Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ny nordisk stortävling – med sydeuropeiska influenser

Nordic Petanque Weekend heter den nya tävling som ska starta nästa år i Skövde. Och det är en storslagen start arrangörerna tänker sig. De lockar med landslag från olika delar av Europa, med många priser och influenser från tävlingarna på den sydligare delen av kontinenten.

Huvudtävlingen, nationella Nordic Petanque Fight, startar lördagen den 24 maj och fortsätter på söndagen. Tanken är att tävlingen ska följa det upplägg som är det vanligaste vid franska (och andra europeiska) bouletävlingar. Man startar först mitt på dagen, klockan ett, och man spelar med direktutslagning som följs av A-, B-, C- och D-slutspel.

Slutspel som passar alla
Oavsett om man är landslagsspelare, nybörjare eller någonstans där emellan ska man kunna ha behållning av att vara med i tävlingen.
– Eftersom vi har fyra olika slutspel får alla spela vidare och mot lag på lagom nivå, säger Mattias Thorell som är en av eldsjälarna bakom tävlingen.
Dessutom startar en ny tävling på söndagen.  Just som det brukar vara i Frankrike. I Skövde har tävlingen propagandastatus, vilket innebär att precis vem som helst kan vara med – också den som inte har tävlingslicens.
– Vi vill ju att man ska hitta nya spelare och bjuda in dem. Att det här ska bli en tävling som får folk att vilja fortsätta att spela.

Gott om landslag
Ett lockbete kan vara de 24 landslag (åtta herr-, åtta dam- och åtta juniorlandslag) som ska spela en egen tävling på fredagen – och som sedan tar plats i huvudtävlingen.
– Vi har förstått att Nordsjöturneringen är något som många saknar. Även om det här inte blir en ny sådan ska det i alla fall bli en landslagstävling som årligen återkommer, säger Mattias och fortsätter:
– Till och med Frankrike är väldigt positiva till idén.
Att Mattias vill få ett franskt landslag som innehåller Dylan Rocher till Skövde är kanske inte särskilt överraskande. Och det ser alltså hyfsat lovande ut. Men vilka landslag som i slutändan kommer till Skövde är ännu inte klart.
– Ryssland kommer. Holland och Norge har visat stort intresse. Anders Larsson har pratat med fler under VM. De som inte har juniorspelare så att det räcker kan ta med U23-spelare – det ska inte bli ett hinder, men vi vill satsa på ungdomarna.

Spel mitt i city
Tävlingen kommer att spelas mitt i centrala Skövde. Centercourt ska byggas på Hertig Johans Torg och under grundspelet håller man till i Kyrkparken, ett stenkast från Centralstationen och två från centercourten.
Kyrkparken är klassisk boulemark. Mattias berättar att åtminstone något landslagskval spelats där och att populära Husaren Cup arrangerades där fram till för 15 år sedan. Sedan dess har det varit förbjudet att arrangera bouletävlingar i parken, som ägs av kommunen och Svenska Kyrkan.
– Så vi har blivit religiösa allihop, skämtar Mattias.

Sponsorerna viktiga
För det är inte av religiösa skäl den vane tävlingsarrangören Mattias Thorell får flytta in i Kyrkparken. Han har varit med om att arrangera bland annat Fyrlingen och två SM. Senast årets SM i Skövde. Man kan förmoda att just det arrangemanget har underlättat det nuvarande arbetet med att flirta till sig plats i Kyrkparken – och med att jaga sponsorer.
Samarbete med restaurang och hotell finns redan och samtal förs med butikerna i Skövde Centrum.
– Vi jobbar mycket med sponsorerna. Nu är det viktigt att vi får många lag till tävlingen – då blir de mer intresserade, säger Mattias.
Han och hans kamrater siktar högt.
– Vi vill ha hit 200 lag.
En siffra han själv betraktar som realistisk.
– Ja, det tror jag. Absolut. Det måste man tro. Vi kommer att bjuda in 30 lag och vi ska satsa mycket på att locka spelare från vår del av landet.

Fler priser än vanligt
Att priserna ska vara fler än vi är vana vid från svenska tävlingar kommer att kunna fungera som lockbete.
– Vi hoppas kunna ge alla som går ur poolen startavgiften tillbaka och vi kommer att ha bra priser också i de övriga slutspelen.
Nu är startavgiften i och för sig inte någon enorm summa pengar – 200 kronor per lag.
– För den får man en t-shirt också, berättar Mattias.
De första 30 lagen som anmäler sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får vara med i utlottningen av ett matpaket. I paketet ingår middag på fredagen, lunch och middag på lördagen samt lunch på söndagen – allt serveras på Harrys restaurang.
Dessutom blir det priser till bästa V65- och damlag. Det är nämligen bara juniorerna som tävlar i en klass för sig. Juniorernas seriespel kommer också att spelas i Skövde i anslutning till tävlingen, på söndagen 25 maj, och de har därför en egen tävling som både startar och slutar på lördagen och som det är gratis att spela.

Mer information om tävlingen på den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2012-10-24

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se