Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Halmstad har redan slagit finalisterna

Det finns en del som talar för att Halmstad Petank under helgen blir ett av de två lag som tar sig vidare till Europacupens finalspel i Tyskland. Bland annat det faktum att de redan slagit ett av de övriga tre finallagen.

– Är det Belgiens bästa spelare som kommer nu den här gången får de minsann visa det också – för vi har slagit alla de andra, säger HPK:s coach Lasse Finné.

Han syftar dels på alla de belgare som tävlar för den franska cupvinnarklubben RP Metz, och som i helgen kommer till Halmstad Länk till annan webbplats.. Dels på de belgiska cupvinnarna från RPC Joli Bois som Halmstad Petank mötte – och besegrade – i förra omgången. De belgare som redan tagit sig till final.

Belgien och Italien klara för final
Den grupp som inte spelar i Sverige till helgen spelade i Monaco förra helgen. (Monaco sökte dispens från att arrangera den kommande helgen och eftersom samtliga inblandade lag var överens om att spela förra veckan istället beviljades den.)
Där mötte tvåorna från Sveriges första grupp – belgarna i Joli Bois – två gruppsegrare, italienska BC Bocciofila Taggese och värdnationens – tillika regerande Europacupmästarna – CB Monegasque, samt en annan grupptvåa, Sloveniens BSC Fudine Medvedi. Belgarna slutade på andra plats också denna gång – nu med italienarna på platsen ovanför istället för svenskarna

Monacos regerande världsspelare utslagna
I det monegaskiska laget spelade alla de fyra landslagsspelare som tog silver vid EM i Göteborg förra året, plus de två spelare som ersatte halva det landslaget vid årets VM (och där tog sig till åttondelsfinal) samt Senegals mästerliga landslagsskytt Francois N’Diaye. Det räckte ändå bara till en tredjeplats och de regerande mästarna är utslagna ur Europacupen.
Av det klubblag som huserar Italiens unge stjärnskytt Diego Rizzi – och av det belgiska klubblag som Halmstad redan slagit. Man skulle kunna hävda att också Halmstadsspelarna därmed gjort sig förtjänta av en plats i finalspelet.

Banorna kan bli hemmalagets bästa vänner
Svenskarna har i alla fall ett litet psykologiskt övertag eftersom de, precis som det franska laget, tagit sig vidare som gruppettor ifrån den första cupomgången. Danmark och Finland som tvåor, bakom Italien respektive Monaco. Och att det är just Danmark och Finland svenskarna i första hand satsar på att slå – för att ta sig vidare till finalen som grupptvåa – behöver de inte göra någon hemlighet av.
– Jag tycker nog att vi ska klara det, säger Lasse Finné.
Att spela på hemmaplan är förstås också en fördel, som svenskarna förtjänat just genom att vinna det första gruppspelet. Halmstadsspelarna kan vara säkra på att ha det klart största publikstödet – och känner banorna som sin egen bakgård.
– Banorna är lurigare än de ser ut att vara, säger Thomas Wiede, som tror att de kan betyda mycket för hans hemmalag.
– Vi vann finalen i Svenska Cupen 2007 och jag tror att det hade stor betydelse att vi var på hemmaplan. Vi hade inte så bra lag då som nu – varken Patrik eller Johan var med till exempel – och vi slog bland andra Sibirien med Björn och Björn (Ivarsson och Johansson).

Fingertoppskänsla och förberedelser
Den starka truppen återkommer alla i HPK till gång på gång. Så har ju Halmstad Petank också vunnit både Svenska Cupen och det allsvenska seriespelet i år. Redan på torsdag samlas större delen av den.
– Vi förbereder oss så gott vi kan. Alla som har möjlighet samlas på torsdag eftermiddag och sedan håller vi ihop hela helgen, berättar Lasse Finné.
Halmstad har nio spelare i truppen – en mer än de nordiska konkurrenterna. Frankrikes RP Metz har bara sju.
– Det ser väldigt bra ut i truppen, säger HPK-coachen.
– Det enda problemet jag har är nästan löjligt: Vem ska jag bänka? Eftersom man inte får byta under match gäller det att fatta rätt beslut från början. Det är där fingertoppskänslan kommer in.

Femte finalisten
I helgen avgörs det om Halmstad Petank och Sverige kan ta en av de fem platserna i finalspelet, den 30 november – 1 december i Rastatt, Tyskland.
Hemmanationens Münchner Kugelwurfunion, Italiens BC Bocciofila Taggese och Belgiens Royal PC Joli Bois är redan klara. Det skulle vara en stor sensation om Frankrike och RP Metz inte tog hand om den fjärde platsen. Då återstår den femte. För Halmstad.

Läs mer Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2012-10-18

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se