Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Domare tillrättavisas för språkbruk - inte för mätmetoder

En domare kan själv dömas i disciplinnämnderna om denne förolämpat en tävlingsdeltagare. Att domaren inte följt domarreglementet eller gjort en felbedömning kan bara i undantagsfall vara något som disciplinnämnden har med att göra.

Det framgår av ett beslut från Riksidrottsnämnden, RIN, som nått Svenska Bouleförbundet och de inblandade i ärendet.

Felaktiga domslut inget för disciplinnämnderna
Riksidrottsnämnden konstaterar att det bara i undantagsfall kan finnas anledning att döma en domare till förbundsbestraffning för att denne gjort felbedömningar eller inte följt spelregler, tävlingsbestämmelser, domarreglementen och dylikt. Sådana undantagsfall skulle kunna vara medvetet felaktiga domslut där domaren vill ge någon fördel framför någon annan.

I det här aktuella fallet handlade det om att domaren, enligt Svenska Bouleförbundets disciplinnämnd, SBFd, enbart gjort en visuell mätning. För detta tilldömdes han av SBFd en tillrättavisning. Den upphävs nu alltså av RIN.

"Håll käften" inget språkbruk för domare
RIN ger ändå domaren en tillrättavsisning, eftersom han bett en spelare att "hålla käften". Det innebär att domaren "uppträtt otillbörligt" mot spelaren ifråga och för detta - men endast detta - tilldöms han en tillrättavisning.

Eftersom RIN är idrottens högsta disciplinära instans kan beslutet inte överklagas.

Läs hela Riksidrottsnämndens beslut här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2012-10-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se