Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Polen i första VM-matchen?

Sverige ska möta Polen i den match som kommer att inleda årets VM. "En väldigt bra första motståndare", tycker förbundskapten Anders Larsson. Problemet är att Polen inte kvalificerat sig för VM-spel.

Vid en presskonferens under gårdagen (tisdag) genomförde Claude Azéma, president i det internationella bouleförbundet, FIPJP, lottningen för VM:s första omgång. Då visade det sig att Sverige kommer att möta Polen på morgonen fredagen den 5 oktober i Marseille.

Ett bra lag och en bra start
Eftersom VM spelas med det schweiziska systemet, där motståndet i kommande matcher styrs av resultaten i de föregående, är det bara den första matchen som lottas. Och i den ska Sverige alltså möta Polen.
Sveriges förbundskapten Anders Larsson är nöjd med den lottningen.
– Det är en bra start. Polen är ett bra lag men det kommer att bli en match där det finns utrymme för oss att göra lite misstag - och det är alltid bra i premiärmatchen, säger han.

Polen är ett land det på sista tiden talats mycket gott om i europeiska boulekretsar. Kvaliteten på det polska spelet sägs vara under ständig förbätttring. Polska förbundsordföranden Wioletta Sliz får stora delar av äran, men måste rimligtvis dela med sig också till sin familj. Maken Andrzej och sonen Jedrzej ingår så gott som alltid i herrlandslaget.
– Polen är jättebra och kan spela boule, säger Anders Larsson.
Men Sverige är bättre?
– Ja. Vi ska gå in och vinna - och det ska vi kunna göra utan att behöva hålla en oerhört hög nivå.

Polen inte kvalificerat för VM
Tittar man på resultaten från fjolårets EM kan man konstatera att Anders Larsson borde ha rätt i att Sverige ska vinna. Det polska laget (som då bestod av Andrzej och Jedrzej Sliz tillsammans med Szymon Kubiesa) hade visserligen en tuff lottning och spelade i samma grupp som de båda finalisterna Frankrike och Monaco, men fick stryk också av gruppens sista lag, Andorra. Inte heller i B-turneringen gick det särskilt bra – den enda polska segern under EM kom mot Lettland, mot både Finland och Ryssland blev det förlust.
Faktum är att Polen slutade på 27e plats och inte ens kvalificerade sig till VM.

Algeriet och Luxemburg saknas
25 europeiska nationer skulle kvalificera sig till VM via EM i Göteborg. (Kvoterna i övrigt: Afrika: 10 lag, Asien: 7, Oceanien: 3, Amerika: 3.) Studerar man lottningen från igår finner man att tre av de kvalificerade länderna har bytts ut. Algeriet, Singapore och Taiwan finns inte med. Australien, Laos och Polen har tillkommit.
Man kan mycket väl tänka sig att alla de länder som fattas har tackat nej till sina platser av en eller annan anledning (den ekonomiska är den vanligaste). Man kan också mycket väl tänka sig att Laos var det land som stod på tur efter Singapore och Taiwan. Varför de båda övriga platserna gått till Europa och Oceanien istället för till Afrika och Asien är inte lika lätt att räkna ut.
Det känns dessutom osannolikt att Luxemburg – som slutade på plats 26 i EM i Göteborg och därmed borde fått ett erbjudande om en VM-plats innan Polen fick det – skulle tacka nej till ett VM i grannlandet Frankrike.

Undertecknad inväntar svar från såväl FIPJP som luxemburgska förbundet för att bringa klarhet i frågorna och återkommer så snart denna klarhet uppnåtts.

Obefintlig transparens och insyn i FIPJP

Informationen från FIPJP lämnar som synes nu, som så många gånger förr, en hel del övrigt att önska.
I förra veckan skickades ett mejl ut om att VM-lottningen skulle genomföras samma dag. Fortfarande kunde man på VM:s hemsida läsa att VM-lottningen genomförs dagen före invigningen, den 3 oktober.
Så brukar det gå till – dagen före mästerskapet avgörs lottningen inför delegater från alla deltagarländarna.
Nästa dag kom ett nytt mejl som förklarade att gårdagens innehöll ett fel – det var bara lottningen inför skyttet som hade genomförts under gårdagen och inte lottningen inför första trippelmatcherna, som man först råkat skriva. Den lottningen skulle nämligen äga rum nästa vecka, tisdagen den 18 september, fick man nu reda på.

Bra beslut, dålig tajming
Och så skedde alltså. Vid en presskonferens igår drog FIPJP:s president Azéma, inför VM:s organisationskommitté och ett tjugotal journalister, de länder som ska mötas i första omgången.
– Det är bra att veta vid vilken tid man ska skjuta, tycker Anders Larsson.
– Och det är egentligen bra att veta vilka lag man ska möta också, så att man kan förbereda sig. Men jag förstår inte riktigt vitsen med att man gör detta nu – när det bara är en match som lottas. Det hade däremot varit bra om man hade använt det tillvägagångssättet när mästerskapet spelades med gruppspel.
Bortsett från bristen på information finns alltså inte så mycket att invända mot lottdragningen.
Om det nu inte är så att Sverige ska möta ett land som inte är kvalificerat för spel.


Israel drog nitlotten

Förbundskapten Anders Larsson konstaterar med viss lättnad att Sverige slipper möta något av de seedade lagen i öppningsmatchen.
Storfavoriterna Frankrike möter Israel i första omgången. Bland de nationer som inte lyckades knipa en seedning via förra VM, 2010, märks Thailand som ställs mot EM-tvåan Monaco - som inte heller är seedad - i vad som kan bli första rondens tuffaste möte. Sveriges banemän från 2010, Tyskland, tvingas möta det seedade Schweiz.
Vårt grannland Danmark har fått en tacksam lottning mot San Marino, medan Finland bör få det värre mot Kambodja, ett land som har producerat så fina spelare som vår egen Zabbar Neang.

Ytterligare en sak som kan vara värd att notera är att de amerikanska landslagen ännu inte är namngivna. Det panamerikanska mästerskap där länderna utses äger enligt uppgift rum i september - mer precis än så har informationen inte varit. Att komma på första plats i detta mästerskap är måhända inte det bästa, eftersom man då ser ut att behöva möta Vietnam. Alternativa motståndare för de panamerikanska nationerna är Slovenien och Andorra.

Publicerad: 2012-09-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se