Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Franska mästare i Halmstad

Till helgen får Halmstad Petank finbesök i Ståhlhallen. Regerande franska mästare och före detta världsmästare kommer när den andra omgången av Europacupen spelas på Halmstads hemmabanor. Klubblag från Danmark, Finland, Frankrike och Sverige gör upp om de två finalplatserna.

Det är inte vilka spelare som helst som i helgen kommer på besök till Halmstad. I den franska cupvinnarklubben Ronde Pétanque Metz spelar hela det belgiska VM-laget – de herrar som hållit sin höga nivå sedan de tog millenniets första VM-guld år 2000 (tillika det sista som inte hamnat i Frankrike).


Vågar man hoppas på sådana här miner efter mötet med Halmstad? Hemon (t.v.) och Weibel (t.h.) kommer dit, men inte Van Campenhout (mitten). Bild: Jesper Orrbeck

Nu är det visserligen bara två av de fyra VM-spelarna som följer med till Sverige den här gången. Van Campenhout och Lozano stannar hemma, men de båda skyttarna Jean-Francois Hemon och Charles ”Claudy” Weibel finns i Halmstad under helgen.

Franska trippelmästare
41-årige Weibel är inte bara före detta världsmästare – han är nuvarande fransk mästare också. I trippel, tillsammans med två klubbkamrater – Stéphane Le Bourgeois och David Le Dantec. Metz planerade att ta med alla de franska mästarna till Halmstad, men Le Bourgeois har blivit sjuk och det senaste beskedet är att han stannar hemma.
Le Dantec har en fin meritförteckning. Han var läggare i det franska lag som vann VM-guld 1995 och 1996 (de båda andra spelarna var Quintais och Suchaud). 40-åringen inledde sin karriär som senior med att bli fransk mästare i singel två år i rad, 1991 och 1992.

Belgisk EM-dam
Ronde Pétanque Metz har samlat många belgiska elitspelare – Metz ligger inte mer än 7 mil ifrån den belgiska gränsen. Le Dantecs fru, Nancy Barzin, är ytterligare en av dem. Hon blev också världsmästare år 2000 och har flera gånger vunnit de belgiska mästerskapen. I år ska hon spela EM i hemlandet (där hon kommer att ha sin make som coach). Innan dess kommer hon till Halmstad, som en av lagets två damer. Den andra är Chantal Salaris, som den gång hon var med i VM nådde kvartsfinal.
De två spelare som återstår i det lag Metz skickar till Halmstad är de minst meriterade. Lozanos dubbelpartner Frédéric Machnik spelar trippel med Hemon och en åttondelsfinal i Franska Mästerskapens singel är hans främsta mästerskapsmerit. Jordane Sala är lagets yngste spelare (28 år) och den enda av spelarna som är född och uppvuxen i Metz. Som elvaåring blev han fransk mästare i miniorklassen.

Rustar för stor publik
I Halmstad är man redo att ta emot den här delen av boulegräddan. Lagledaren Lasse Finné kommer just från ett möte med kommunstyrelsens ordförande som kommer att hälsa alla utländska gäster välkomna under invigningen, klockan 18 på fredagen, när jag når honom på telefon. Han berättar att 80 åskådarplatser är bokade, att de räknar med att det blir uppåt 150 som kommer för att titta och att de har plats för ännu fler.
Lasse var själv med som åskådare på VM i Marseille förra helgen, där han kunde följa den egna klubbens landslagsspelare – Patrik Andersson och Thomas Wiede – och studera två av de kommande motståndarna i det belgiska landslaget.
– De är ju imponerande. Om vi jämför dem med våra gubbar där nere ska vi ju inte ha mycket att hämta. Men när belgarna väl blev störda klappade de ju ihop totalt. Och det laget som brukar spela ihop kommer ju inte att göra det här i Halmstad.
– Jag tyckte dessutom att Wiede gjorde ett bra VM och Patrik är alltid bra. Så jag ger inte upp – vi har en väldigt bra trupp.

Nordiska konkurrenter
Det handlar inte heller nödvändigtvis om att besegra belgarna. Två av de fyra lagen går vidare till finalhelgen och det räcker med andra ord att besegra de båda övriga – de bästa klubblagen från våra nordiska grannländer, Danmark och Finland.
En uppgift som också kräver sina boulespelare.
Från Danmark kommer Nykøbing Falster PK – en klubb med spelare som Mathias Ellekjær Hansen och Anders Erlendsen (från EM-laget i Göteborg), Anders bror Jacob Erlendsen, Launy Larsen, Eric Geraci och Tanja Gromada, som är med i det danska EM-laget.

Estlands EM-bronsmedaljör i laget
Finska PSC Järvenpää bör inte heller underskattas. Det är fjärde året i rad klubben representerar Finland i Europacupen, för två år sedan slog den ut Sibirien och tog sig till final där den slutade på fjärde plats. Åtminstone hälften av landslagsspelarna från EM-laget, Arttu Poikolainen och Juha-Pekka Siro, finns i truppen. Dessutom har finnarna rekryterat den estländske landslagsskytten Veiko Proos.

Halmstad starkare i andra omgången
Också i Halmstads egen trupp finns såväl VM- som EM-spelare.
Utöver landslagsspelarna Andersson och Wiede består den av EM-lagets Rebecka Bergström, Emma Bergström, Tomas Finné, Jimmy Löf, Jimmie Olsen, Johan Skagerlund och Pontus Thuresson.
När Halmstad åkte till Belgien för att spela första omgången av Europacupen stannade Jimmy Löf hemma, där han väntade på sitt andra barn. Nu har barnet kommit och Jimmy är tillbaka på banan.
– Vi kommer egentligen att ha en starkare trupp nu än i Belgien, som Lasse Finné säger.
Redan den förra truppen räckte för att vinna gruppen, före Belgiens egna representanter i Royal PC Joli Bois.
– Ja, är det Belgiens bästa spelare som kommer nu den här gången får de minsann visa det också – för vi har slagit alla de andra.


Biljetter till helgens drabbning i Ståhlhallen kostar 100 kronor och bokas via e-post.

Den som inte kan följa Europacupen på plats i Halmstad har möjlighet att se de svenska matcherna via webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om Europacupen Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2012-10-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se