Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Halmstad Petank med när Europas bästa klubb ska koras

Halmstad Petank är under helgen i Tyskland för att delta i Europacupens finalspel. Som en av fem europeiska klubbar har Halmstad lyckats ta sig hela vägen dit. Väl där har svenskarna nu under finalhelgen allt att vinna.

Det är god stämning bland de Halmstadsspelare som nu är på väg mot Rastatt för att delta i Europacupens finalspel.
– Än så länge känns det bra. Det går ju rätt mycket magsjuka nu och har vi tur drabbas de andra medan vi klarar oss, skämtar Pontus Thuresson medan han bilar ner genom Danmark.
– Vi åker dit för att ha roligt. Allt som är bättre än en femteplats är ju kul så att säga, fortsätter han, mer seriöst.

Halmstad har redan överraskat
Det ligger en hel del i hans slutsats.
Halmstad Petank vann överraskande den första kvalgruppen sedan de slagit cupvinnaren från Belgien, Royal PC Joli Bois, som hade hemmaplan och var solklar favorit till gruppsegern. Deras motsvarigheter från Holland, England och Ryssland fick också se sig besegrade av svenskarna.
I den andra ronden ställdes Halmstad, på hemmaplan i Ståhlhallen, mot favoriterna till slutsegern – spelarna i den franska klubben RP Metz. Som nog inte hade räknat med att bli så hårt pressade av hallänningarna. Halmstad vann två av de fem matcherna och förlorade en av de återstående tre med knappa 11-13. Tack vare segern mot Danmarks Nykøbing Falster tog svenskarna sig vidare till finalhelgen som grupptvåa. Det gjorde också belgarna i Joli Bois, som hamnade bakom Italiens BC Bocciofila Taggese i den andra gruppen.

Finalrutinerade belgare
Av de fyra finalmotståndarna har svenskarna med andra ord redan mött två längs vägen. Och besegrat den ena. Royal PC Joli Bois är Belgiens mesta representanter i Europacupen, har tagit sig till finalspelet fyra gånger och vunnit en gång, 2006. Sedan dess har flera av de tyngsta namnen – van Campenhout, Hemon, Weibel och Lac – lämnat klubben och Belgien för Frankrike. Samtliga nämnda spelare återfinns nu istället i RP Metz och kommer således att spela finalmatcher mot Halmstad Petank i alla fall.
Jérémy Pardoen, som var med och vann Junior-VM 2001 och som spelade för det belgiska landslaget vid EM i Göteborg i fjol, var också med i det vinnande laget 2006. Han finns fortfarande kvar i klubben och kommer till Tyskland tillsammans med bland andra den rutinerade lagledaren William van der Biest, juniorvärldsmästare 1997 och silvermedaljör vid VM 1999.


RP Metz: Hemon, Barzin, van Campenhout, Weibel, Le Bourgeois, Machnik, Lac, Salaris, Sala, Lozano, Le Dantec.

Favoriterna förstärker
Till finalen kommer RP Metz med alla sina bästa spelare. Det innebär bland annat sex före detta världsmästare och tre regerande franska mästare. Halmstad fick nöja sig med att ta emot två av de före detta belgiska världsmästarna, Jean-Francois Hemon och Claudy Weibel, i den andra cupomgången. Nu får de sällskap av de båda resterande – Michel van Campenhout och André Lozano. Den före detta franske världsmästaren David Le Dantec var också med i Halmstad. Det var däremot inte hans landsman Stéphane Le Bourgeois, som tillsammans med Le Dantec och Weibel vann årets franska mästerskap i trippel. Han kommer också till Rastatt, liksom Christophe Lac.
Att det här laget är favoriter till segern – trots att det är första gången klubben deltar i Europacupen – råder det inget tvivel om. Å andra sidan imponerade varken Hemon, lagets sjätte världsmästare Nancy Barzin eller Frédéric Machnik eller Jordane Sala (som alla följer med till finalspelet) i Halmstad, där hemmalaget som sagt var nära att slå storfavoriterna.
David Le Dantec, som fungerar som både spelare och coach, erkände också efter helgen i Halmstad att det svenska laget är det bästa de mött hittills i cupen.

Starka italienare och slagbara tyskar
Nu kommer också det italienska laget där den 18-årige stjärnan Diego Rizzi – tvåfaldig juniorvärldsmästare i skytte och den som i årets senior-VM sköt det högsta resultatet (56 poäng) – spelar tillsammans med sin landslagskamrat från årets VM, Gianni Lagueglia. Italienarna har inte förlorat något möte i Europacupen så här långt – och bara fyra av de totalt 35 spelade matcherna.
Det tyska laget Münchener Kugelwurfunion vann visserligen Bundesliga förra året, men har i år inte behövt spela något av Europacupen eftersom värdnationen automatiskt får ett lag med till finalhelgen. Sascha Koch, från årets VM-lag, och hans fru Lara, från årets EM-lag, finns med i klubben och helgens uppställning. Liksom landslagstruppens Raphael Gharany. En annan Sverigebekant spelare i Kugelwurfunions lag är Michael Dörhöfer.


Münchener Kugelwurfunion: Pector, Tanneur, Koch, Haller, Koch, Gharany, Zuschlag, Zuschlag, ProbstGlotin, Dörhöfer, Schwarzbach.

”Halmstadt – homogen und kampfstark”
Och så har vi svenskarna. Även i Halmstads laguppställning finns flera landslagsspelare. Patrik Andersson och Thomas Wiede spelade båda VM i år. Rebecka Bergström var med och tog ett EM-brons till Sverige och hennes syster Emma har ingått i landslagstruppen under året.
Det är tillräckligt för att den svenske förbundskaptenen Anders Larsson ska åka till Tyskland och se dem spela.
– Flera svenska landslagsspelare kommer under helgen att möta de europeiska toppklubbarna. Det är naturligtvis intressant att se, säger han.
I Tyskland verkar man inte ha någon riktig koll på det svenska laget. Där säger man att truppen – som också inkluderar Tomas Finné, Jimmy Löf, Johan Skagerlund och Pontus Thuresson, samt coachen Lasse Finné – kanske inte har några internationellt sett stora namn men är ”homogen und kampfstark”.
– Det är klart att det kommer att bli tufft. Men de har trots allt slagit belgarna. Det kan gå hur som helst och banorna kommer att spela en oerhört viktig roll, men det skulle förvåna mig om Frankrike inte spelar final, fortsätter Anders Larsson.

Siktar på bronsplatsen
Patrik Andersson tror, om han ska vara ärlig, att det blir Italien som möter Frankrike i söndagens final. Men han siktar lite högre än vad Pontus Thuresson antydde tidigare.
– Målsättningen är att komma trea. Men då har vi då gjort det jättebra.
Hans coachkollega Lasse Finné säger att han – om han ska vara tråkigt realistisk – har lite svårt att tro att de slår belgarna igen.
– Det var tufft förra gången och nu är de förvarnade.
Förbundskapten Anders Larsson menar att det inte är någon nackdel. Tvärtom.
– Belgarna ville verkligen vinna förra gången, men misslyckades. Halmstadspelarna vet att de kan rå på belgarna – det är en fjäder i hatten för dem och bara en fördel.

”Ingen jävel går säker”
Lasse Finné konstaterar också att allt är möjligt om hans spelare hittar samma spel som de gjorde i Belgien.
– När vi spelar på den nivån är det ingen jävel som går säker.
Han berättar att man i laget fört diskussioner kring när resan hem ska göras.
– Jag sa att jag åker fan inte 225 mil fram och tillbaka utan att se finalen.
Det finns med andra ord ingenting som hindrar Halmstad att själva delta i den. Inte innan spelet börjat.


Patrik Andersson

Belöningen
Det gör det klockan fyra på fredag eftermiddag. Lottningen äger rum en halvtimme tidigare. Patrik Andersson har sitt drömscenario klart för sig.
– Frankrike i första matchen. Då kan man känna på det och komma in i spelet utan att vara pressad att vinna. Sedan tyskarna och belgarna, där vi har bäst chans att ta poäng.
Han är väl medveten om att det krävs ett spel utöver det vanliga för att lyckas under helgen.
– Rubba sådana här lag kan man göra i en match. Nu måste vi göra det i tre.
Ändå ser han, precis som de andra i truppen, den kommande helgen som allt annat än plågsam.
– Det här är belöningen för en lång, lång – ovanligt lång – säsong. Det är inte så ofta man får möta världens bästa spelare och göra det i minst tio matcher.

Livesändningar och program
Finalspelet i Europacupen kommer att sändas live på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Spelschemat:
Fredag 15.30: Invigning och lottning
Fredag 16.00: Omgång 1: Frankrike-Italien: 3-2, Tyskland-Belgien: 0-5. Halmstad står över.
Lördag 08.30: Omgång 2: Sverige-Italien: 1-4, Frankrike-Tyskland: 3-2.
Lördag 14.30: Omgång 3: Sverige-Tyskland, Frankrike-Belgien.
Lördag 19.30: Omgång 4: Sverige-Frankrike, Italien-Belgien
Söndag 08.30: Omgång 5: Italien-Tyskland, Belgien-Sverige.
Söndag 14.15: Final följd av prisutdelning

Publicerad: 2012-11-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se