Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Han blir ny kapten

Niklas Marklund, själv flerfaldig mästerskapsspelare, tar över som förbundskapten för herrlandslagen. En ny roll för en man som är van vid – och gillar – att prova olika sådana. Hans första prövning blir U23-EM i Luxemburg i april.

Niklas Marklund är noga med att betona att han än så länge bara är tillförordnad förbundskapten. Till och med årsmötet i april kommer han att tjänstgöra, oavsett vad som händer.
– Agget mot styrelsen, efter den här historien då Anders Larsson och Matte Lind försvann, kan vara så starkt att man kuppar årsmötet och byter ut den. Och om en ny styrelse inte vill ha mig som förbundskapten vill jag inte heller vara det, förklarar han.
Men han hoppas på att få ett mer långvarigt förtroende än så och på att få leda herrlandslaget mot medalj vid EM i Rom till hösten.

Psykiskt intresserad
Niklas är på snabbvisit i Göteborg där han har närvarat vid förbundsstyrelsens möte. När han kliver in genom dörren till min lägenhet presenterar han sig som självmordsbombare.
Den beskrivningen hänger ihop med tidpunkten för uppdraget och varför kaptensstolen blev ledig.
– Anders har blivit dåligt behandlad, tycker jag. Och det har jag sagt till styrelsen också. Hade jag bara brytt mig om relationer till andra människor hade jag inte hoppat på det här uppdraget nu. Men jag är för nördig och bryr mig för mycket om sporten för att låta bli.
Han är övertygad om att han har någonting att bidra med.
– Jag tror att jag är bra på att hantera människor – också när det blir jobbigt. Och jag har en massa erfarenheter och har tävlat på landslagsnivå själv.
Niklas har varit landslagsspelare under fyra olika förbundskaptener.
– Alla har lärt mig olika saker, men den som var inne på de överlägset mest intressanta sakerna var Stefan Olsson.
Olsson fick under sin tid som förbundskapten utstå en hel del gliringar för att han var flummig och la stor tonvikt vid psykologiska faktorer.
– Det handlade ju bara om rädslor. Lamour har sagt att boulespelet beror på 25 procent teknik, 25 procent taktik och 50 procent psyke. Generaliserar man tror jag att det är en hyfsat korrekt siffra. På elitnivå har nog psyket ännu större betydelse än så.

Individualist med känsla för andra
Så är Niklas Marklund också själv känd som en spelare som flitigt och framgångsrikt utnyttjar psykningar för att vinna sina matcher. Flera kallar honom kaxig, självgod och individualistisk. Är det inte konstigt tänkt att utse den sortens person till förbundskapten?
– Jo, det är konstigt tänkt. Men det blir ingen skillnad vem man än sätter dit. Om man ska lyckas måste man ha någon egen linje och våga gå på den. Ta Mourinho som exempel. Han är ju en enda stor egotripp, men han har lyckats rätt bra med sina lag.
– Och jag tror som sagt att jag är duktig med andra människor och har lite känsla för det. Eftersom jag tycker att det är spännande och roligt.

Mer mot färdiga lag
Innan Anders Larsson lämnade uppdraget som förbundskapten hade han gjort klart med Patrik Andersson, Ali Abdi Aden, Rickard Nilsson och Thomas Wiede att de skulle ingå i mästerskapstruppen 2013. Men vilka ingår nu i Niklas Marklunds landslag?
– Ja, hur många licensierade spelare har vi?
Det är drygt 5000. Men 2000 av dem är damer och får inte vara med.
– Det där är ju så dumt. Det är ett skämt mot sporten att damer och herrar inte kan spela tillsammans, säger Niklas innan han fortsätter:
– Jag utesluter ingen. Men man kan väl tänka sig att de 50 som ligger högst på rankinglistan har något slags ambition med sitt boulespel.
– Och jag tror att jag kommer att rikta mig lite mer mot färdiga lagkonstellationer. Men jag vet inte säkert ännu.

Chans att bli unik
En sak är i alla fall säker: Han tänker inte åka till EM med några spelare som inte har siktet inställt på medalj.
– Tror man inte att man kan vinna kan man lika gärna gå och ta i hand och tacka för matchen innan den har börjat. På riktigt.
Att herrlandslaget ännu inte lyckats erövra någon mästerskapsmedalj i trippel är en av kittlingarna med uppdraget – och anledningen att damlandslaget inte känns riktigt lika lockande för Niklas. En damkapten återstår att tillsätta.
– Damerna har redan vunnit EM och tagit medalj på VM. De är redan där. Skulle man ta medalj på herrarnas mästerskap har man gjort någonting unikt.
– Det är det som gör att det inte är ett självmordsuppdrag trots allt – att ingen annan har lyckats.

Publicerad: 2013-02-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se