Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Albin blir damernas kapten

Nu är det klart vem som blir damlandslagens nya förbundskapten. Albin Plantin, själv landslagsspelare så sent som vid fjolårets VM, kommer att ta hand om damerna framöver. Att spela lagspel och att ha roligt är två av de viktigaste ingredienserna i hans landslag.

Några avtal är inte påskrivna när Albin Plantin kommer från sitt möte med förbundsstyrelsens representanter, men enligt honom själv är det mesta klart. Till skillnad från herrarnas nya förbundskapten, Niklas Marklund, har han inte lämnat några önskemål om att invänta årsmötet innan några långvarigare kontrakt tecknas – när han tar över som förbundskapten för damlandslaget och U23-damerna är det på längre sikt.

Vill vara del av ett ”vi-lag” och ha roligt
Att han själv inte skulle delta som spelare i något landslag i år hade Albin redan bestämt sig för. Det gjorde han ganska snart efter VM i Marseille. Han uttrycker det som att han har tagit en paus.
Men nu kommer han alltså att ha en framträdande roll inom landslagsspelet ändå.
– Jag tror att jag kan förmedla det som jag kanske upplevt har saknats lite – att det är viktigt med lagspelet och den mentala biten.
Man kan inte bygga ett framgångsrikt lag runt någon stjärna om det inte samtidigt stämmer överens med de övriga spelarnas önskemål, menar Albin. Laget blir aldrig bättre än den svagaste länken och det gäller att se till att alla länkar stärker varandra.
– Man kan aldrig vinna med ett jag-lag. Jag tror att jag kommer att vara stark där, med att det är vi som åker – och inte fem olika personer – på mästerskap.
– Och vi kommer att ha jävligt kul – vi ska våga skratta, våga jubla, våga ha roligt.

Direkt ledare
Det är inte så att Albin vill göra mästerskapsexpeditionerna till några sällskapsresor eller rena skrattfester.
– Nej, det behövs ju alltid en balans där och det är klart att man samtidigt ska ta det seriöst. Den som inte är sprallig hemma ska inte vara det på ett mästerskap heller, men är man sprallig kan man vara det på ett mästerskap också. Man ska ha känslan av att det är vilken tävling som helst – bara med lite svårare motstånd, säger han.
Albin har alltid fungerat som uttagningsansvarig i sin egen klubb, Sibirien CP, och han har tidigare (2010-2011) coachat damerna i Boo SK. Han har också studerat idrott vid GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan, under två och ett halvt år.
– Jag är en ganska direkt ledare. Så fort jag märker någonting, som inte stämmer eller så, tar jag upp det, säger han.

Ersätter klubbkompis och blir kollega med kollega
Att han tar över efter sin egen före detta förbundskapten – och sin egen klubbkamrat – Anders Larsson, under rätt speciella omsändigheter, verkar inte bekymra honom.
– Jag känner spontant att det där rör inte mig egentligen, det där är mellan styrelsen och Anders. Jag har fått en möjlighet att göra någonting jag vill, något jag har velat göra länge och som jag tror kommer att vara bra för svensk damboule. Jag tror att damcoach är någonting som passar mig och min personlighet bra.
Den stora öppenheten kommer att vara en tillgång, tror Albin själv. Den är också någonting han använder sig av i sin ledarroll på jobbet, på Boulebar. Herrkaptenen Niklas Marklund arbetar också på Boulebar – även om han och Albin inte delar samma fysiska arbetsplats. Albin har svårt att se att det skulle påverka deras uppdrag som förbundskaptener.
– Det kommer nog bara att vara på plussidan i så fall. Eftersom jag ändå redan jobbar med boule känns det enkelt och naturligt att kombinera med ett sådant här uppdrag.

Tror inte mycket på byten
Albin och Niklas har, i sina förbundskaptensroller, i alla fall det gemensamt att de är inne på att åka till mästerskapen med färdiga lag.
– Mina lag kommer med all sannolikhet att se ut så som Niklas tänker – ett färdigt tremannalag med en reserv, som kanske tar hand om skyttet också. Laget spelar tillsammans och istället för att byta in en kall spelare från bänken satsar man i första hand mer på att få tillbaka spelare in i matchen. Jag gillar inte byten särskilt mycket, har ingen stor tro på dem.
– Den fjärde spelaren ska vara Sveriges bästa bänklirare – hon behöver inte nödvändigtvis vara Sveriges bästa dam. Hon ska känna att hon – även om hon inte spelar en enda match – tillför någonting, att hon ändå är en i femmannalaget. Hon ska hoppas av hela sin själ att de andra spelar så jävla bra att hon aldrig behöver hoppa in i laget, men ändå vara tillräckligt bra för att klara av det – om det behövs.

Vill börja med att se och höra aspiranter
Vilka spelare som ingår i truppen och kan tänkas aspirera på en mästerskapsplats kan Albin inte säga ännu.
– Nej, men det kommer att ge sig. Det blev just klart att jag ska vara FK och jag vill inte sätta några ramar just nu, men jag kommer säkert att göra det framöver – jag vill inte ha 60 pers i truppen.
Den som är intresserad av att ingå i landslaget får gärna höra av sig till Albin via e-post, hälsar han.
– Jag har en rätt bra grundkoll, men det kan alltid hända att jag den vägen får syn på någon jag inte hade upptäckt.
För att förstärka den där grundkollen kommer Albin också att åka till finalspelet av Svenska Cupen Dam i Göteborg nästa helg, den 23-24 februari – om han lyckas få ledigt ifrån jobbet.
Däremot kommer Albin inte att följa med de unga damer som den 22-24 mars beger sig till Schweiz för att spela den första delen av U23-EM. Det gör istället juniorernas förbundskapten, Henri von Eggers Patron.
– Det var bestämt sedan tidigare. Men jag följer med dem till finalspelet i höst, säger Albin, som har fullt förtroende för att Henri och de spelare som tas ut lyckas ta sig dit.


I oktober 2012 spelade Albin Plantin själv för landslaget vid VM i Marseille. Här tillsammans med Thomas Wiede.

Publicerad: 2013-02-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se