Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Vilken blir landets bästa klubb?

I helgen avgörs allsvenskan och elitserien. Sex klubbar gör upp om vilken som är landets bästa den här säsongen. Halmstad Petank och Coccinelle PC, Malmö, är favoriter.

Sportchef Anders Larsson kan inte närvara vid den slutliga uppgörelsen i Göteborg. Hans arbete tvingar honom att stanna hemma i Stockholm.

– Det är jättetråkigt. Det är viktigt att titta när de svenska topplagen möter varandra, men det är många helger som går till boule för min del nu och det här var den enda helgen som passade alla på jobbet. Jag ska se till att jag har någon på plats som rapporterar därifrån, säger han.

Sibirien och Le Petit får det svårt
Precis som de flesta andra tror Anders Larsson att striden om segern i första hand kommer att stå emellan Halmstad Petank och Coccinelle PC.
– Och det är roligt, eftersom båda klubbarna har landslagsspelare.
Tre av fyra VM-spelare kommer att finnas i Göteborg under helgen – Halmstads Patrik Andersson och Thomas Wiede samt Sibiriens Albin Plantin. Ali Abdi Adens Sitting Boule lyckades inte ta sig till slutspelet, men får en ny chans nästa år eftersom klubben säkrat en plats i elitserien även kommande säsong.
Men sportchefen tror inte att det kommer att bli någon enkel match för de båda favoritföreningarna.
– Le Petit får det tufft – jag tror inte att de kommer att vinna några möten, men de kommer säkert att stjäla poäng och de poängen kan bli helt avgörande.
Egna klubben, Sibirien CP, tror han inte heller på.
– De kan skrälla mot några, men inte vinna alltsammans – i och med att de har som policy i år att introducera nya spelare i elitserien.

Halmstad med fullt manskap
Många jämna och hårda fajter lär det bli under helgen.
– Flera matcher kommer säkert att sluta oavgjort. Det kommer att bli viktigt att få en bra start och oerhört viktigt att vinna över Petit. Jag tror inte att något lag kommer att gå obesegrat genom hela slutspelet. De matcher där man torskar med 12-13 så att mötet slutar 2-2 istället för 3-1 kommer att avgöra. Men det blir Halmstad och Coccinelle som gör upp om slutsegern, med Kärnan som utmanare, spår sportchefen.
Också i Halmstad Petank tror man att det är den egna klubben och rivalerna från Malmö som ligger bäst till.
– Och Kärnan. Det lir tufft mellan oss tre, säger Patrik Andersson.
Till skillnad från i förra seriesammandraget, där Halmstad fick klara sig utan de båda skickliga skyttarna Jimmy Löf och Thomas Wiede, kommer de till Göteborg med full styrka.
– Det är ju en förstärkning, konstaterar Patrik.
Patrik Andersson, Emma Bergström, Tomas Finné, Jimmy Löf, Jimmie Olsen, Johan Skagerlund, Pontus Thuresson och Thomas Wiede kommer till spel.
– Vinner vi hoppas jag att det beror på att vi har den bredaste truppen, säger Patrik.

Tuffaste serieslutet någonsin
– Hittar Coccinelles juniorer sin formtopp blir det tufft mot dem. Kärnan har också många bra spelare och Lindome är en liten outsider, fortsätter han.
För Halmstad är elitserien en av årets viktigaste tävlingar.
– Tillsammans med Svenska Cupen är den det finaste man kan vinna och vi satsar alltid stenhårt på den.
I år har hallänningarna extra starka skäl att satsa – i oktober ska de spela vidare i Europacupen och uppgörelsen i elitserien kan fungera som en viktig generalrepetition.
– Det är kul att alla sex klubbarna är så bra. Jag tror att det blir den tuffaste serieavslutningen någonsin och många bra matcher, säger Patrik.

Le Petit bjuder inte på någonting
Att klubben från Knäred, Le Petit, skulle finnas bland de sex som gör upp om slutsegern trodde inte ens de egna medlemmarna. Inför säsongen berättade Emil Nilsson att målsättningen var att hålla sig kvar i högsta divisionen.
– Det har gått långt över förväntningarna. Vi är fler som har tränat lite mer i år och de föredettingar vi har fyllt på med har spelat jävligt bra boule, säger han nu.
– Vi har definitivt inget att skämmas över. Vi inledde mot Halmstad och förlorade med 1-3 efter att ha haft ledningen med 11-7 i den sista matchen. Sedan förlorade vi mot Coccinelle och efter det har vi inte förlorat något möte – det är bara oavgjorda och vinster.
I slutspelet måste klubben klara sig utan Fredrik Bäckman och Rikard Klang.
– Det är synd, men det är ingen som kommer att få några gratispoäng mot oss. Säger jag att vi kan slå vilka som helst förlorar vi väl allt bara för det – men vi kommer med sex sugna spelare, har ett bra lag och kommer att ha väldigt roligt, säger Emil Nilsson.

Kärnans mål redan nått
Helsingborgsklubben Kärnan är den som har störst chanser att utmana de båda favoriterna.
– Vi kommer att ge järnet och har med oss alla spelare i elitserielaget, berättar Jonny Patron.
Det innebär att han själv, Matilda Boström, Henri von Eggers patron, Viktor von Eggers Patron, Håkan Hallberg, Jonas Jacobsen, Tove Orrbeck, Pablo Patron och Mikael Trechera finns på plats.
– Spelarna i Halmstad och Coccinelle är väl de som spelar och satsar mest. Vi vill vinna, men jag misstänker att våra spelare inte lägger riktigt lika mycket tid på träning.
– Har vi en bra dag slår vi de andra. Vi har ju slagit några av dem förut – i cup och annat. Henri kom ju till semi i Travemünde, Viktor är i bra form, Pablo också och Jonas är alltid bra.
BK Kärnan satte före säsongen målsättningen att vara bland de sex lag som går till elitserieslutspelet. Den målsättningen har alltså redan uppnåtts.
– Men det är inte vi nöjda med, säger Jonny.
Vad krävs för att du ska bli nöjd då?
– Jag kan vara dåligt nöjd med en förlorad final.

Smider planer inför silly season
Jonny Patron menar att klubben skulle behöva ytterligare ett par spelare i samma klass som dem i elitlaget för att kamma hem segern.
Har ni några värvningar på gång då?
– När serien är slut nu på söndag kommer det nog att smidas planer på alla möjliga håll.
Vilka vinner elitserieguldet i år nu då – Halmstad eller Coccinelle?
Sportchefen, tillika förbundskaptenen, borde kanske kunna komma med den mest kvalificerade gissningen.
– Pressar du mig att välja mellan Coccinelle och Halmstad säger jag Kärnan, säger han innan han förtydligar:
– Det är nog 45-45-10 procents chans mellan Coccinelle, Halmstad och Kärnan.

Publicerad: 2012-09-07

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se