Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Azéma sitter säker

Vid årets kongress ska det väljas ordförande i det internationella bouleförbundet. Det finns en kandidat: Claude Azéma. Den nuvarande FIPJP-presidenten sitter därmed ganska säker på sin tron. Men det går att rösta bort honom.

När det internationella bouleförbundet, FIPJP, på torsdag om en vecka håller kongress ska organisationen bland annat utse ordförande, kassör och sekreterare för den kommande fyraårsperioden. Det finns inga andra kandidater än de nuvarande. Ytterligare fyra ledamöter – däribland de båda vice ordföranden – ska också väljas för samma tidsperiod, till och med år 2016. Det finns inga andra kandidater än de nuvarande.

Inga nya nomineringar
Varje nationellt medlemsförbund hade fram till den 30 juni på sig att nominera nya kandidater. Det meddelade FIPJP:s styrelse den 12 april, då protokollet från dess sammanträde den 30-31 mars skickades ut. (Av protokollet framgår inte vilka som närvarade vid mötet.)
Det har uppenbarligen inget av förbunden gjort. I de kongresshandlingar som skickades till medlemsförbunden i förra veckan (två veckor före kongressen) ser man att det inte till någon av de åtta poster som ska tillsättas vid årets kongress finns en annan kandidat än den som redan innehar posten.

Styrelseposter kan lämnas tomma
Det framgår också – av den blankett man kan använda för att rösta via internet – att man i valet av varje kandidat kan välja mellan alternativen ”ja”, ”nej” och ”avstå”. Även om alternativa kandidater saknas kan man alltså låta bli att välja dem som finns.
– Visst kan man rösta nej. Och om en eller flera kandidater får fler nej- än ja-röster organiserar vi en extra kongress – om det gäller ordföranden – eller skjuter upp omröstningen till nästa kongress, förklarar ordförande Claude Azéma.

Betalar för styrelseposter
Att inga nya kandidater har nominerats kan bero på att det är de nationella förbunden som står för styrelseledamöternas omkostnader. Om en svensk vill ta plats i styrelsen måste Svenska Bouleförbundet stå bakom nomineringen, eftersom det är Svenska Bouleförbundet som får betala för de resor och eventuella andra kostnader styrelseuppdraget medför om vederbörande blir vald.
Samma system används i det europeiska bouleförbundet, CEP.

Ordföranden utser sekreterare och kassör
Valet av sekreterare och kassör skiljer sig från de övriga. Det är ordföranden själv som föreslår kandidater till dessa poster. Kongressen kan rösta emot hans förslag och om det händer får ordföranden komma med nya förslag tills han funnit personer som kongressen accepterar. Man väljer båda posterna samtidigt – en röst emot sekreteraren är också en röst mot kassören.

Först kvällscocktail, sedan kongress
Årets kongress hålls torsdagen den femte oktober, efter skyttekvalet, och föregås först av att alla VM-lag paraderar genom Marseille, därefter av ett ”cocktail-party” med start klockan 19.15. Klockan 21 ska kongressen förklaras öppen. Då först ska den ganska digra agendan (20 punkter med ytterligare 20 underrubriker) avhandlas, med tolkning mellan franska och engelska. Och klockan åtta morgonen efter inleds VM med de första trippelmatcherna. Den som vill ge sig in i några längre förhandlingar bör vara utsövd – och kanske räkna med visst motstånd från dem som inte är det.

Mer om FIPJP:s styrelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


FIPJP:s styrelse

Claude Azéma, ordförande, Frankrike (omval)
Céline Thedevuide-Peronnet, sekreterare, Frankrike (omval)
Michel Signaire, kassör, Frankrike (omval)
Bernard Arouze, vice ordförande, Canada (omval)
Supphonart Nong Lamlert, vice ordförande, Thailand (omval)
Stéphane Pintus, ledamot, Monaco (omval)
Mutlu Turkmen, ledamot, Turkiet (omval)
Reinold Borré, ledamot, Belgien
Lotte Büchert, ledamot, Danmark
Karel Dohnal, ledamot, Tjeckien
Lassaâd Eddhif, ledamot, Tunisien
Claudio Mamino, ledamot, Italien

Publicerad: 2012-09-28

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se