Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Styrelsen lanserar ny elitorganisation – Anders Larsson slutar

Under året har Förbundsstyrelsen diskuterat förbundets organisation och däribland vår elitorganisation och det är en enig styrelse som önskar se en förändring. Efter samtal med vår nuvarande sportchef, Anders Larsson, har Anders bestämt sig för att avsluta sitt arvoderade uppdrag.

Bakgrund

Breddning av trupperna

Framgång får man genom konkurrens. Idag består landslaget av små trupper med hög ingångströskel, men är troligen inget som skapar någon större konkurrenskänsla hos våra svenska spelare. Vi har tidigare haft större trupper och med facit i hand upplevdes det då som att fler hade möjlighet att konkurrera tidigare och insteget var med andra ord mindre.

Landslagsåret ska vara format som en pyramid med en större inventering som inleder året. Förslagsvis ett läger på hemmaplan under vinter/vår och även åtminstone någon tävling internationellt för fler spelare än idag. Kanske kan en egeninsats underlätta ekonomiskt, något som har fungerat tidigare. Detta tillsammans med sedvanlig observation av spelarna under den nationella tävlingsverksamheten bör ge ett bra underlag för att vaska fram mästerskapslagen. Sedan ska lagen givetvis svetsas samman på någon typ av uppladdningsresa inför mästerskapen.

Hur många spelare som bör kallas till uppstartsläger varje år är givetvis beroende på hur kvalitén ser ut inom varje klass. Ett förslag kan se ut så här:
Herr: 12-15 spelare, dam: 9 spelare, U23: 6 spelare per klass och junior: 9-12 spelare.

Tävlingar internationellt

Det är viktigt att poängtera att vi idag kanske stirrar oss lite blinda på att åka till Frankrike. Problemet idag är inte att vi inte slår Frankrike, utan att vi har problem med att slå länder som vi bör vara jämbördiga med. Tidigare hade vi Nordsjöturneringen där vi kunde slå de flesta lagen och detta stärkte självklart spelarna – att få åka ut internationellt, vinna och bygga på självförtroendet. Tävlingar med tuffare motstånd kan givetvis få motsatt effekt. Förslagsvis kanske någon eller några tävlingar i länder som Tyskland, Holland och Belgien vore lämpliga. Det ena behöver inte utesluta det andra, men våra svenska spelare behöver få bättre självförtroende internationellt. Om vi ska få bättre resultat på mästerskapen ska vi inte slå Frankrike utan lagen under.

Observation

Det måste bli tydligare för spelarna – såväl de som ingår i landslagstruppen som övriga intresserade – vilka tävlingar som observeras av landslagsledningen. Det får inte som idag vara upp till spelarna att själva anmäla intresse om landslagsspel utan förbundskaptenerna måste ta kontakt med spelare med utvecklingspotential för att föra dessa framåt mot en landslagsplats med uppföljning regelbundet. 

Konkurrensen internationellt – Målsättning

Vad är realistiska målsättningar för våra landslag?

Herrlandslaget

Här är konkurrensen stentuff och vi spelar tyvärr i den lägre ligan. Men med bättre självförtroende och att våra spelare i vart fall kommer upp i den standard de kan leverera på hemmaplan bör vi kunna bli ett stabilt slutspelslag på VM, med chans till kvartsfinal kanske var tredje gång om vi får en gynnsam lottning. När det gäller EM bör vi kunna bli ett stabilt kvartsfinallag med möjlighet till semifinal.

Damlandslaget

Här är konkurrensen betydligt mer överkomlig och det har vi visat flera gånger. Så vi bör kunna ligga stabilt på kvarts- och semifinalnivå med möjlighet till ännu större triumfer på såväl EM som VM. Här verkar vi jämfört med våra andra landslag ha en större pondus och lite mer självförtroende.

Juniorlandslaget

Här har vi ingen uttalad målsättning men vi kan konstatera att årskullarna är ojämna och därför kommer målsättningen att svaja mellan mästerskapen. Det behöver även i denna klass jobbas hårt med självförtroendet så att spelarna kan leverara på sin högstanivå.

U23-landslagen

Målsättningen för U23-landslagen är i första hand inte resultaten på mästerskapen utan U-23 är en viktig länk för att skapa landslagsspelare av hög klass och motivera spelarna till fortsatt satsning.

 

Kontaktpersoner:

Ingela Eriksson
Ordförande
e-post:              ingela.eriksson@svenskboule.se
mobil:                070 – 213 25 95

Pontus Thuresson
Vice Ordförande och ordförande Tävlingskommittén
e-post:              pontus.turesson@svenskboule.se
mobil:
                070 – 787 60 76  

Andreas Engelmartin
Förbundssekreterare
e-post:              Andreas.engelmartin@svenskboule.se
mobil:                070-279 80 20

Dag Hervieu
Ekonomiansvarig
e-post:              dag.hervieu@svenskboule.se
mobil:                070-777 03 65

Publicerad: 2013-01-04

Senast uppdaterad: 2013-01-04

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se