Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Skaplig EM-lottning för U23-lagen

De svenska U23-landslagen har fått en klart godkänd lottning inför nästa års EM. Även om flickorna ska möta Frankrike i Schweiz. Pojkarna åker till Luxemburg för att möta Spanien. Bland andra.

De svenska U23-flickorna kommer att möta Frankrike när de mot slutet av mars nästa år åker till Schweiz för att spela den första omgången av EM. Ändå bör chanserna att ta sig vidare vara ganska goda. Sverige spelar nämligen i den grupp varifrån tre lag går till finalpasset i Tyskland.

Bästa gruppen - trots Frankrike
Kvalgruppen i Schweiz består av sex lag - fler lag än i de båda övriga. Eftersom den regerande mästaren och värdnationen är en och samma i damklassen fattas det sju lag i finalspelet och tre lag kommer att gå vidare från den större grupp där Sverige spelar mot Schweiz, Slovenien, Turkiet, Israel och Frankrike.
Frankrike har kommit tvåa vid de två senaste Europamästerskapen och bör vara den klart svåraste motståndaren i gruppen. Turkiets flickor har hittills alltid tagit sig till finalhelgen och får betraktas som det största hotet efter fransyskorna. Ingen av Sveriges övriga gruppmotståndare har någonsin varit bland de åtta lagen i EM:s finalspel och grupp B - med Spanien, Holland, Danmark och Österrike - får mot den bakgrunden betraktas som den tuffaste.

Pojkarna mot Luxemburg, Spanien och Finland
Samtidigt som flickorna far till Schweiz reser pojkarna till Luxemburg. Där är Spanien den på papperet tuffaste konkurrenten. De övriga är Luxemburg, Turkiet, Finland och Norge.
Spanien har två (herr)silvermedaljer från de tre EM som hittills arrangerats i U23-klassen. Men förra året slutade de på sjunde plats - tillsammans med Finland, som alltså också spelar i Sveriges grupp.
Också för herrarna hade grupp B inneburit en svårare väg till finalhelgen. Där spelar Italien, Holland, Belgien och Israel.
Värt att notera är att fjolårets silvermedaljörer, Monaco, inte ställer upp i år.

År 2013 blir, av diskussionerna på årets kongress att döma, det enda år då spelare under 18 år kommer att få delta i U23-EM. För Sveriges del räddar det medverkan i damklassen - utan juniorer skulle vi inte fått ihop fyra spelare till U23-landslaget.

Finalspelet äger rum i Tyskland vecka 42. Första omgången spelas vecka 12 i de länder som lottats först i respektive grupp.

Här är lottningen:

U23-herrar

 

GRUPP A
Luxemburg
Spanien
Turkiet
Finland
Norge
Sverige

GRUPP B
Holland
Slovenien
Israel
Italien
Belgien
Tjeckien

GRUPP C
Danmark
Österrike
Schweiz
England
Ungern
Slovakien 

Två lag från varje grupp går vidare till finalhelgen. De regerande mästarna, Frankrike, och värdnationen, Tyskland, är direktkvalificerade dit.

U23-damer

GRUPP A
Ungern
Italien
Tjeckien
Belgien

GRUPP B
Spanien
England
Holland
Danmark
Österrike

GRUPP C
Schweiz
Slovenien
Turkiet
Israel
Sverige
Frankrike 

Två lag från grupp A och B samt tre lag från grupp C går vidare till finalhelgen. De regerande mästarna, tillika värdnationen, Tyskland, är direktkvalificerade dit.

Publicerad: 2012-11-08

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se