Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Fyrlingen storstartar 2013

Som traditionen bjuder inleds det svenska bouleåret med norra Europas största inomhustävling, Fyrlingen. Tävlingen samlar 256 spelare i Borås boulecenter den kommande helgen.

Fyrlingen arrangeras för sjunde gången och det är tredje året i rad den populära tävlingen fungerar som startskott för det svenska bouleåret. Fjolårets maximala 48 lag utökades i år till 64 – ändå tog det inte mer än 13 minuter från det att anmälan öppnade tills tävlingen var fulltecknad och 256 spelare hade anmält sig.

Nio nationer i Borås
I 2013 års upplaga deltar spelare från inte mindre än nio nationer. Utöver svenskarna har norrmännen flest representanter på plats. Robert Beijmo, svensk elitspelare i schweizisk exil, har tagit med sig en landsman från sitt nya hemland, Yannick Begue, och bildar tillsammans med Niklas Marklund och Jerker Malmsten ett starkt lag. Som lottats in i en tuff grupp med både ett av turneringens starkaste damlag, innehållande två landslagsspelare, samt de regerande mästarna – sibirierna Albin Plantin, Filip Goldéus, Robin Johansson och Anders Csapó. Goldéus och Plantin (bilden) är Fyrlingens mesta vinnare. Utöver fjolåret ingick de i den vinnande kvartetten 2007-2009.

Skickliga boulespelare på besök från utlandet
Juniorlandslagets William Silfverberg spelar tillsammans med ytterligare en junior, Tobias Svensson, samt två förnäma utländska gäster – madagasken Hery Andrianavalona (numera bosatt i Tyskland) och holländaren Kees Koogje.
Ryske förbundsordföranden, tillika före detta landslagsspelaren, Evgeny Osokin, som vid EM i Göteborg utmärkte sig genom att skjuta hem 47 poäng åt Ryssland, kommer tillsammans med en av landslagsspelarna från senaste VM och ytterligare två landsmän. De möter ett starkt svenskt lag i sin inledande match – Göteborgs båda U23-spelare Niklas Carlén och Alexander Norin tillsammans med Anders Larsson och Jesper Skult, Sibirien CP.
Danmark, Estland och Frankrike har också representanter på plats i Borås.

Evgeny Osokin

Starkt startfält med många utmanare
De regerande Fyrlingmästarna har gott om utmanare. Sverigerankingens topptrio – Jessica Johansson, Rickard Nilsson och Joachim Andersson, samtliga Coccinelle PC – tar hjälp av landslagskollegan Thomas Wiede, Halmstad Petank.
Tre andra Halmstadspelare, som varit starkt bidragande till klubbens framgångar under året som gått, Patrik Andersson, Jimmy Löf och Johan Skagerlund spelar ihop med Kristoffer Eriksson från Le Petit Knäred. Just på grund av fjolårets framgångar har Halmstad Petank inga viktigare uppgifter framför sig förrän i mitten av mars, vilket skulle kunna innebära att de inte hunnit vässa formen inför det nya tävlingsåret ännu.
Ett av Halmstads finare nyförvärv, Kenneth Köhalmi, kommer tillsammans med de forna landslagsmeriterade klubbkamraterna Ali Abdi Aden och Maths ”Matte” Lind samt Ronnebys Kristian Lilja – även han med landslagsinsatser på meritlistan.

Många återvändare
Utanför seedningslistan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hamnar så kraftfulla kvartetter som Kristian Eklund, Jonas Jacobsen, Freddie Tapper, Mikael Trechera och Håkan Hallberg tillsammans med Jonny Patron och hans båda söner Henri och Viktor von Eggers Patron.
Även om startfältet är starkt är det blandningen som gläder tävlingsledaren Herman Thorell.
– Det är skitkul att det är så många både elit- och breddspelare. Men det allra roligaste är att det är så många som kommer tillbaka år efter år.
Även om Herman är mycket glad över den kvittensen på tävlingens kvalitet har han inga problem att också erkänna vad det tråkigaste med arrangemanget är.
– Att alla som vill inte kan få spela känns väldigt trist. Men vi måste sätta ett tak på 64 lag för att kunna säkerställa kvaliteten.


Spelarna turas om
För att alla lag ska få plats i hallen samlas halva startfältet klockan halv nio på lördag morgon. Den andra halvan börjar spela först klockan 16, när de övriga är färdiga för dagen. På söndagen startar de lag som tagit sig till A- och B-slutspel med åttondelsfinaler klockan halv nio. Den halva som får nöja sig med att spela eller C- eller D-slutspel börjar två timmar senare och de lag som tagit sig vidare i A- och B-slutspelet väntar in dem innan alla kvartsfinaler kan starta parallellt.
Samtliga matcher börjar vid ställningen 4-4 – utom A-slutspelets sista möten. Varje möte i Fyrlingen består av en trippel – med en avbytare som får sättas in efter två spelade omgångar – och två dubblar. I trippelmatcherna får man inte använda samma startuppställning två möten i rad – undantaget är den sista matchen på lördagen och den första på söndagen.

Fredagsfestligheter och livesändningar
Redan på fredagskvällen inleds aktiviteterna i Borås boulecenter. Då spelas ”Superflaskan” – en dubbeltävling under lite festligare och mer informella former. Herman Thorell hoppas på att fjolårets deltagarantal, 22 lag, ska överträffas. Och det ser lovande ut.
– Det är fler som bokat hotell redan på fredagen i år. Många av norrmännen har tidig spelstart på lördagen och kommer på fredagen, precis som ryssarna, berättar han.
Nytt för i år är att fredagskvällen också kommer att bjuda på en skyttetävling.
– Man kommer att skjuta på tid. Det ska vara lite uppvisningskaraktär på det – mest på kul, men lite på allvar.
Förhoppningsvis startar livesändningarna på webben redan under fredagen. Under lördagen och söndagen blir det med all säkerhet livesändningar, lovar Peter Johansson, som flaggat för att det här kan bli den sista livesändningen i hans regi.

När man inte är på plats i Borås kan man alltså ändå följa Fyrlingen, genom att surfa in på den här sidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vill man höra Herman Thorell berätta mer om tävlingen kan man lyssna på ett radioreportage här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2013-01-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se