Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Upptakt för ungdomslandslaget

Nästa år ska U23-landslagen spela både EM och NM. Samtidigt blir det tillåtet att ha juniorer med i lagen. U23:or och juniorer kommer därmed att ha ett tätare samarbete framöver och i samband med tävlingen Tullen Cup i Skövde samlar förbundskapten Maths ”Matte” Lind satsande ungdomar för en första träff.

Den 17-18 november spelas juniortävlingen Tullen Cup i Skövde. Varje lag ska bestå av fyra spelare – minst en måste vara minior eller yngre junior och högst en får vara U23-spelare.
– Därför passar det väldigt bra att ha ett upptaktsläger i samband med den här tävlingen. Nästa år kommer ju även juniorer vara med och konkurrera om platserna i U23-landslagen.

Matte Lind har bjudit in ett 20-tal spelare mellan 14 och 22 år till Skövde. Flera av dem ingår redan i lag som är anmälda till Tullen Cup. De som inte gör det men vill vara med i landslagssatsningen får hjälp av Matte att hitta lämpliga lagkamrater.
– Då komponerar jag lag så långt det är möjligt. Blir det några spelare över kommer jag att köra individuell träning vid sidan av tävlingen.

Lär känna spelare i grupp och enskilt
Vad Matte framför allt vill göra under helgen är att ta reda på hur de ungdomar som är aktuella ser på sitt boulespelande den kommande perioden och att få berätta för dem hur han själv tänker kring landslaget och kommande mästerskap.
– Många känner jag redan, men det finns också många som jag inte känner och dem vill jag lära känna. Bland juniorerna finns flera stycken som det ska bli jättespännande att få följa närmare – Cajsa Qvarnström och Sebastian Hjortander till exempel, alla de som nu ska spela EM också förstås.
På fredagskvällen kommer alla att äta gemensam middag och då får Matte tillfälle att presentera sina tankar. Kanske får han också respons på dem. Men han vill också få tid att byta några ord med var och en.
– Jag vill träffas i både grupp och enskilt. Jag vill veta hur de tänker sig 2013, om de har några färdiga lag de ska spela med, om de är beredda att någon gång emellanåt spela i lag som jag tar ut och så vidare. De ska veta att de är med i den här gruppen och vad det innebär.

Känslig ålder
När det gäller den här åldersgruppen finns särskilda faktorer att ta hänsyn till som ledare.
– De befinner sig i en tid i livet då skolan är otroligt intensiv och då det är mycket annat – kamrater, andra fritidsintressen och så vidare – som är viktigt. Då måste man som ledare främja motivationen och inte göra satsningen till en börda. Om någon känner för mycket tryck på sig har man kanske ställt till det ordentligt.
Sådana saker blir extra viktiga att tänka på nu när juniorerna också får ta plats i U23-landslagen.
–Jag kommer att stämma av otroligt noga med Henri (juniorernas förbundskapten) och de duktiga ledare som oftast finns i ungdomarnas klubbar innan jag fattar några beslut när det gäller juniorer, säger Matte.

Positivt för Sverige
Det europeiska förbundet, CEP, har beslutat att öppna ungdomslandslagen också för juniorer. Den nedre åldersgränsen på 18 år är alltså upphävd. Något som Matte har en lite kluven inställning till.
– Jag skulle ju vilja att vi hade en otroligt stor grupp spelare som var mellan 17 och 23 år, så att det fanns ett naturligt steg mellan junior- och seniorlandslag.
På lång sikt hoppas Matte med andra ord att man inte ska behöva använda juniorer på mer än ett ställe.
– Men den trupp vi har just nu är rätt tunn, så för Sveriges del i nuläget är det jättebra. Att det blir mer konkurrens om platserna gör att spelarna måste höja sig. Och förra året kunde vi ju inte ens ställa upp med ett damlag i EM. Det kommer vi att kunna göra 2013. Så det här är jättespännande på kort sikt, säger Matte entusiastiskt.
U23-EM inleds med kvalspel i slutet av mars. Dessutom spelas NM, där både junior- och U23-landslag ingår.

Lyckad juniorsatsning
Samarbetet mellan U23- och juniorlandslaget kommer att öka markant under den kommande säsongen.
– Henri har hittat ett fungerande koncept. Nu börjar det växa på med juniorer, vilket är skitroligt.
Matte ser flera tänkbara fördelar med ett tätare samarbete.
– Att vi kopplar ihop juniorer och U23:or gör kanske att vi kan minska tappet av spelare – det är ju tyvärr är rätt vanligt att man minskar boulen och väljer att göra andra saker i den åldern.
Om man är åldersmässig junior- eller U23-spelare kommer inte att ha någon betydelse när Matte Lind så småningom ska ta ut landslag.
– Vi har många bra spelare i ”rätt” ålder också. Niklas Carlén är ju till exempel en sådan som har utvecklats enormt mycket under 2012. Men nej, man kommer inte att ha inte större chans att komma med bara för att man är över 17 – det har man inte.

Tar gärna emot e-post
Matte vill också att den som inte är speciellt inbjuden till upptakten vid Tullen Cup, men som vill vara med och satsa och som tror sig kunna ta plats i U23-landslaget kontaktar honom.
– Jag vill ha alla dörrar öppna och ibland missar man någon – det kan jag mycket väl ha gjort. Då kan man bara tala om det och man får väldigt gärna höra av sig till mig.
Den som bara vill spela Tullen Cup men inte ingår i något lag kan också ta kontakt med Matte – eventuellt har han några lagkamrater till sitt förfogande.
Den 17-18 november spelas alltså tävlingen. Det är då Matte fåren första chans att prata med spelare i alla aktuella åldrar, att lyssna på dem – och att se dem spela. Det låter som om han redan längtar dit.
– Det ska bli spännande att se hur de som är lite äldre agerar i förhållande till de yngre i lagen också. Och att lära känna alla dessa människor.

Publicerad: 2012-10-30

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se