Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Debuterande damer till U23-EM

Tre örebroare och en skaraborgare utgör damernas U23-landslag i första omgången, som spelas i Schweiz om fyra veckor. Emma Bernström, Emelie Karlsson, Amanda Sandström och Cajsa Qvarnström är de fyra spelare som juniorlandslagets förbundskapten Henri von Eggers Patron har tagit ut.

Tre spelare från Sörbyängens IF och en, Emelie Karlsson, från CB Bonbon. Samtliga fyra gör sin mästerskapsdebut när de om fyra veckor åker till Schweiz för att spela U23-EM. Att laget är orutinerat är dock ingenting som oroar förbundskapten Henri von Eggers Patron.
– Det är ett nytt lag, men rätt slagkraftigt och med stor potential. Kan de spela på den nivå de hållit här hemma de sista åren är vi definitivt med och slåss om andraplatsen, säger han.

Guldfavoriten i gruppen
Två av lagen i den grupp som spelar i Schweiz den 22-24 mars går vidare till finalspelet den 18-20 oktober. Och att det är andraplatsen Henri siktat in sig på beror på att Frankrike spelar i Sveriges grupp.
– Att anta att Frankrike kommer etta är en inte alltför vågad gissning. Men de andra nationerna har vi helt klart möjlighet att rå på.
Det rör sig om hemmanationen Schweiz, Slovenien och Turkiet. Som juniorkapten har Henri kunnat se deras unga spelare de sista åren.
– Det har varit några damer med bland med juniorerna, men såvida de inte har en massa damer på U23-nivå som inte varit med där, är det inte några omöjliga hot det rör sig om, säger han.

Ungt lag
Emma och Rebecka Bergström, som under 2012 deltog också i seniorlandslagets verksamhet, är förhindrade att följa med till Schweiz. EM-resan skulle för deras del inneburit att de missade alltför viktiga skoltimmar hemma i Motala.
– De har prov och det där med att plugga på resor blir sällan bra. De ville gärna spela och vi försökte pussla så mycket som möjligt, men man vill ju inte att det ska gå ut för mycket över deras skolarbete, säger Henri.
Som inte hade några större svårigheter att hitta deras ersättare.
– Jag vill premiera de som spelar och satsar. Emelie har jag bara sett ett par gånger i samband med läger och på SM. Hon har en bra teknik och en fart i skotten som många saknar. Jag tror att hon behöver spela med andra duktiga ungdomar – hon har nog varit lite ensam i Skara. Emma Bernström (bilden) fyller 15 nu precis innan kvalet och har tidigare gjort bra ifrån sig. Hon vann mixdubbeln i den yngre juniorklassen vid SM, till exempel.
– Amanda har spelat bra länge och tog sig till kvartsfinal i den öppna mixklassen vid SM 2011.
Att Cajsa Qvarnström ingår i laget förvånar knappast någon. Hon har länge varit en av de främsta ungdomsspelarna och förra året tog hon ett kliv uppåt när hon följde med seniorernas damlandslag till Frankrike för att där spela med den äran.
– Hon och Wille Silfverberg är de två mest dominanta juniorerna, menar Henri.

Taggade men trygga
I år får juniorer också delta i U23-EM. Och med tanke på att Sverige vid förra EM blev tvungna att lämna återbud i damklassen måste det ses som ett rejält framsteg att vi nu kan skicka ett lag trots att två av spelarna tvingas lämna återbud.
Eftersom det bara är en vecka sedan damerna fick en ny förbundskapten är det juniorernas förbundskapten som fått uppdraget att ta ut och coacha U23-damerna i det här första skedet av EM.
– Jag känner ju alla de här spelarna sedan tidigare och jag tror att vi kan få en rätt bra trygghet i laget. Tre av dem kommer ju dessutom från samma klubb och har spelat med varandra förut, även om det här är ett nytt lag, säger Henri.
Den tryggheten kan vara en värdefull tillgång – inte minst med tanke på att det nu är så pass kort om tid att det inte finns utrymme för några gemensamma förberedelser.
Cajsa åker nästa helg tillsammans med Henri och två andra juniorer till Frankrike för att delta i en juniortävling och blir den enda som får känna på lite internationellt motstånd inför mästerskapet.
Henri berättar att alla spelarna har blivit mycket glada över beskedet om landslagsplatsen.
– De har tyckt att det har varit jättekul och är jättetaggade. Ingen av dem har visat särskilt mycket nerver i spelet här hemma och jag tror att de kan passa på att ta den här chansen att visa upp sig. Vi ska göra allt vi kan för att ta oss vidare.

Publicerad: 2013-02-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se