Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ordföranden delar ut VM-platser som medaljer

Luxemburg slutade på en bättre placering än Polen vid fjolårets EM. EM fungerar också som kval till VM. Ändå finns Polen, men inte Luxemburg, med i VM:s startfält. Utan att Luxemburg har fått något erbjudande om en VM-plats. "Vi har valt att ge VM-platsen till Polen", säger Claude Azéma, ordförande i det internationella bouleförbundet, FIPJP.

Visst tumult har utbrutit efter en artikel här på Svensk Boule Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. igår, där det berättades att Polen ska spela VM trots att landet inte kvalificerat sig till världsmästerskapet. 
När två asiatiska och ett afrikanskt landslag har lämnat återbud till VM har platserna istället gått till ett asiatiskt lag (Laos), ett från Oceanien (Australien) och ett från Europa (Polen). Det kan man i sig ifrågasätta. Men om man nu accepterar att ett europeiskt lag tar det afrikanska lagets plats, borde den platsen rimligtvis gått till Luxemburg. Sedan tidigare hade de 25 bäst placerade lagen, enligt på förhand bestämda villkor, tagit plats i VM. Luxemburg var den nation som slutade på 26e plats, Polen på 27e.

Förvånat Luxemburg fick aldrig frågan
Jag skickade frågor till företrädare för FIPJP – inklusive ordförande Claude Azéma – och VM-organisationen om hur man gått till väga för att bestämma vilka länder som ersätter de länder som uppenbarligen lämnat återbud (Algeriet, Singapore och Taiwan). Samtidigt skickade jag till Gérard Schnider, ordförande i Luxemburgs bouleförbund, frågan om de fått något erbjudande om att ta plats i VM och om varför de, i sådana fall, tackat nej.
Som väntat hade Luxemburg aldrig fått något erbjudande om en VM-plats. Schneider skickade i sin tur omgående ett meddelande, till samma företrädare för VM-organisationen och FIPJP, där han förklarar att ”det är med stor förvåning jag upptäcker att Polen ska delta i VM och inte Luxemburg!”
”Vad göra nu?”, frågar Schneider i brevet och väntar sig ”omgående svar”.

Skyller på CEP
Sent i natt svarade så Claude Azéma, boulevärldens högsta höns.
Han inleder med att skylla på det europeiska förbundet, CEP. Det är det enda världsdelsförbundet som ”till skillnad från de fyra andra inte vill handskas med ersättare i händelse av att lag hoppar av, vilket i sig är illa nog”, menar Azéma. Därefter talar han om att CEP dessutom ”bör precisera vilka kriterier som särskiljer de lag som hamnar på platserna 9 till 16 och de lag som hamnar på platserna 17 till 32”.
Efter detta utfall mot det europeiska förbundet konstaterar Azéma att ”i det här fallet var det emellertid inte frågan om att ersätta ett europeiskt lag, utan ett afrikanskt”. Han tar med andra ord själv ganska effektivt udden av den kritik han just framfört.

Framgångsrik organisationsutveckling ger VM-plats
”Med tanke på den tid det tar att få visum för medborgare i dessa länder var det omöjligt att välja ett annat lag från denna kontinent (den afrikanska)”, fortsätter han.
Man får förmoda att Algeriets avhopp kom ganska sent – och hoppas att deras ersättare åtminstone fick frågan om att komma till Marseille.
Hur som helst, nu kommer Azéma till det verkligt intressanta:
”Vi har därför valt ut det land som, efter ett förslag från FIPJP, blev årets mottagare av ’le Salvad’or international’ (någon utmärkelse) för det arbete de åstadkommit inom landet, framför allt när det gäller organisatoriska och utbildningsfrågor: Polen.”
Vi tar det igen: ”Vi (FIPJP) har valt att ge VM-platsen till det land som av FIPJP (oss) fick årets medalj”. En medalj, eller utmärkelse, som för övrigt aldrig tidigare nämnts offentligt. Söker man på nätet – inklusive FIPJP:s hemsida – efter ”Salvad’or international” får man inte en enda träff.

FIPJP-presidenten ljuger
Azéma är indignerad över att CEP inte anger vilka kriterier som avgör vilket lag som slutar på 17e plats i ett EM. Samtidigt behöver han själv uppenbarligen inte förrän i efterhand tala om att hans kriterier för att dela ut VM-platser är desamma som när han delar ut en medalj.
Det är, för att citera Azéma, i sig illa nog.
Men han ljuger dessutom när han säger att CEP vägrar att arbeta med ersättare.
– CEP skickade omedelbart efter EM 25 namn på förbund – inklusive Frankrike, som regerande världsmästare – till FIPJP. Vid samma tillfälle skickade vi reservförbunden i rangordning, med till exempel Luxemburg som nummer 26, Polen som nummer 27 och så vidare, säger Flemming Jensin, ordförande i det europeiska förbundet.
Samma lista har sedan EM:s sista dag funnits på EM:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den som läser den dokumentation som gjorts både före och efter EM kan också läsa sig till hur VM-kvalet avgörs (”Alla de länder som går till A-slutspel och stannar kvar i EM-turneringen är kvalificerade till VM, tillsammans med de åtta första i B-EM och den regerande världsmästaren, de lag som slutar på plats 9, 10 och 11 i B-EM tjänstgör som reserver”). Azéma har alltså lyckats missa denna information. Något av en bedrift – det är mycket svårt att göra om man lägger ner tio minuters arbete på att hitta den.

Australiens samarbete med Asien ger också annorlunda VM-plats
När det gäller Laos och Australiens medverkan i VM förklarar Azéma att Laos helt enkelt är den reserv som utsetts av det asiatiska förbundet, innan han fortsätter: ”På grund av det omöjliga i att snabbt hitta ett konkurrenskraftigt land och i att få visum accepterade de (styrelseledamöterna i det asiatiska förbundet) att utse Australien som, precis som Nya Zeeland, regelbundet deltar i transkontinentala tävlingar för Asien-Oceanien och i år organiserade ’la Coupe Transpacifique’”.
På plats i Australien under denna cup fanns, efter en speciell inbjudan från organisatören, Claude Azéma.

FIPJP förstör sporten och demokratin
Svenska Bouleförbundets ordförande, Ingela Eriksson, är rejält irriterad över de senaste dagarnas upplysningar och skräder inte orden.
– Om vi vill bli en olympisk gren i framtiden – och det hoppas jag verkligen att vi vill, precis som det brukar sägas i FIPJP – bör det internationella förbundet och dess styrelseledamöter – och då menar jag alla – se sig själva i spegeln och fundera över vad fan de håller på med. Om de fortsätter att hålla på som nu kommer det nämligen aldrig någonsin att hända. Att det sitter en maktgalen despot högst upp i toppen underlättar inte heller det hela.
– Vart tog sporten petanque och det sportsmannamässiga vägen? Spolades ner i toaletten tillsammans med demokratin?

Oavsett hur man ser på Azémas förklaringar måste man nog instämma med honom när han inleder sitt PS i det förklarande e-brevet: ”Jag vet att det här är annorlunda…”

Fortsättning lär följa…

Publicerad: 2012-09-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se