Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Frankrike dubbla världsmästare igen

Frankrike höll för trycket. Och läckte inte det minsta. I finalen slog Frankrike Thailand med 13-3, tog sitt tionde raka VM-guld och visade att de är mer överlägsna än någonsin.

Frankrike motsvarade alla förväntningar och tog hem de båda VM-gulden. Men faktum är att trippelfinalen - trots att Frankrike vann med 13-3 på sju rundor - bjöd på mer spänning än väntat.


Thailändarna lyckades pressa fransmännen i några rundor, men föll som väntat på att deras skytte inte var i närheten av det franska.
Å andra sidan visade både Suchaud och Rocher att de kan missa sina lägg. Thailand tog den första poängen. Frankrike kunde sedan ta två tvåpoängare, innan Thailand också tog en sådan och fortsatte att hålla jämna steg.


Även vid ställningen 3-8 blev det riktigt spännande. Thailändarna hade då visserligen missat ett lägg - men Suchaud bommade också ett skott - och Thailands skytt lyckades lägga in sin sista 8 centimeter från lillen, olyckligt nog rakt framför den egna trean.


Lacroix, som då stod med den enda kulan kvar att spela, kunde därmed skjuta en dubbel för fyra poäng - eller missa, och ge thailändarna chansen att reducera och komma in i matchen på nytt.


Läggaren Lacroix har inte behövt ta många skott under mästerskapet. Nu smällde han bort de båda thailändska kloten och gav Frankrike ledningen med 12-3.


Inför avgörandet, då Thailand var tomma, Frankrike hade fem klotkvar på hand men inga klot på banan, mot Thailands två - det ena sex och en halv decimeter framför lillen, det andra åtta decimeter höger om - buade stora delar av den fullsatta arenan då Lacroix stegade fram mot ringen för att lägga in den sista poängen.


Anledningen var inte att hemmapubliken slutat heja på sina nationalhjältar - inte alls. Men åskådarna är så förtjusta i skytte i allmänhet - och Dylan Rocher i synnerhet - att de ville låta honom avgöra med en carreau.
Det franska laget lyssnade inte på sin fans och tog inga risker. Henri Lacroix placerade den sista poängen två decimeter framför lillen - och den näst intill fullsatta arenan jublade ändå allt vad de kunde åt det tionde franska VM-guldet i rad.


Den franske sportchefen Jean-Yves Peronnet skakar bara på huvudet åt Rochers i princip felfria skytte. Inför finalen berättade han att han fått höra att Rocher fortfarande är för ung för att spela ett VM.
- Många gånger: "Han är väldigt, väldigt ung - för ung". Säkert att han är...


Den tjugoårige skytten har under VM-turneringen sett fokuserad ut och emellanåt, när publiken hyllat honom, bjudit på ett snett leende.
Under prisceremonin, efter allsång i La Marseillaise, skanderade publiken Dylans namn om och om igen. Då föll tårarna från den unge geniskyttens ögon.


Publicerad: 2012-10-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se