Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Imponerande Koogje imponeras av svenskarna

Lovorden om den holländske skytten Kees Koogje duggade tätt bland publiken när Fyrlingen avgjordes i Borås förra helgen. Själv lovordar han såväl tävlingen som de svenska spelarna – både de som spelade med och mot honom. Trots att han slagit såväl Quintais som Choupay och Suchaud var Kees Koogjes ansikte nog obekant för de flesta.

Det är kanske inte så konstigt – med tanke på att han inte spelar i det holländska landslaget.
– Jag står inte på så god fot med förbundskaptenen, förklarar han.
Hans intryck av svensk boule är efter helgen och Fyrlingen däremot mycket gott.
– Den här tävlingen bekräftar verkligen min syn på Sverige som en boulegemenskap som lägger stor vikt vid den sportsliga delen av boule, utöver den del där boulen fungerar som fritidssyssla. Det holländska förbundet har bara ögon för fritidssysslan och glömmer bort de som vill spela tuffa tävlingar hemma och utomlands.

Mycket känslor och skickliga spelare
– Alla jag mötte här var mycket vänliga och attityden på banorna var trevlig att uppleva. De ”Chooos” som kom från lagen ifrån Stockholm och Danmark var också roliga att se – jag har aldrig tidigare sett så mycket känslor i matcherna.
– Jag har också sett många skickliga spelare med riktigt bra teknik, fortsätter Kees Koogje sitt eget lovordande.
Några namn vill han inte nämna, eftersom han inte känner till alla och därmed kommer att missa en del.
– Men jag kan säga att jag var mycket förvånad över att Sverige har en stor grupp spelare som verkligen vet hur man spelar och att det inte bara är en liten klick som står över resten av spelarna, som det är i Holland.
Kees Koogje själv har spelat boule sedan han var sex år gammal, men det var först som sextonåring han började tävla ordentligt och ta det hela mer seriöst. I år fyller han 22.
– Jag spelar två gånger under helgerna – och då är det mestadels tävlingar det handlar om. En vardag i veckan spelar jag några matcher på skoj med vänner i min klubb.
Någon träning utöver det ägnar han sig inte längre åt.
– Jag tränade när jag var yngre, men det skiljde sig ändå inte så mycket från det jag gör idag. Jag brukade bara simulera vissa situationer och spela tills jag behärskade dem.
En hel del av tävlandet äger rum utanför hemlandet, mestadels i Tyskland, Belgien och Frankrike.
– Jag försöker få med mig några bra spelare från Holland och att göra bra resultat.
Tre segrar i stora belgiska turneringar (Herstal och Mouscron, 250-500 lag) vittnar om att det har lyckats. Att han tagit sig till åttondelsfinal i Millau (2011) och kvartsfinal i två nationella franska tävlingar – den senaste i Rouen förra året – är han, inte utan anledning, också nöjd med.


Skyttekung som slagit flera världsmästare
Kanske är det inte alldeles riktigt att beskriva Kees Koogje som skytt.  Själv säger han att kan spela på alla tre positionerna.
– Vilken det blir beror på laget. Men oftast är jag mittspelare eller skytt.
Att han redan har hunnit med att besegra först Quintais, 2011, och året därpå Bruno Le Boursicaud, i skyttetävlingen ”1000 boules” räknar Kees Koogje själv inte till meriterna.
– Det handlade bara om att skjuta 100 klot och om att jag träffade fler än dem – det är ingenting jag vunnit man mot man och jag ser 1000 boules och precisionsskytte mer som ett trick man måste bemästra än som en riktig tävling.
Å andra sidan har han, tillsammans med en annan holländare, slagit Quintais också i en vanlig hederlig dubbelmatch – då den store fransosen spelade tillsammans med en annan flerfaldig världsmästare, Philippe Suchaud.
I den holländska tävlingen Batavia Petanque, där Koogje ingått i det vinnande laget de senaste tre åren, har han också plockat några åtråvärda skalper. 2011 hette finalmotståndarna Didier Choupay, Jean-Pierre Le Lons och Eric Sirot.

”Wille är exceptionell och en fröjd att se”
Det var där, på Batavia Petanque i Zeist, Kees Koogje träffade Wille Silfverberg. Sedan dess har de hållit kontakten via Facebook och det var den vägen Koogje fick frågan om att ingå i Willes lag under Fyrlingen.
– Jag kände bara Wille innan jag kom till Borås, även om jag hade hört mycket om Hery och Tobias genom Wille. Till en början hade vi lite svårt att anpassa oss till varandra eftersom vi aldrig hade spelat tillsammans förut. Men efter två matcher började det kännas bra och efterhand nådde vi en högre nivå.
– Jag måste säga att Tobias spelade riktigt, riktigt bra och det var väldigt viktigt eftersom han blev den stabila faktor i laget som hela tiden satte press på motståndarnas skytte.
– Hery bidrog med sin erfarenhet och gjorde att vi överlevde och vann några av matcherna. Och Wille – han är exceptionell. Bara 15 år och redan så erfaren. Hans teknik är förträfflig och en fröjd att se.


Kommer tillbaka till Sverige som imponerat
Kees Koogjes första bouletävling på svensk mark har gett mersmak.
– Boendet var utmärkt, det var bra mat och en allmänt god och rolig stämning. Många ville verkligen vinna sina matcher och försökte spela så bra de kunde. Alkoholförbudet var främmande för mig, men på ett bra sätt. Överallt i Europa där jag har spelat har det varit tillåtet att dricka och ibland skapar det bråk och onödiga diskussioner.
Sammantaget finns det mycket som gör att Kees Koogje vill komma tillbaka – till både Fyrlingen och Sverige. När vi får se honom här nästa gång kan han i nuläget inte säga säkert.
– Tävlingen i Skövde i slutet av maj verkar intressant. Men jag är alltid öppen för bra och roliga tävlingar.

Publicerad: 2013-01-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se