Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Kan det bli någon skräll i Svenska Cupen?

Första omgången av Svenska Cupen spelas i helgen. Förutsättningarna på de tre spelorterna skiljer sig rätt väsentligt åt. Men överallt finns tunga favoriter och frågan är om några andra kan lyckas skrälla. I Motala spelar flest klubbar. Bland dem den nybildade BK Boulett.

På tre olika orter samlas 32 klubbar för att göra upp om sju finalplatser. Nio spelar i Åstorp, nio i Stockholm och 14 i Motala. Men även om det är flest lag i Motala är det ifrån Stockholm flest går till final. Huvudstaden har tre finalplatser, de båda övriga två vardera. Med andra ord är chansen att gå till final en på tre i Stockholm, medan den i Motala är en på sju.
– Livet är inte helt rättvist, kommenterar tävlingskommitténs ordförande Pontus Thuresson och förklarar:

Avrundningsproblematik
– Tyvärr kan vi inte dela ut halva finalplatser, vilket krävs för ett helt rättvist system. En extra finalplats går till den ort med flest elitserielag (Stockholm, i det här fallet). I övrigt har varje ort givetvis en finalplats. Resterande finalplatser räknas ut genom att antalet deltagande lag delas med de återstående tre platserna. Detta ger ett tal på runt tio och genom avrundning blir det helt enkelt en plats per ort.
– Vänder man på det hade det inte varit logiskt att exempelvis Åstorp hade fått en plats på nio, medan Motala hade fått tre med bara fem lag mer.
Thuresson menar att det inte nödvändigtvis är enklare att ta sig vidare från Stockholm, eftersom motståndet där är tufft.

Kortvarig dramatik i Stockholm
Hur som helst blir spelsystemet nu sådant att det i Stockholm torde vara klart redan efter det första mötet vilka de tre finalisterna blir. Sibirien CP ser nästan ut att vara klara för final redan på förhand – det blir svårt för AIK och Maria BK att stoppa Robin Johansson, Anders Larsson, Tove Naess, Ricky Henriksson, Jesper Skult och Albin Plantin.
Mötet mellan Boulesjevikerna och Boulerosällskapet bör avgöra vilket av de båda elitserielagen som tar den gruppens finalplats.
Även den sista Stockholmsgruppen inleds med ett möte mellan två elitserielag, Sitting Boule och Boo SK. Vinnaren där har också goda utsikter att ta sig till final – om inte Umeås BS Nordboulen lyckas sätta P för den saken.

Repris från i fjol
Värt att notera är att det var på samma sätt förra året – men utmanaren hette då Fagersjö istället för Nordboulen. Sitting Boule och Boo SK möttes i första omgången, Sitting Boule vann med 3-2 och tog sig till finalhelgen. I år spelar inte längre Kenneth Köhalmi för Sitting Boule och Maths Lind har antytt att han inte tänker spela så mycket i år. Frågan är om det gör att Boo kan vända på siffrorna.
I den grupp som inleddes med ett möte mellan Boulesjevikerna och Boulero spelade visserligen ytterligare två lag 2012, men det visade sig ändå att den första fajten – som Boulesjevikerna vann med 3-2 – var den avgörande.

Solklara favoriter i Skåne
Stockholmsspelet tar slut redan på lördagen. I Åstorp spelas det även under söndagen. Men det ska ändå mycket till för att några ska lyckas stoppa förhandsfavoriterna från Coccinelle PC och BK Kärnan. Även om såväl Ronneby som hemmaklubben Åstorp och några till säkerligen kommer att göra allt vad de kan. Helsingborgsklubben Kärnan har sedan i fjol tappat Tove Orrbeck och Pablo Patron – men med nyförvärven Kristian Eklund och Freddie Tapper innebär det inte att den är försvagad.

Mer i Motala
Mest spänning borde nog Motala kunna erbjuda. BK Strand och Lindome BK får räknas till favoriterna bland de fjorton lagen, men förra året slog Lejonkulan PC ut BK Strand och tog hand om en finalplats – och det har de möjlighet att göra igen.
Flera av lagen i det östgötska kvalet borde ha den möjligheten. CDB Gränna, Sörbyängen, Skatås och Hällesåker för att nämna några.

Ny klubb vill skrälla i debuten
Bland utmanarna i Motala finns också en nykomling. BK Boulett är en förening som är ny för i år. Men bland spelarna finns bekanta namn som Linda Näslund, Pauli Mäkitalo och Patrik Thelaus. Samt ordföranden Pontus Tengström. Han berättar att de var några stycken i Hedemora Boulesällskap som kände att de behövde en nystart i karriären och som, via en kort sejour hos Oppboga, fick med sig ytterligare några spelare för att starta en ny klubb.
Ordföranden är full av förtröstan inför tävlingsdebuten.
– Jodå, jag tror att det blir avancemang till finalspelet. Jag har den känslan.
Det innebär också att han har stort förtroende för sina klubbkamrater. Själv följer han nämligen inte med till Motala, eftersom han ska få barn i dagarna.
– De flesta ligger i och tränar. Och vi har ganska stor rutin – det är värt en del.
Samtidigt inser han att det vore något av en skräll om BK Boulett tog sig till final – och han kommer inte att bli besviken om klubbkamraterna inte lyckas med den bedriften.
– Nej, absolut inte. Det kan man inte bli under ett debutår. Det gäller att spela ihop sig också.

Högklassig livesändning med högklassiga mästare
Finalspelet, som går i Göteborg och Boulecenter Majvallen den 16-17 mars, kommer att bjuda på någonting utöver det vanliga. Den livesändning som kommer att göras över nätet med hjälp av tre kameror ska bli en kvalitetsproduktion. I Göteborg väntar fjolårets cupmästare, Halmstad Petank, som sedan i fjol fått förstärkning av flera skickliga spelare, däribland nämnde Köhalmi, och som därmed ser ut att i år vara ännu svårare att rå på. Efter helgen vet vi i alla fall vilka sju som får möjligheten.

Följ deras resultat här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2013-02-14

Senast uppdaterad: 2013-02-14

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se