Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Boulesjeviker och Varbergsveteraner tog guld

Boulesjevikerna vann igen. Efter den andra cupsegern i rad ser Stockholmsveteranerna fram emot en resa till Frankrike. Bland de något äldre veteranerna var det Varbergs som tog hand om cupguldet efter en spännande final.

Veteranlandslagets ledare, Anders Tapper, fick både rätt och fel i sitt förhandstips Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Boulesjevikernas seger hade han förutspått. Men han underskattade Varbergs BK Kulknappen.
Varberg var med länge också i V55-klassen. Tapper nämnde inte hallänningarna i sitt förhandstips, men faktum är att de vann sin grupp under finalhelgens första dag – i båda veteranklasserna – och att Varbergs lag därmed var det enda som lyckades vinna över de sedermera tvåfaldiga cupmästarna i Boulesjevikerna.
– Vi blev nog lite styva i korken efter att ha vunnit de båda tripplarna. Då ändrade vi på de vinnande lagen från förra mötet i dubblarna och det spred kanske viss oro. Varberg spelade också väldigt bra i dubblarna, säger boulesjeviken Markel Sjöström.

Varberg överraskade
Mats Petersson är ordförande i Varbergs BK Kulknappen och spelade själv i V55-laget.
– Att vi gick till dag två var väl lite överraskande också för oss själva. Vi var glada att vi hade gått vidare överhuvudtaget – ifrån Växjö till finalhelgen. Men vi spelade nog bra helt enkelt. Mellan varven i alla fall. När det behövdes, säger han.
Då är det kanske inte så konstigt att Anders Tapper, som är ansvarig för veteranlandslaget, missade dem i sitt förhandstips.
– Det är lite svårt att tippa när man inte vet vilka spelare de olika lagen kommer med. Varberg har aldrig lyckats i Svenska Cupen förut, blivit utslagna ur elitserien och det var en överraskning att de skulle gå så långt. Ingen jätteöverraskning, men en överraskning, säger Tapper med facit i hand.

Ingen hotade Boulesjevikerna den andra dagen
BK Kärnan skulle möta Boulesjevikerna i final, enligt Tappers tips.
– Så hade det ju blivit också – om inte Boulesjevikerna hade klantat sig.
Eftersom Boulesjevikerna gick vidare som tvåa i sin grupp fick hans båda finalister mötas redan i semifinalen istället. Ett möte som aldrig blev riktigt spännande. Matchen avbröts vid ställningen 3-1 till Boulesjevikerna, som då hade vunnit båda tripplarna och en dubbel.
Finalen bjöd inte heller på någon dramatik. Den bröts efter 3-0 och då hade stockholmarna ledningen också i de båda sista dubblarna.
– Jag tycker nog att vi var ganska dominanta hela vägen i det mötet faktiskt, erkänner Markel Sjöström.
För motståndet svarade Bodens Petanque, som enligt Anders Tappers tips skulle slutat trea – hans silvermedaljörer och bronsmedaljörer bytte alltså plats med varandra.
– Tre av fyra semifinalister i tipset är ändå rätt hyggligt, tycker Tapper själv.

Nöjd bronsmedaljör räknade med guld
Boden besegrade Varberg i semifinalen.
– De spelade riktigt bra, säger Mats Petersson, som särskilt berömmer läggaren i Bodens första dubbellag.
– Vi tävlade med varandra om läggen och jag tyckte att jag la bra – men han la så jävla exakt. Det var nog rättvist att vi blev utslagna där, även om vi hade hoppats på att få möta Boulesjevikerna igen i finalen.
Han är ändå nöjd med bronsplaceringen.
– Ja, ja – det känns kanon. Vi var jätteglada för den.
Som ordförande i klubben är han också stolt och glad över V65-lagets guld.
– Ja, mycket. Det är jätteskoj.
Men Mats är inte det minsta överraskad över att det blev hans klubbkamrater som slutade överst på prispallen i den klassen.
– Där vann Kulknappen helt programenligt. Jag hade inte räknat med någonting annat, säger han.

Halland underskattat
Anders Tapper hade emellertid inte räknat med Halland – varken Varberg eller bronsmedaljören Knuff fanns med i hans tips.
Mats Petersson menar att klubbens meriter från SM – med flera guld, i mixtrippel och öppen trippel – gjorde laget till favorit.
– Det är rätt stor skillnad på att spela Svenska Cupen och SM, menar Anders Tapper.

Quatre Boules förlorade jämn final - igen
I finalen mötte Varberg den skånska klubb där Anders Tapper spelar. Tråkigt nog för honom själv fick han rätt såtillvida att finalen – bortsett från motståndet – slutade exakt som förra årets: Malmöspelarna vann båda tripplarna men fick därefter stryk i tre raka dubblar och förlorade.
Nu blir det istället Varberg som får 15 000 kronor i resebidrag för att åka utomlands och delta i en veterantävling.

Bredaste truppen mot södra Frankrike
Precis som de regerande cupmästarna i Boulesjevikerna.
– Vi har den totalt sett bästa, bredaste och starkaste truppen och jag tror att det är viktigt i längden.
Så förklarar Markel Sjöström det faktum att hans klubb för andra året i rad tar hand om priset. Nu siktar han och hans lagkamrater på en fransk vår.
– Nu ska vi leta reda på någon lämplig tävling. Vi har en resa till södra Frankrike i april-maj som mål.

Publicerad: 2012-11-13

Senast uppdaterad: 2012-11-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se