Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Gracerna fördelas mellan två hallar när cupen växer

Fjolårets succétävling Grace Cup i Göteborg utökar. I år spelas tävlingen i två hallar och får besök av en världsmästare från Frankrike. Om man inte är en av de 130 spelare som deltar kan man följa tävlingen live på nätet.

Förra vintern gjorde Andreas Petersson, Stenungsund/Hällesåker, succé när han filmade lottningen av sin nystartade tävling och lade ut den på nätet. Succén var kanske förresten redan ett faktum vid det laget. Grace Cup hade blivit fulltecknad på några få dagar och 40 lag kom till start. 
– Det fattades en tävling i kalendern vid den här tiden på året, tyckte jag – och det var väl inte bara jag som tyckte det, säger Andreas Petersson.
– De flesta stora tävlingarna i öppen klass är trippeltävlingar och det saknades dessutom en större dubbeltävling.

Gott om dubbelspelare i helgen
Inför årets upplaga av Grace Cup beslöt Andreas och hans klubbkamrater från Hällesåker att dubbla deltagarantalet. Efter ett antal sena avhopp står det klart att det totala deltagarantalet blir 65 lag.
– Vi siktade väl lite högt kanske, med 80 lag. Normalt drar en tävling knappt 20 lag.
En del av förklaringen till att tävlingen inte blivit fulltecknad i år tycks finnas i det faktum att 40 dubbellag samtidigt spelar tävlingen Bocken brinner i Gävle – en krock som Andreas gärna skulle undvika i framtiden.
Med det i åtanke måste 65 lag ses som ovanligt lyckat och tävlingen kommer ändå att spelas i två hallar – Lindomehallen utanför Göteborg och Boulecenter Majvallen i de mer centrala delarna av staden.
På lördagen blir det spel enbart i Lindomehallen. De 32 lag som tar sig till A-slutspel fortsätter att spela i Lindomehallen, medan de övriga får spela vid majvallen.
Lite förvånande, kan tyckas, att man inte förlägger A-slutspelet, som kommer att sändas live på webben, i den nyare och betydligt mer moderna hallen vid Majvallen.
– Det beror bara på att det finns fler banor i Majvallen och vid en full tävling hade det varit betydligt fler lag som gick till B-slutspel, förklarar Andreas Petersson.

Prispengar och norrmän ger draghjälp
Att tävlingen lockar så många beror, tror Andreas själv – bortsett från hans egen skickliga marknadsföring – på de stora prispengarna. Det segrande laget får 10 000 kronor, tvåorna 6000 och treorna (två lag) 3000.
Att prispengarna kan vara så pass höga beror dels på högre startavgifter än vanligt – 250 kronor per spelare – dels på att tävlingen får hjälp av sponsorer.
– De företag som sponsrar är sådana där vi hade personliga kontakter. Och eftersom arrangemanget blev lyckat förra året ville de vara med i år igen, berättar Andreas.
Han har också fått god hjälp av en av fjolårets deltagare, norrmannen Benny Bel-Lafkih.
– Han har dragit ihop elva norska lag. Bara det är ju en bra start, konstaterar Andreas Petersson.

Franske världsmästaren i det göteborgska startfältet
Dessutom kommer världsmästaren Bruno Le Boursicaud, som vid VM i Marseille i oktober var med och vann VM för fjärde gången i rad – och blev världsmästare i precisionsskytte för andra gången i rad.
– Han ville tydligen vara med, säger Andreas Petersson och berättar att tävlingsarrangörerna inte ersätter fransmannen på något sätt, men att hans medverkan är beroende av rättigheter att i efterhand visa de livesända matcherna i Frankrike.
Le Boursicaud spelar, precis som han gjort vid tidigare Sverigebesök, tillsammans med William Silfverberg, juniorlandslagets talangfulle femtonåring.

Många elitspelare slåss om medaljerna
Den franske världsmästaren och den svenske juniorlandslagsspelaren hör naturligtvis till förhandsfavoriterna. Andreas Petersson själv skulle bli förvånad om de inte spelade final. Samtidigt finns det gott om andra kandidater till pallplatserna. Petersson tror att Kenneth Köhalmi och Henrik Hugosson också kommer att vara med och slåss om medaljerna. Han nämner också Anders Csapó/Rickard Nilsson och fjolårets segrare Annika Fjelkner och Thomas Finné.


– Det kan bli tufft för dem att försvara titeln, men man ska aldrig underskatta regerande mästare.

Franske världsmästaren kan kröna födelsedagen med svenskt guld
I det starka startfältet finns också Kristian Eklund/Niklas Marklund, Ali Abdi Aden/Pablo Patron, Niklas Carlén/Alexander Norin.
Le Boursicaud borde på söndagen göra vad han kan för att få fira sin trettiofemte födelsedag med en svensk guldmedalj – och att han har den möjligheten borde göra det ännu svårare för hans motståndare.
Den här gången kommer lottningen inte att filmas för webbvisning. Planen var att visa den live på nätet under fredagen, men det får vänta till nästa år.
– Det finns helt enkelt för mycket annat jag måste göra nu. Jag måste först och främst se till att tävlingen går ihop, så att spelarna vill komma tillbaka nästa år.

Livesändningar på webben
Livesändningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. blir det som sagt ändå – från själva tävlingarna, både under lördagen och söndagen. På tävlingens webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ska man också kunna följa resultaten som uppdateras i mån av tid.

Publicerad: 2012-12-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se