Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Europa avvisar Azémas Polen-beslut

”Polen kunde ha kommit på 148:e plats i EM – de hade ändå fått spela VM”. Så lyder Claude Azémas svar när det europeiska bouleförbundet, CEP, avvisar hans förslag att låta Polen spela VM.

I en skrivelse till styrelseledamöterna i det internationella bouleförbundet, FIPJP, och samtliga medlemsförbund i det europeiska bouleförbundet, CEP, meddelar CEP:s styrelse att den motsätter sig det beslut som avslöjats här på Svensk Boule Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – att låta Polen spela VM trots att landet inte kvalificerat sig för VM-spel.

Luxemburg, som placerade sig bättre än Polen vid förra årets EM – tillika VM-kval, vände sig sedan Svensk Boule fäst deras uppmärksamhet på omständigheten till FIPJP och skickade kopia till företrädare för CEP. Innehållet i brevväxlingen har tidigare redovisats här på sidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Europa motsätter sig FIPJP:s beslut
Nu har alltså även CEP:s styrelse skickat en skrivelse till FIPJP:s styrelse och de egna medlemsförbunden:
”CEP är mycket nöjda med att ytterligare ett europeiskt förbund deltar i Världsmästerskapet i Marseille.
CEP:s styrelse avvisar förslagen från FIPJP:s ordförande när det gäller ersättare och CEP:s rankingsystem. CEP:s kongress 2011 enades om att låta en normal grundomgång med gruppspel utse de 16 först kvalificerade förbunden och att därefter använda det schweiziska systemet för att komplettera rankinglistan med platserna 17-25 plus två reserver (ifall några av de kvalificerade förbunden skulle hoppa av), Luxemburg (26) och Polen (27). CEP informerade omedelbart FIPJP om de 25 kvalificerade förbunden, plus nummer 26 och nummer 27.
CEP beklagar den fullständiga bristen på information om deras konkreta argument för att bjuda in Polen. Genom att i just det här fallet välja det andra landet på väntelistan istället för det första visade FIPJP ingen förståelse för den förvirring de orsakat hos alla våra medlemmar, och särskilt för Luxemburgs förbund.”

FIPJP valde Polen enligt egna kriterier
FIPJP:s ordförande Claude Azéma svarar:
”Faktum är att jag aldrig ifrågasatt CEP:s ranking; jag undrade bara enligt vilka kriterier denna ranking fastställts. För övrigt är världsdelsförbunden fria att utse deras andel av lag på det sätt de själva finner lämpligt, genom en enda prövning, som Europa, eller genom olika kriterier relaterade till flera resultat.
I det här fallet hade det ingen betydelse eftersom det inte handlade om att ersätta ett europeiskt lag. I så fall skulle vi ha tagit Luxemburg som CEP föreslagit i enlighet med sin ranking. Även om Polen hade varit 148:e skulle vi ha valt det, eftersom det var frågan om att välja ett land bland de fem kontinenterna och enligt våra egna kriterier.
Upplysningsvis kan jag tala om för er att den på förhand upprättade väntelistan för de fall då en annan kontinent skulle få ett – eller flera – avhopp var: Polen-Turkiet-Luxemburg.”

Vilka är dessa egna kriterier?
Undertecknad har, via e-post, frågat Azéma, som ju själv är nyfiken på de kriterier CEP använder för att rangordna lagen vid EM, vilka kriterier som använts för att komma fram till ordningen Polen-Turkiet-Luxemburg. Han har också fått frågor om vilka som fastställt denna ordning och när beslutet om att låta Polen och Australien delta i VM fattades. Än så länge har han inte svarat.
Men att döma av hans svar till CEP verkar det europeiska förbundets förkastande av besluten inte få någon effekt.

CEP:s ordförande litar på sina medlemmar
Flemming Jensin, ordförande i CEP, svarar så här när han får frågan om vilka reaktioner han förväntar sig som följd av CEP:s förkastelse.
– CEP har stor respekt för våra medlemsförbund och deras närvaro vid turneringar och kongresser. Därför gör vi saker och ting så transparent det överhuvudtaget är möjligt, med information och annat, så att tillexempel de delegater som närvarar vid våra kongresser och får våra mejl vet precis vad som försiggår. Vi använder oss alltid lika mycket av franska som av engelska så att alla förstår vad vi talar om. Vid våra kongresser frågar vi alltid om alla förstår de frågor som behandlas och det är vårt intryck att delegaterna uppskattar vårt sätt att göra det.
– Det är samma delegater som representerar sina förbund vid FIPJP:s kongresser, och som tar emot FIPJP:s information, och jag är ganska säker på att de själva kan bilda sig en uppfattning om hur FIPJP sköter sitt uppdrag och sedan agera därefter.

Hoppas på högljudda protester
Ingela Eriksson, ordförande i Svenska Bouleförbundet och ledamot i CEP:s styrelse, säger så här:
– Jag förväntar mig att vi på FIPJP:s kongress får en dialog om demokrati. Demokratiprocessen är för mig oerhört viktig. Om inte FIPJP följer de olika kontinenternas uttagningsprocesser skulle ett nästa steg från FIPJP kunna vara att de tar ut alla länder till VM som börjar med bokstaven A.  
– Jag hoppas verkligen att alla förstår vikten av demokrati och att det inte är FIPJP som ska ta ut länderna – det är hur man kvalificerat sig som avgör vilket land som blir uttaget.
Tror du att det finns någon möjlighet att Luxemburg får vara med i VM?
– Nej, då borde FIPJP redan ha bett om ursäkt för att de hanterat ärendet galet och bett både Polen och Luxemburg om ursäkt.  Jag hoppas självklart att jag har fel och att de får vara med.
Räknar du med att CEP:s medlemsförbund på plats i Marseille agerar på något sätt?
– Jag hoppas verkligen att de CEP länder som närvarar högljutt protesterar.

Läs mer om FIPJP:s kongress Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2012-09-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se