Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svenskarna utslagna efter midnatt

Det blev mycket riktigt en sen kväll i Toulouse. Klockan kvart i ett på natten förlorade det svenska damlandslaget sin åttondelsfinal med 9-13. Herrlandslaget hade då också slagits ut ur B-turneringen. Förbundskaptenen tycker ändå att det ser bra ut inför mästerskapen, i såväl herr- som damlandslaget.

Som tidigare berättats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vann det svenska damlandslaget - Anna Theander, Jenny Hamberg och Jessica Johansson - sin pool vid den internationella trippeltävlingen i Toulouse. Klockan åtta avbröts deras då pågående 16-delsfinal för middag. Damerna hade då ledningen med 7-0. De behöll kommandot även efter middagsuppehållet och kunde vinna när matchen hade återupptagits klockan halv tio.

Klockan elva startade åttondelensfinalen, den sista matchen för dagen och - skulle det tyvärr visa sig - den sista matchen över huvud taget.
- Det var en jämn fajt. I rundan innan det tog slut hade vi ett läge där vi stod med många klot kvar. Vi kunde nog till och med ha gjort ha match om vi hade spelat riktigt, riktigt bra, berättar förbundskapten Anders Larsson per telefon.
- Istället får de ett läge i rundan efter där de lyckas skjuta hemma en svår femma efter att ha gjort tre kallar.

- Det är så typiskt franskt, säger Anders och upprepar det han så ofta säger efter att ha besökt franska tävlingar:
- Här tar de läget när de får det.
Han låter inte det minsta missnöjd med den svenska insatsen.
- Nej, båda lagen förlorar tajta matcher med 9-13. Det handlar om att prestera bra boule på en hög nivå under flera matcher i rad. Och om att återigen konstatera att får man ett läge måste man ta det. Tjejerna var ju bara en match ifrån att vara med i morse.

Hade de vunnit skulle de varit på banan igen klockan åtta i morse för att spela kvartsfinal. Det är en hård prövning de som tar sig till final har utsatts för.
- Det är bara att anpassa sig och gilla läget. Det kan bli sena kvällar på ett VM också och funkar det för alla andra måste det funka för oss också, menar Anders Larsson.
- Men visst, man kan fråga sig om det i praktiken är en två- eller en tredagarsturnering... 

Herrlandslaget förlorade också i den sista matchen för kvällen - den tredje matchen i B-turneringen, dit de förpassades efter att ha förlorat sin andra match i A-turneringen som spelades med direktutslagning.
Anders Larsson vet inte vad de spelare som slog ut de svenska herrarna heter ("De skyltar ju inte med särskilt information, fransmännen") men konstaterar att de spelar semifinal när svenskarna åker mot flygplatsen för att hinna med det plan man bokat om biljetterna till.

Spelar semifinal gör också Henri Lacroix och Simon Cortes, som båda kom till Toulouse efter att ha spelat Masters-final strax utanför Paris på fredagskvällen - och alltså sedan dess rest genom i stort sett hela Frankrike, från norr till söder.
I Masters de Pétanque besegrade Lacroix tillsammans med de övriga VM-landslagsspelarna Cortes och hans lagkamrater (Sévilla, Quintais och Gasparini), men här spelar de alltså tillsammans.

Det är svårt att beskriva nivån på en fransk stortävling för den som inte själv upplevt en, konstaterar den svenska förbundskaptenen.
- Alla lag håller en så hög lägstanivå och vi har inget liknande i Sverige. Man vinner ingen match om man inte spelar bra och för att vinna somliga matcher måste man spela extremt bra.
- I Sverige ska det mycket till för att man ska gå på en fyr- eller fempoängare och förlora matchen i rundan efter det att man själv just missat ett matchläge. Här tar nio av tio lag det läget när det uppstår.

Förbundskaptenen är nöjd med spelarnas insatser.
- Det är klart att vi har missat några klot här och där och vi kan bli lite, lite vassare. Men vi har inte vikt ner oss och vi har gjort bra fajter, säger Anders, som alltså är nöjd med resan.
Att spelarna får lära känna varandra under tävlingsförhållanden som påminner om de på ett mästerskap är förstås också en väsentlig poäng med resor av den här typen och Anders intygar att lagen verkar svetsas samman.
- De håller ihop och det är väldigt god stämning.  Och alla har gjort bra ifrån sig på banan. Det känns faktiskt jättebra inför mästerskapen.

Publicerad: 2012-09-16

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se