Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Landslagsdamer längtar efter att få köra så att det ryker

I helgen spelas EM. Två gånger om. Såväl damlandslag som juniorlandslag ska göra upp om vilka som är Europas bästa. De svenska damerna verkar vara laddade till max och skulle gärna börja spela redan i eftermiddag.

De svenska landslagens båda förbundskaptener ser fram emot helgens mästerskap och verkar fulla av tillförsikt. De är nöjda med sina uttagningar och känner sig hoppfulla.
– Vi är nog så bra förberedda vi kan vara och vi hade inte kunnat skicka ett starkare lag än det här, säger juniorlandslagets förbundskapten Henri von Eggers Patron. 
– Det känns jättebra med den här gruppen och jag känner mig väldigt trygg, säger damernas Anders Larsson.

Fantastisk höst
Damerna själva låter oerhört sugna på att möta resten av Europa. Mästerskapsdebutanten Anna Theander har länge sett fram emot den kommande helgen.
– Det ska bli så roligt – hela hösten har jag haft en pirrande och glad känsla i kroppen.
Det låter onekligen som en behaglig höst.
– Den har varit fantastisk. Jag har också haft lyxen att i hög grad kunna styra min egen arbetstid, med semesterdagar och annat, så redan när uttagningen blev klar gjorde jag ett tydligt schema för mig själv och tiden fram till mästerskapet.
Ett schema som Anna lyckats hålla nästan till punkt och pricka.
– Det var lite frustrerande när det blev så kallt utomhus, innan inomhussäsongen drog igång, men då kunde man köra mera fysträning istället. Och det spelade inte så stor roll när man hade det här ljuvliga målet att se fram emot. Det har varit superkul hela vägen, säger hon.

Laget med a och o
Anna åkte också till VM i Marseille för att spana in mästerskapet där.
– Det var något av en besvikelse, men det kändes väldigt inspirerande att se Halmstad spela Europacupen. De kämpade och jag gillade deras laganda.
En god laganda verkar genomsyra också det egna landslaget – det låter som att damerna verkligen har funnit varandra.
– Vi känner varandra bra nu och är trygga med varandra, säger Jenny Hamberg, som menar att det är den viktigaste framgångsfaktorn – att man trivs i laget och på banan.
– Mycket handlar om kemin. Att man har roligt är a och o för att man ska kunna prestera.
Det har de i det här laget, där de känner sig lagom avslappnade.


– Man blir lugn bara av att vara med de här spelarna. Jessica är kolugn och Anna är också lugn, samtidigt som hon är så glad och full av positiv energi.

Måste upprepa framgångsrikt samtalsrecept
Trots det finns en liten bekymmersrynka i Annas entusiastiska ansikte.
– Det är jättesynd att vi inte har spelat någonting tillsammans med Rebecka.
Samtidigt låter det som om hon vet hur det problemet ska lösas.
– Det gäller att vi gör som vi gjorde i Toulouse. Då pratade vi igenom så mycket vi kunde på förhand. Vad som är viktigt för oss, vad vi behöver för att känna oss stöttade, hur vill Jenny att vi andra ska stå när hon skjuter – allt sådant där praktiskt som man vill känna sig säker på och inte stå och diskutera på banan när situationen uppkommer. Det får vi se till att göra med Rebecka också.
Rebecka Bergström gör, precis som Anna själv, mästerskapsdebut till helgen men har alltså, till skillnad från hennes tre lagkamrater, inte tävlat med de övriga landslagsspelarna.
– Det har inte gått att lösa av olika anledningar.

Vill bara komma igång
Vad förväntar sig en debutant som Anna Theander av ett EM?
– Det är svårt att säga, även om jag har tänkt jättemycket på det. Jag förväntar mig att vi spelar bra boule och att vi behåller den goda laganda vi har. Vi kan prestera väldigt bra boule och gör vi det allihop samtidigt kan det räcka långt.
Jenny Hamberg gjorde sin mästerskapsdebut vid förra EM, för två år sedan, och har sedan dess hunnit med ett VM också. Men hon tycker inte att det är någon större skillnad på förväntningarna då och nu.
– Man känner sig lite mer i trygg i sig själv och i det man håller på med, förstås. Men man är lika förväntansfull ändå. Det är samma stora utmaning med en ny konstellation människor. Det är lika spännande den här gången, säger hon.
Det hörs att hon längtar lika mycket som Anna Theander.
– Ja, nu vill man bara vara där. Bara köra så att det ryker.

Publicerad: 2012-10-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se