Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dam-EM: Spanien i Sveriges grupp

Spanien blir Sveriges första motståndare. Österrike och Slovenien spelar också i Sveriges grupp.

Spaniens damlandslag hör till favoriterna i årets EM. Tre av årets fyra spelare – Yolanda Matarranz, Silvia Garces och Veronica Martinez – var med och tog brons såväl vid VM förra året som vid förra EM, 2010. Garces och Matarranz var dessutom med i det lag som blev världsmästare 2008 och som tog brons vid VM året efter det.

Det är med andra ord inga duvungar Sverige möter i första matchen klockan 16:30 i morgon, fredag.
De båda andra lagen - Österrike och Slovenien - har å andra sidan inte gjort några större resultat och även om Spanien skulle vinna gruppen överlägset borde Sveriges chanser att ta sig vidare som tvåa vara goda.

Den andra bronsmedaljören från förra EM, Tyskland, har två av spelarna från det laget kvar i år: Susanne Fleckenstein och Indra Waldbüßer. Tysklands gruppmotståndare är Slovakien, Polen och Luxemburg.

Av det danska lag som så snyggt spelade till sig ett EM-silver i Ljubljana 2010 återstår också hälften - Mia Carlsson och Camilla Svensson. I år spelar de tillsammans med Tanja Gromada, som nyligen var i Halmstad och spelade Europacupen, och Maria Saxild. I sin grupp möter danskorna Israel, England och Monaco.

De regerande europamästarna, Frankrike, har också behållit hälften av laguppställningen sedan sist. Anna Maillard, som bara var 19 år när hon var med och vann EM 2010, och därefter spelade i VM-laget 2011 är med också i år.
Den franska landslagsledningen har meddelat att de tänker försvara sitt EM-guld men har samtidigt sagt att de håller på att bygga ett lag för framtiden. Det är därför de har med två spelare som gör sin internationella mästerskapsdebut i år - 22 år gamla Nelly Peyre och Korsikas stjärna Marie-Angèle Germain, som är femtonfaldig korsikansk mästarinna.

Angélique Papon, regerande europamästare i precisionsskytte, är förstås också med. En spelare med en meritlista som innefattar tre EM-guld, två VM-silver, två VM-brons och tre VM-guld i skytte - och som dessutom blivit fransk mästare 13 gånger (sju gånger i dubbel, tre i trippel och tre i mixdubbel) lämnar man inte gärna utanför landslagstruppen. 
Bulgarien, Lettland och Belgiens förstalag har fått på sina lotter att tampas med fransyskorna i gruppspelet.

Två lag från varje grupp går vidare till ett nytt gruppspel. Därefter spelas kvartsfinaler.

Här är alla EM-grupperna (det seedade laget är kursiverat):

GRUPP A
Estland
Holland
Finland
Vitryssland

GRUPP B
Bulgarien
Frankrike
Belgien 1
Lettland

GRUPP C
Jersey
Wales
Irland
Tjeckien

GRUPP D
Slovakien
Tyskland
Polen
Luxemburg

GRUPP E
Israel
Danmark
England
Monaco

GRUPP F
Österrike
Slovenien
Sverige
Spanien

GRUPP G
Skottland
Schweiz
Belgien 2
Ryssland

GRUPP H
Italien
Turkiet
Norge

Publicerad: 2012-11-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se