Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Prisets sanning

På denna sida har man kunnat läsa att det pris som gav Polen en plats i VM aldrig tidigare nämnts offentligt. Det påståendet måste korrigeras något.

I den tidigare publicerade artikeln Länk till annan webbplats. om de lite udda metoderna för att utse ersättare till de landslag som kvalificerat sig för VM, men avsagt sig sina platser, berättade FIPJP:s ordförande Claude Azéma om hur Polen tog sig till VM.
– Vi har valt ut det land som, efter ett förslag från FIPJP, blev årets mottagare av "le Salvad’or international" för det arbete de åstadkommit inom landet, framför allt när det gäller organisatoriska och utbildningsfrågor: Polen, meddelade Azéma.

I artikeln hette det att utmärkelsen aldrig tidigare nämnts offentligt och att man vid en sökning på nätet inte fick någon träff på dess namn. Det påståendet måste artikelförfattaren härmed ta tillbaka – åtminstone till hälften.

Om man söker på utmärkelsens rätta namn ”Le Salvador de la Pétanque” (istället för det namn Azéma uppgav) får man nämligen några träffar. Bland annat presenteras Les Salvadors de la Pétanque som en motsvarighet till filmens Oscarstatyetter. Utmärkelsen delas alltså ut i flera kategorier, exempelvis till segrarna i La Marseillaise, och finansieras, enligt Azéma, av tidningen La Marseillaise. I alla övriga kategorier är det emellertid FIPJP som utser mottagarna. Sedan förra året delas den också ut till ”bästa land”. Då fick Thailand utmärkelsen och i år gick den alltså till Polen.

– FIPJP föreslår landet utifrån dess organisation, dess arbete med att förbättra sig, dess utbildningar, framsteg och så vidare, säger Azéma.
Inget fel i det. Om en tidning ber FIPJP att utse årets bästa boulenation måste förbundets styrelse rimligtvis kunna göra det – på de grunder styrelsen själv (möjligen i samråd med representanter för tidningen) finner lämpliga. Om det är lika rimligt och lämpligt att på dessa grunder låta tidningens pris innefatta också ett deltagande i VM är emellertid en annan diskussion.
En helt annan.

Publicerad: 2012-09-27

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se