Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Laddar om efter VM – siktar på Europafinal

Två av de svenska landslagsspelarna som spelade VM i Marseille för två veckor sedan har i helgen chans till revansch. Då kan de ta sig till final i Europacupen. Thomas Wiede och Patrik Andersson har laddat om för att tillsammans med klubbkamraterna i Halmstad Petank lyckas med nästa stora utmaning.

VM-treor i Halmstads hall
För två veckor sedan var de i Marseille och tävlade i VM mot många av världens bästa spelare. I helgen har de chansen igen. Till Europacupens andra omgång kommer andra spelare som värmt upp genom att spela VM – och som kommit hem därifrån med bronsmedaljer. De finns i Frankrikes (och därmed sannolikt världens) just nu bästa klubblag, RP Metz. 
VM-spelarna Patrik Andersson och Thomas Wiede spelar i Sveriges bästa klubblag, Halmstad Petank, och det är till deras hemmaarena, Ståhlhallen, deras motsvarigheter från Danmark, Finland och Frankrike anländer idag, fredag.

Besvikelse efter VM
Thomas Wiede ser själv på den kommande helgen som en möjlighet till revansch efter VM.
– Man är ju lite revanschsugen efter debaclet i VM.
Han ser alltså årets VM som ett misslyckande.
– Det är klart att man är besviken. Man vinner som ett lag och man förlorar som ett lag, och jag är besviken över att vi inte gick vidare och på att vi har underpresterat.
– Vi spelade för dåligt och det är jäkligt tråkigt. Normalt sett tycker jag att vi ska vara bland de 24 nationer som går vidare. Kan Finland vara där ska vi kunna vara där, säger Thomas Wiede.

Inte första misslyckandet
Ikväll har han chansen att bevisa att Sverige kan slå Finland. Då möts Halmstad Petank och PSC Järvenpää i Europacupen. En seger i det mötet torde vara nödvändig för att svenskarna ska behålla möjligheten att gå vidare också under lördagen. Åtminstone för att behålla den i sina egna händer.
Thomas Wiede känner inte att misslyckandet i VM minskar den möjligheten.
– Nej, i och med att jag faktiskt tyckte att spelet funkade bra i Nationernas Cup.
Hans lagkamrat Patrik Andersson håller med.
– Det fanns ju saker som var bra i spelet under VM-helgen. Man får ta med sig dem. Dessutom har man ju förhoppningsvis fortfarande med sig träningsmängden inför VM.
Inte heller Patrik har haft några större problem med att ladda om.
– Man har ju varit med om dåliga helger förr…

Den ene tränar, den andre vilar
De båda landslags- och klubbkamraterna har ändå valt olika strategier för att ladda om inför helgen och Europacupen. Patrik har låtit kloten vila fram till onsdagen före spel.
– Jag har velat vila upp handlederna, säger han.
Medan Thomas har tränat vidare – om än inte lika hårt som han brukar.
– Jag har kört på. Jag har inte tränat lika många dagar som vanligt, men i alla fall tre gånger i veckan.
Att det är Finland och Danmark som ska besegras i första hand, eftersom man knappast vågar räkna med att vinna över det franska laget, gör Thomas Wiede ingen hemlighet av.
– Det är inga namn man slår hur lätt som helst i deras lag heller. Men det känns som om vi har goda möjligheter. Vi har ett bra lag och vi har hemmaplan. Det känns bra, säger han.
Och även om han bedömer de belgiska och franska världsspelarna i RP Metz som svårslagna ser Thomas Wiede fram emot att göra ett försök.
– Absolut. Det ska bli skitkul. Och det känns kul att de som kommer och tittar också kan få se riktigt, riktigt bra spelare i hallen.

Den som inte kan ta sig till Ståhlhallen för att se boule på högsta nivå kan se stora delar av spelet via webben genom att klicka på den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sändningarna startar klockan 17.45 ikväll fredag, 19 oktober.

Läs mer om Halmstads möjligheter Länk till annan webbplats.i Europacupen.

Publicerad: 2012-10-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se