Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Klart för cupfinal

Hällesåkers IF tog sig vidare och blir hemmalag när finalspelet av Svenska Cupen avgörs i Göteborg den 16-17 mars. Till finalhelgen tog sig också Club de Boule Gränna och samtliga förhandsfavoriter – startfältet där blir riktigt starkt.

I helgen som gick avgjordes den första omgången av Svenska Cupen (öppen) och därmed vilka lag som kommer att göra upp om segern i Göteborg och Boulecenter Majvallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den 16-17 mars.
Det skånska kvalet slutade precis som väntat. Helsingborgs BK Kärnan vann inte mindre än 19 av de 20 spelade matcherna och är solklara finalister tack vare Linda Bengtsson, Matilda Boström, Kristian Eklund, Jonas Jacobsen, Dick Nilsson, Jonny Patron, Freddie Tapper och coachande reserven Henri von Eggers Patron.

Både Kärnan och Coccinelle utmanar
Kärnan kan mycket väl bli det största hotet mot de regerande mästarna i Halmstad Petank. Nyförvärven Eklund, Nilsson och Tapper har gjort den redan starka klubben ännu starkare och man ska ha i åtanke att de till Göteborg också skulle kunna ta med sig Håkan Hallberg, Viktor von Eggers Patron och Mikael Trechera.
Även den andra Skåneklubben, Coccinelle PC, kan lägga sig i kampen om slutsegern. Malmölaget vann Svenska Cupen 2008, har sedan dess tagit fyra bronsmedaljer och lär vara väldigt suget på att återigen få spela Europacupen. I laget finns gott om välmeriterade spelare från olika åldersklasser. Kring stommen, med den starka seniortrippeln Joachim Andersson, Jessica Johansson och Rickard Nilsson, finns såväl U23-spelare – Thor Andreas Hjelm, Tobias Svensson, Daniel Eriksson – som veteraner – Clas och Carina Janson – av yppersta klass. När klubben under helgen tog hem sin finalplats ingick även Michael ”Bubba” Hansen och Andreas Strandberg i laget.

Lätt kalabalik i Stockholm
Också ifrån Stockholmskvalet kommer väntade finalister. Boulesjevikerna missar visserligen finalspelet för första gången på många år, då de fick se sig besegrade av Boulerosällskapets rutinerade spelare. Ali Abdi Aden, Lotta Brohult, Emil Malm, Jerker Malmsten, Niklas Marklund och Kjell Pettersson såg till att Sitting Boule, precis som i fjol, slog Boo SK.
Lite dramatik blev det också i den sista gruppen, där storfavoriterna Sibirien CP skulle besegra Maria BK och AIK för att få sin plats i finalspelet. I det första mötet gick det ungefär som planerat – när Maria-spelarna väl dykt upp i Södertälje, efter att ha stått och väntat i Huddinge i tron att det var där de skulle spela. Sibirien förlorade den öppna trippeln men vann resterande fyra matcher.
I mötet med fortfarande färska AIK, däremot, höll sibiriernas planer på att gå om intet. Den öppna trippeln – Ricky Henriksson, Albin Plantin och Jesper Skult – förlorade igen, med 1-13. Och när gnagarna dessutom lyckades kamma hem en av de öppna dubblarna med 13-2, spelade det inte någon roll att Sibirien vann den andra med 13-0, eftersom Tove Naess och Anders Larsson plötsligt tappat spelet. Efter att bara ha tappat tre poäng på lika många matcher förlorade de den sista mixdubbeln med 8-13. Att AIK – med Dennis Landegren, Krister Lindberg och Love Bergsell i spetsen – hade lyckats besegra det betydligt namnkunnigare Stockholmslaget var ett faktum.
Nu klarade Sibirien sig ändå – tack vare Peter Bengtsson, Leif Bäckström, Åke Löwbeer och de andra i Maria, som slog AIK så att Sibirien trots allt fick den bästa matchkvoten och platsen i finalspelet.

Gränna snuvade Lindome på hemmafinal
Startfältet på den sista kvalorten, Motala, var det som såg mest öppet ut. Att Lindome BK skulle ta hand om den ena av de båda finalplatserna – och bli finalfältets hemmalirare – var ändå det troligaste scenariot. Men även om Lindome hade åkt dit med en niomannatrupp bestående av sina starkaste spelare – och även om de vann sina fem första möten – räckte det inte till mot CDB Gränna i det sista och avgörande mötet.
Grannarna i Hällesåkers IF var det första laget som Lindome BK besegrade. Mötet slutade 3-2 till Lindomes fördel, men Hällesåker besegrade i sin tur hemmaklubben Boule von Platen och Pomme de Pin, med 4-1 respektive 5-0, och tog sig vidare till söndagens spel som grupptvåa.
Under söndagen blev det inga förluster och Hällesåker blir därmed det enda hemmalaget i Göteborgsfinalen.
– Ja, det var vi jävligt nöjda med. Riktigt kul faktiskt, säger en glad Andreas Petersson, som tillsammans med Thomas Callderyd, Bosse Haraldsson, Fredrik Holmqvist, Simon Jakobsson, Davy Johansson, Suzanne Månsson, Therése Sjöström och coachande Åke Börjesson var i Motala och tog hem finalplatsen.


Hällesåker fick avgöra på egen hand
Andreas säger att de naturligtvis hoppades på att komma till final, men det låter inte som om de var övertygade om att så faktiskt skulle bli fallet när de begav sig till Motala. Att de fick inleda mot Lindome kände de sig däremot tacksamma för.
– Vi ansåg att de var det på pappret svåraste motståndet och då visste vi ju att om vi tog oss vidare till söndagen skulle vi slippa dem då, säger Andreas.
Och efter lördagens spel verkade finalen inte vara utom räckhåll.
– Vi var extremt nöjda med spelet och kände att håller vi det uppe måste den som ska slå oss vara riktigt bra.
Så bra var varken Lejonkulan eller BK Strand, som fick stryk med 4-1 – och inte heller Skatås BK, som kom att stå för motståndet i den direkt avgörande matchen. Lejonkulan kunde visserligen hjälpt Hällesåker att säkra finalplatsen redan innan dess, men Linköpingsborna befann sig på motorvägen och hemvägen innan det gick upp för dem och tävlingsledningen.
Varken Lejonkulan eller BK Strand, som skulle mötas i sista matchen, hade chans att själva gå till final och bad därför att få slippa spela. Men eftersom Lejonkulan slagit Skatås skulle Skatås inte heller ha den chansen om Lejonkulan också slog BK Strand.
– När de kom tillbaka till hallen spelade de alla sina fem matcher på 20 minuter och Strand vann, berättar Andreas.
Alltså skulle en förlust mot Skatås innebära att Hällesåker missade finalen. Andreas ifrågasätter spelsystemet och undrar om det inte skulle vara bättre med direktutslagning för att undvika att matcher som saknar betydelse för de inblandade lagen påverkar utgången för andra lag.

Final på ”hemmaplan”
Nu vann Hällesåker också det sista och avgörande mötet och det var en lättad Andreas Petersson som kom hem till Stenungsund klockan halv ett på söndagsnatten.
Han berömmer alla sina medspelare – både sina gamla lagkamrater och nyförvärven Thomas Callderyd och Simon Jakobsson, som nyligen flyttat till Göteborg och då gick med i Hällesåker istället för att stanna kvar i BC Öland.
– Ja, Simon…! Från början var tanken att han skulle vara reserv och hänga med för att komma in i truppen. Men efter första matchen fick han chansen direkt – och sedan gick det inte att ta bort honom. Det var ingen i hela hallen som lade så bra som han.
– På söndagen kände vi lagharmoni och hade självförtroende med oss. Vi visste hur banorna fungerade och det fanns ett lugn i truppen på ett behagligt sätt.
Förhoppningsvis känns det så även under finalhelgen i mars. Där kommer det att bli tufft – det vet Andreas och de andra spelarna.


De regerande mästarna i Halmstad Petank spelade Europacupen 2012.

– Gränna känner vi oss jämnstarka med. Halmstad är det klart bästa laget i gruppen. Och Sibirien är väl också bättre än vad vi är. Vi slår ur ganska stort underläge känns det som. Men spelar vi som vi gjorde nu ska vi nog kunna straffa ett par lag.
Att det blir Hällesåker som får hemmaplan kan förstås också betyda en del i form av publikstöd – även om de flesta av lagets medlemmar faktiskt bara varit i Majhallen någon enstaka gång.
– Vi ska lägga någon lagträning innan det är dags. Vi har ju en månad på oss att komma i toppform.
För även om allt flöt Hällesåkers väg under helgen finns det fortfarande mer att hämta, lovar Andreas.
Det är uppenbart att han ser fram emot finalen.
– Det är ju de här matcherna, mot bättre motstånd, som är så nyttiga. Matcher som alla verkligen vill vinna, säger han.
– Det kommer att bli stort.
Arrangerande klubben, IFK Goteboule, tänker sig mycket riktigt att göra finalarrangemanget större än vanligt. Pablo Patron, som ansvarar för café- och företagsverksamheten på Boulecenter Majvallen, berättar att de kommer att ställa dit ordentliga läktare.
– Ett av syftena med att vi bildat den här klubben är att arrangera tävlingar som sticker ut och inspirerar, säger han.

Arrangörerna storsatsar på finalspelet
Finalen kommer därför att spelas in och livesändas över nätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med TV-kvalitet.
– Vi satsar stora pengar på att göra en sändning med sådan kvalitet att den ska gå att eftersända i TV, med allt vad det innebär i fråga om ljussättning, slow motion-effekter och färgade klot. Vi vill visa vilken suverän TV-sport boule är om vi bara ger den chansen.
Klubben får bidrag av Svenska Bouleförbundet och har stöd av ett antal sponsorer – men det täcker inte kostnaderna.
– När vi nu satsar så är det lika bra att dra på. Gör vi det, så gör vi det ordentligt. Ett sätt att stödja sändningarna är att sprida länkarna till livesändningarna. Kan vi få många tittare blir det lättare att få sponsorer i framtiden.
Det blir dessutom bankett, för såväl spelande lag och arrangörer som publik, på lördagskvällen. Klubben har skaffat alkoholtillstånd, kommer att servera god mat och bjuda på flaskspel och underhållning. En likadan bankett blir det nu till helgen, då finalen i Svenska Cupen Dam avgörs på Boulecenter Majvallen.
– Att arrangera de svenska cupfinalerna är bara starten, säger IFK Goteboules ordförande Tove Orrbeck och fortsätter:
– Det här kan bli hur kul som helst.

Publicerad: 2013-02-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se