Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Luxemburg slutligen med i VM

Efter många turer står det nu klart att Luxemburg får vara med i VM. Det meddelade FIPJP på söndagskvällen. Luxemburg ersätter Kamerun och Polen är med andra ord fortfarande med i mästerskapet.

– Igår kväll fick vi veta att Luxemburg nu kommer att ersätta Kamerun i VM, meddelade en uppenbart glad Gérard Schneider, ordförande i Luxemburgs bouleförbund, i morse.
Detta har nu också bekräftats av VM-organisationen.
Några saker är emellertid fortfarande oklara.
Varför deltar inte Kamerun?
Och varför deltar inte Turkiet, som ju enligt FIPJP:s ordförande Claude Azéma var tvåa på den väntelista som upprättats för eventuella avhopp där ersättare inte står att finna på den egna kontinenten?

Slutet gott - rätt lag får spela
Oavsett hur svaren på dessa frågor lyder får det hela nog betraktas som en seger för de sportsliga aspekterna. Åtminstone är resultatet av de underliga turerna kring de lag som ersatt andra i världsmästerskapet det att de båda lag som stod överst på Europas reservlista nu får vara med. Under förutsättning att inga konstigheter inträffat när det gäller de afrikanska nationernas medverkan (att deras avhopp verkligen var oundvikliga, att det var omöjligt att hitta ersättare ifrån den egna kontinenten och att europeiska landslag var de enda som kunde komma ifråga) och att årets kongress beslutar att det är världsdelsförbundens reservlistor – och inte FIPJP:s egenhändigt hopsnickrade – som ska gälla i fortsättningen är, om inte allting så i alla fall, slutet det godast tänkbara.

Luxemburg gillar inte att bli förbigågna
Det är i och för sig lätt att föreställa sig att det turkiska förbundet inte håller med om den saken.
Sedan Svensk Boule upptäckte att delar av FIPJP:s styrelse helt på egen hand, och enligt tämligen luddiga kriterier, fattat beslutet att låta Polen ta plats i VM – trots att Luxemburg stod överst på reservlistan – har turerna varit många.
Först uppmärksammade Luxemburgs bouleförbund på problemet, vilket så småningom resulterade i att det europeiska förbundet, CEP, avvisade FIPJP:s förslag, liksom i en tämligen skarp – och mycket välformulerad – skrivelse från Luxemburgs ordförande till FIPJP:s ordförande. Denna skrivelse skickades samtidigt till alla FIPJP:s medlemsförbund – ”för att de ska känna till att det här fallet bildar ett prejudikat när det gäller förbundens rangordning vid boulesportens största tävling, världsmästerskapet” – samt till Idrottsministeriet och Luxemburgs Olympiska Kommitté – ”så att de kan göra sin egen bedömning”.

Nu går FIPJP förbi Turkiet
Samtidigt berättade Azéma utan omsvep att ”även om Polen hade kommit på 148:e plats hade de fått spela VM” och att den ”enligt våra egna kriterier på förhand upprättade väntelistan var: Polen-Turkiet-Luxemburg”.
Nu hamnar alltså Turkiet utanför VM istället. Uppenbarligen följer FIPJP inte längre den på förhand upprättade väntelistan, där organisation och utveckling skulle premieras. Med tanke på att Turkiet räddat FIPJP tre gånger på fyra år, då det turkiska förbundet med kort varsel tagit hand om det enorma VM-arrangemanget sedan de ordinarie arrangörerna (Vietnam, Taiwan och Kina) hoppat av, hade de kanske i gengäld väntat sig en annan inställning.
Att det turkiska förbundets ordförande Mutlu Türkmen själv sitter i FIPJP:s styrelse verkar inte utgöra någon garanti för att han fått all information i ärendet och gör inte hans reaktion enklare att förutspå.

Grattis Luxemburg! Men vilka spelar?
Det finns i alla fall all anledning att gratulera Luxemburgs bouleförbund. Och kanske att ställa sig frågan hur det utser ett VM-lag med tre dagars varsel.
Om och när svaren på alla frågor kommer går de att läsa här på Svensk Boule. 

Svensk Boules avslöjande av VM-spelet i kulisserna, alla artiklar:

Polen i första VM-matchen? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ordföranden delar ut VM-platser som medaljer Länk till annan webbplats.
VM-lag utses först efter lottningen Länk till annan webbplats.
Vem bestämmer över VM? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Prisets sanning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Azéma sitter säker Länk till annan webbplats.
Europa avvisar Azémas Polen-beslut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Canada vann VM-kvalet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
”Mer känsla än räkenskaper” när Azéma utser VM-lagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2012-10-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se