Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Vill stå i Marseille och lysa

De svenska VM-debutanterna är laddade inför helgens stora mästerskap i boulens födelsestad Marseille. Ali Abdi Aden har varit i Schweiz för att sparras mot deras landslag och har en magkänsla som kan ta Sverige till kvartsfinal.

Om bara ett para dagar är det dags för det största bouleäventyr man kan tänka sig på landslagsnivå. Ett världsmästerskap i boulesportens födelsestad Marseille och Palais des Sports Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Länk till annan webbplats.
I det svenska landslaget finns två VM-debutanter. Lagets äldste spelare och dess yngste – Thomas Wiede och Ali Abdi Aden. Båda ser fram emot mästerskapet och har legat i hårdträning.
– Jag har varit ute och sprungit och jag körde boule på förmiddagen, säger Thomas Wiede när han på söndagskvällen ligger och tar igen sig i soffan.
Förbundskaptenen har bett spelarna att träna på långa avstånd.
– Så jag har stått och skjutit en hel del på tio-elva meter, berättar Wiede.
– Nu ska jag träna inomhus de sista dagarna, så att jag får den känslan med mig också.


Vet att man ska vara beredd på allt
Thomas Wiede gjorde mästerskapsdebut vid EM i Göteborg förra året, där han var med och tog Sverige till kvartsfinal och en femteplats.
– Då blev jag lite chockad när vi fått en utsatt tid för spelstart i första matchen och det visade sig att den inte gällde. Jag värmde upp med tanke på den tiden, gick och satte mig på läktaren och snackade med Albin – så plötsligt blåste de i pipan och satte igång matchen utan att man hade den blekaste aning.
Nu vet han att sådant kan hända. Och att riskerna brukar vara långt mycket större på ett VM än på ett EM.

Spelar mot alla på banan
Annars låter landslaget sig inte störas av alla de underliga besked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som kommer ifrån FIPJP.
– Nej, nej, absolut inte. Jag har sagt till spelarna att det är bättre att vi fokuserar på oss själva, säger förbundskapten Anders Larsson.
Nu verkar det visserligen säkert att det blir Polen som står för motståndet i den första matchen, men förbundskaptenen tar ingenting för givet – och låter det inte få någon betydelse.
– Oavsett vilka som står som motståndare på banan ska vi spela mot dem och mot oss själva – vi ska göra vårt bästa och till att börja med se till att vinna tre av fem matcher i grundspelet.
Han har haft lite kontakt med spelarna den sista tiden, säger han.
– Alla känns spända och sugna.
Också för en så rutinerad VM-deltagare som Anders Larsson bjuder årets VM på nyheter.
– Det ska bli spännande att starta så tidigt på fredagen – det har vi aldrig gjort förut…
Spelstarten för den första trippelmatchen är då satt till klockan 8.00.

Sekundant inget för förbundskaptenen
Den svenska truppen anländer till Marseille på onsdagskvällen.
På torsdagen är det kval i precisionsskyttet. Alla de 48 nationerna har en representant och det gäller att vara bland de 20 bästa för att få fortsätta skjuta. Det är Ali Abdi Aden som skjuter för Sverige. Han bad först om att få förbundskaptenen som sekundant.
– Det sa jag nej till direkt. Jag vet inte ens i vilken ordning övningarna kommer, berättar Anders Larsson.
Och även om han säkert hade kunnat lära sig den vill Anders inte riskera någonting när Ali går in i ringen.
– Jag har inte riktig koll på hur man ska lägga upp de olika stationerna och jag ska inte stjälpa honom. Albin (Plantin) får hjälpa till istället – han vet hur man gör.

Magkänsla för kvartsfinal
Den 19-årige skytten låter ivrig att få komma iväg till Marseille och sin VM-debut. Det är dessutom första året Ali Abdi Aden ingår i seniorlandslaget.
– Det ska bli spännande och roligt. Och det känns bra. Jag har stått ute och tränat mycket. Mycket skott, men också lägg. Jag har känt efter hur det känns i magen också och det känns bra faktiskt. Vi kan komma till kvart.
Inför mästerskapet har Ali både tävlat på hemmaplan, i Sitting Boules klubbmästerskap, och på bortaplan i Schweiz, med före detta klubbkamraten och landslagsspelaren Robert Beijmo som nu bor där.
– I KM som vi spelade nyss vann jag alla fem matcher jag spelade, berättar Ali.


Beröm av stor schweizisk publik
Och förra helgen i Schweiz, där Ali spelade tillsammans med Beijmo och Jerker Malmström, i en 149 trippellag stor tävling, gick det också bra. På lördagen vann svenskarna alla sina matcher – bland annat över ett tidigare italienskt landslag. På söndagen förlorade de åttondelen mot det schweiziska landslaget med 9-13.
– Men det var en riktigt bra match och vi fick mycket beröm och gratulationer efteråt, berättar Ali.
Det schweiziska landslaget – Froidevaux, Poffet och Tamburini – vann sedan hela tävlingen efter att i finalen ha besegrat sin fjärde spelare, Joseph Molinas, franska landslagsspelaren Henri Lacroix och Albert Didona.
Ali har också övat på de olika stationerna inför VM-skyttet.
– Det känns också bra. Jag brukar alltid få lite mer adrenalin när jag kommer utomlands också – då blir det bättre. Jag längtar efter och ser fram emot att få börja spela. Jag vill stå där och lysa.

 

Livesändningarna från VM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ska starta på torsdagen, då tävlingarna klockan 14 inleds med kvalskyttet. Ali skjuter i den fjärde kvalgruppen med starttid klockan 15.30.
Det svenska landslaget kan man förstås följa här på Svensk Boule.

Publicerad: 2012-10-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se