det riktigt bra. Vi kanske inte åker ner riktigt lika tidigt nästa gång – träningen innebär inget nytt för våra juniorer – men det har blivit mycket boule och det har svetsat samman laget.
Just den här trion hade aldrig spelat ihop tidigare. Men efter den här helgen måste man säga att den övertygat inför kommande EM, den första helgen i november.
- Med de här dagarna i bagaget och med tanke på att Daniel, Simon och Jack Jansson-Carlsson blev trea i Hedebo Open liksom på att tre fjärdedelar av EM-laget spelar i elitserien skulle jag vilja säga att vi inte kan få en mycket bättre uppladdning inför EM, säger Henri.

Publicerad: 2012-09-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se