Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Halmstad fick fransmännen i gungning

Halmstad var så nära, så nära att besegra Frankrikes representanter i Europacupen. Efter att ha vunnit den öppna trippeln och mixdubbeln hade Halmstad chansen också i en av de öppna dubblarna, där Patrik Andersson och Jimmy Löf höll jämna steg med de före detta världsmästarna Le Dantec och Weibel.

Medan Emma Bergström, Pontus Thuresson och Thomas Wiede förlorade en hyggligt jämn mixtrippel – där Halmstadspelarna kom in i matchen för sent och VM-trean Claudy Weibel var stabil och kompenserade för sina lagkamraters (före detta världsmästarna Nancy Barzin och Jean-Francois Hemon) mindre imponerande spel – med 8-13 gav den öppna trippelns svenskar fransmännen inga som helst möjligheter.

Felfri Patrik Andersson
Patrik Andersson var i princip felfri hela matchen – jag tror att han möjligen missade ett klot under matchens åtta omgångar. Att varken Johan Skagerlund eller Jimmy Löf kom upp till några bländande nivåer spelade då ingen roll – det gjorde nämligen inte fransoserna heller. Undantaget var läggaren, 26-årige Anthony Benacquista – ordinarie dubbelpartner till Le Dantec och den som sist tog plats i det franska laget. Han gjorde inte många missar, men fler än sin felfria motsvarighet i motståndarlaget.
Jordane Sala, som startade som mittspelare, hade väldiga problem, gjorde inte mer än tre-fyra klot under hela matchen och tog efter tre vändor över läggarpositionen. Sedan han misslyckats där fick han vara skytt en runda, men det fungerade inte heller. Frédéric Machnik tog omgående tillbaka den positionen (efter ett samtal med coach Le Dantec) – trots att han själv inte var mer än 50-procentig i sitt skytte.
En enda poäng fick fransmännen från det öppna trippelmötet med svenskarna.

Slog förra världsmästarna
Inför dubblarna fick Sala lämna banan. Samtidigt kom Machnik igång på riktigt och mötet med honom och Benacquista blev för tufft för Skagerlund och Thuresson. Svenskarna tog en fyra i en vända, men det blev också allt.
Emma Bergström och Thomas Wiede lyckades samtidigt besegra de belgiska landslagsspelarna Nancy Barzin och Jean-Francois Hemon i en match där Halmstad hade pressen större delen av vägen, men där nivån på spelet – i första hand läggspelet – från båda lagen varierade väldigt och fick det hela att kännas osäkert in i det sista.
Den enda gången Bergström och Wiede låg under, med 7-8, sköt Hemon en liten dutt, som inte fick bort Emmas poängklot. Nästa försök missade han helt och sedan satte han inga fler skott – efter ytterligare fem raka skottmissar från Hemon hade Emma och Wiede, som själva gjorde två av tre klot i de avslutande rundorna, vunnit matchen med 13-9.

Snubblande nära att slå fler världsmästare
Vilket innebar att den jämna matchen där Patrik Andersson och Jimmy Löf mötte de forna världsmästarna David Le Dantec och Claudy Weibel kom att bli helt avgörande eftersom det stod 2-2 i mötet.
Den sista matchen hade inte kommit längre än till 6-6 efter nio rundor – och skulle pågå i ytterligare sex. Sedan Löf skjutit en synnerligen stilig dubbel för fyra poäng i den tolfte rundan, så att Halmstad gick upp i ledning med 11-8, blev det dessvärre inga fler poäng för svenskarna. Som så ofta var det inte i de avslutande rundorna det avgjordes – hade svenskarna förvaltat något av de lägen de fick tidigare i matchen skulle de kunnat göra slut på matchen tidigare. Exempelvis kunde tagit fler poäng än två när de hade ledningen med 2-0 om de inte missat två skott för en säker trea. Eller lagt in några av de fyra klot de hade kvar när Metz-spelarna gjort av med alla sina vid ställningen 4-3 – nu blev det bara en poäng den gången. Eller tänk om Jimmy Löf lagt in något av de två klot han hade kvar i samma läge vid ställningen 6-8 – då hade fyran han så tjusigt sköt hem i rundan efter den gjort slut på matchen och motståndarna.
Tänk om…

Publicerad: 2012-10-20

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se