Anders fick stipendium av prinsen
För ett par veckor sedan hälsade boulespelaren och tränaren Anders Gerestrand på hos Carl Philip på slottet. Även om han inte lyckades övertala prinsen att gå i sin farfars brors fotspår var Gerestrand nöjd med sitt besök. Inte att undra på – Carl Philip gav honom 10 000 kronor ur Prins Bertil och Prinsessan Lilians Idrottsstiftelse.
Prins Bertil och Prinsessan Lilians Idrottsstiftelse har som ändamål att främja svensk idrott genom stipendier för vidareutbildning till ledare och instruktörer. Anders Gerestrand sökte och fick ett stipendium för att gå en internationell tränarkurs i boule. Och häromveckan var han alltså på slottet för att officiellt ta emot stipendiet.
Ingen boulebegeistrad prins
Mottagningen på slottet var av mer symbolisk karaktär – pengarna överlämnades redan förra våren. Icke desto mindre gjorde den intryck på boulestipendiaten, som efter en stunds tystnad svarar på frågan om hur det kändes att besöka prinsen och slottet.
– Stort, får man väl säga. Det var ganska häftigt att vara där.
Tillsammans med de övriga fem stipendiaterna kom Anders in i mottagningsrummet på Sibyllas våning, där prins Carl Philip efter en stunds väntan anslöt.
– Det var tre fotografer där med jättestora kameror för att föreviga ögonblicket. Vi stod och pratade i kanske 40 minuter med prinsen, som förhörde sig lite om de olika sporterna.
Anders hade egentligen planerat att höra med Carl Philip om han inte kunde tänka sig att, precis som prins Bertil, bli en av boulesportens ambassadörer.
– Men det kändes inte riktigt som om det var läge. Prinsen berättade att han hade spelat boule några gånger, men utan att bli jättebegeistrad. Det är ju mycket med bilsport för hans del nuförtiden.
Om Carl Philip inte sett sportens tjusning trots att han har spelat på den boulebana som är uppkallad efter hans farfars bror och ligger vid stranden på den franska rivieran, vid kungafamiljens semestervilla i Sainte-Maxime, är det nog hos någon annan man bör leta ambassadörspotential.
Efter stipendieutdelningen bjöd RF stipendiaterna på en restaurang utanför slottet.
Tillbaka på slottet – som subjekt
Nu var det inte första gången Anders Gerestrand var på slottet, även om han tidigare inte blivit insläppt. När han gjorde lumpen låg han vid idrottsplutonen i Kungsängen. Därifrån hämtade hovet medlemmar till högvakten.
– Jag var nog med om sex eller sju audienser, berättar Anders.
– Då fick vi stå där i björnskinnsmössa och vita handskar, med ett Mausergevär på axeln, på trappan och skyldra gevär. Och nu var man själva subjektet istället.
Fransk teknikteori inspirerad av österländsk filosofi
Den internationella tränarkursen, som Anders skulle använda kungafamiljens pengar till, gick Anders redan i november, hos Claude Raluys Centre International d’Enseignement Pétanque, CIEP.
– De har en lite speciell och rolig metod, säger Anders och berättar att det handlar mycket om filosofi, pedagogik och retorik. Att det är genom tankemässiga och mer psykologiska resonemang man når fram till de perfekta kasten. Det handlar om balans på alla plan.
– Det är mycket yin och yang, som Anders säger.
Han har själv skrivit en rapport ifrån vistelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där som man nu kan läsa på hans egen boulesida, som Anders offentliggjorde kring årsskiftet.
Ny boulesida samlar kunskap
Där samlar han tankar, filmklipp, tips och idéer – både sina egna och andras – för att utveckla boulespelet.
– Tanken är att göra minst ett inlägg i veckan. Som vänder sig till den spelare som är lite mer avancerad än nybörjaren, berättar han.
– Målet är att få igång en diskussion och att den leder till en bättre kvalitet på det svenska boulespelet.
Hur kommer det sig att Anders är så intresserad av boulens tekniska aspekter?
– När jag började spela boule var jag intresserad av att bli bättre. Det är väl alla. Jag hade läst idrottspedagogik och har nog alltid varit ganska analytisk. Så nu har jag hållit på med det här i 20 år, säger han själv.
För resultatfokuserat
Det är i första hand biomekaniken som intresserar Anders.
– Jag saknar den biomekaniska analysen i många fall. Det kan leda till att man lär in tokigheter.
Han tycker att boulespelarna i allmänhet är för fokuserade på resultatet.
– Mycket av den teknikövning som idag sker är mera spelövningar, som jag ser det. Där man inte tittar så mycket tillbaka på spelaren och spelarens rörelser. De rena spelövningarna behövs också förstås – de är en del av de mentala förberedelserna – men jag tror inte att folk är riktigt medvetna om den här skillnaden, säger Anders.
På Boulesidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tipsar han om olika övningar man kan använda sig av. Och där diskuterar han inte bara teknik – det kan handla om taktik eller det mentala.
Men visst är det en viss skillnad på hans eget förhållningssätt och det Raluy och hans lärjungar lär ut vid CIEP. Det innebär dock inte att Anders avfärdar fransmännens teorier.
– Folk är ju olika. För vissa tror jag att de kan fungera jättebra. Andra behöver någonting annat.
Anders Gerestrand och prins Carl Philip tillsammans med övriga stipendiater. Fr.v: Mattias Lundberg - simning, Tatiana Michakova - gymnastik, Susanne Jonsson - bowling och Anton Jansson - dans. Golfaren Martin Wiklund saknas. Bild: Ulf Lodin