Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Halmstad klara för Europafinal

Halmstad Petank tar sig till Europacupens final genom att på hemmaplan vinna de första fyra matcherna i det avgörande mötet mot Danmarks Nyköbing Falster PK.

Halmstad Petank är klara för Europacupens finalspel, den 30 november - 2 december.
De lyckades med bedriften sedan de besegrat det danska laget Nykøbing Falster PK – ett möte som de var pressade att vinna med minst 4-1 i matcher. Hade Halmstad vunnit med 3-2 skulle danskarna fått finalplatsen. Men mötet slutade just 4-1 och Sverige kommer i år att vara representerat i Europacupen för första gången sedan 2008.

Tufft läge inför lördagen
Efter första dagens förlust mot det finländska klubblaget PSC Järvenpää såg det ganska mörkt ut för HPK. Men den andra dagen kom att gestalta sig precis som man hade hoppats – och det var nära att den blev bättre än så.
Inför de båda återstående mötena med RP Metz, Frankrike, och Nykøbing Falster PK, Danmark, var det scenario vi vågade hoppades på följande: att danskarna skulle slå finländarna med så liten marginal som möjligt (helst 3-2, alltså) samtidigt som svenskarna skulle erbjuda fransmännen tillräckligt mycket motstånd för att med stärkt självförtroende kunna besegra danskarna med så stor marginal som möjligt i den sista omgången.

Nära besegra Frankrike
Då hade vi inte räknat med möjligheten att svenskarna (eller finnarna) skulle slå det franska laget. Men faktum är att det var precis vad som höll på att hända.
Medan Emma Bergström, Pontus Thuresson och Thomas Wiede förlorade en hyggligt jämn mixtrippel – där Halmstadspelarna kom in i matchen för sent och VM-trean Claudy Weibel var stabil och kompenserade för sina lagkamraters (före detta världsmästarna Nancy Barzin och Jean-Francois Hemon) mindre imponerande spel – med 8-13 gav den öppna trippelns svenskar fransmännen inga som helst möjligheter.

Felfri Patrik Andersson
Patrik Andersson var i princip felfri hela matchen – jag tror att han möjligen missade ett klot under matchens åtta omgångar. Att varken Johan Skagerlund eller Jimmy Löf kom upp till några bländande nivåer spelade då ingen roll – det gjorde nämligen inte fransoserna heller. Undantaget var läggaren, 26-årige Anthony Benacquista – ordinarie dubbelpartner till Le Dantec och den som sist tog plats i det franska laget. Han gjorde inte många missar, men fler än sin felfria motsvarighet i motståndarlaget.
Jordane Sala, som startade som mittspelare, hade väldiga problem, gjorde inte mer än tre-fyra klot under hela matchen och tog efter tre vändor över läggarpositionen. Sedan han misslyckats där fick han vara skytt en runda, men det fungerade inte heller. Frédéric Machnik tog omgående tillbaka den positionen (efter ett samtal med coach Le Dantec) – trots att han själv inte var mer än 50-procentig i sitt skytte.
En enda poäng fick fransmännen från det öppna trippelmötet med svenskarna.

Slog förra världsmästarna
Inför dubblarna fick Sala lämna banan. Samtidigt kom Machnik igång på riktigt och mötet med honom och Benacquista blev för tufft för Skagerlund och Thuresson. Svenskarna tog en fyra i en vända, men det blev också allt.
Emma Bergström och Thomas Wiede lyckades samtidigt besegra de belgiska landslagsspelarna Nancy Barzin och Jean-Francois Hemon i en match där Halmstad hade pressen större delen av vägen, men där nivån på spelet – i första hand läggspelet – från båda lagen varierade väldigt och fick det hela att kännas osäkert in i det sista.
Den enda gången Bergström och Wiede låg under, med 7-8, sköt Hemon en liten dutt, som inte fick bort Emmas poängklot. Nästa försök missade han helt och sedan satte han inga fler skott – efter ytterligare fem raka skottmissar från Hemon hade Emma och Wiede, som själva gjorde två av tre klot i de avslutande rundorna, vunnit matchen med 13-9.

Snubblande nära att slå fler världsmästare
Vilket innebar att den jämna matchen där Patrik Andersson och Jimmy Löf mötte de forna världsmästarna David Le Dantec och Claudy Weibel kom att bli helt avgörande eftersom det stod 2-2 i mötet.


Den sista matchen hade inte kommit längre än till 6-6 efter nio rundor – och skulle pågå i ytterligare sex. Sedan Löf skjutit en synnerligen stilig dubbel för fyra poäng i den tolfte rundan, så att Halmstad gick upp i ledning med 11-8, blev det dessvärre inga fler poäng för svenskarna. Som så ofta var det inte i de avslutande rundorna det avgjordes – hade svenskarna förvaltat något av de lägen de fick tidigare i matchen skulle de kunnat göra slut på matchen tidigare. Exempelvis kunde tagit fler poäng än två när de hade ledningen med 2-0 om de inte missat två skott för en säker trea. Eller lagt in några av de fyra klot de hade kvar när Metz-spelarna gjort av med alla sina vid ställningen 4-3 – nu blev det bara en poäng den gången. Eller tänk om Jimmy Löf lagt in något av de två klot han hade kvar i samma läge vid ställningen 6-8 – då hade fyran han så tjusigt sköt hem i rundan efter den gjort slut på matchen och motståndarna.
Tänk om…

Men tänk att:
Halmstad Petank lyckades pressa den klubb som vann Franska Cupen – storfavoriterna i Europacupen – till dess spelare darrade betänkligt, att de inte var mer än två poäng ifrån att besegra den, att de gjort det intrycket på sina blivande finalmotståndare – Halmstad kommer ju nämligen att möta RP Metz igen i finalen på grund av att de genom sin insats mot fransmännen hämtade självförtroende nog att besegra danskarna med 4-1 och ta sig till final.


Tätast tänkbara trippel
Även mötet med danskarna blev plågsamt spännande. Halmstad (med samma laguppställningar som mot Frankrike) vann mixtrippeln med 13-8 på nio vändor. Efter två hade Bergström, Thuresson och wiede tagit ledningen med 6-0, fyra rundor senare stod det 6-8. En tvåpoängare, en fyra och en etta senare var den svenska segern ett faktum.
I den öppna trippeln var kampen tätare. Efter fjorton spelade vändor – varav en där Mathias Ellekjær Hansen räddat Danmark kvar i matchen genom att skjuta lillen död – stod det 12-12. Då lyckades Ellekjær Hansen inte upprepa sitt lilleskott och Sverige kunde tack vare sin ledning med 2-0 gå in i dubblarna med samma förutsättningar som sina motståndare – det lag som lyckades vinna två av tre matcher skulle gå till final.

Slapp magsnörp
Den påtagligt nervöse Halmstadcoachen Lasse Finné förkunnade inför avgörandet att han var på väg att få ”magsnörp” – en kombination av hjärtsnörp och magsår.
I mixdubbeln gick Emma Bergström och Thomas Wiede från underläge med 0-5, mot Tanja Gromada och Launy Larsen, till vinst med 13-7.
I de båda öppna dubblarna låg Johan Skagerlund och Pontus Thuresson under i mötet med Jacob Erlendsen och Mathias Ellekjær Hansen medan Patrik Andersson och Jimmy Löf hade tagit en övertygande ledning mot Anders Erlendsen och Dennis Steffensen. Ändå var det som om matchen, som gick i ett oerhört långsamt tempo, aldrig ville ta slut. Det gjorde den dessbättre vid ställningen 13-5 till Halmstad.
Lasse Finné kunde – utan magsnörp – rusa fram till läktaren och publiken för att skrika ut sin lättnad:
– Ge mig ett R-A-S-T-A-T-T – vad blir det?

Mot Europacupens finalspel
Det är där, i Rastatt och Tyskland, Halmstad Petank kommer att få återse RP Metz och Royal PC Joli Bois, samt stifta bekantskap med italienska BC Bocciofila Taggese och hemmanationens Münchner Kugelwurfunion, när det den 30 november är dags att inleda Europacupens finalspel.

Publicerad: 2012-10-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se