Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Favoriterna får tufft motstånd i damfinalen

Coccinelle PC, Malmö, har vunnit Svenska Cupen Dam de senaste två åren. I helgen har de chansen att ta hem den tredje raka titeln. Jessica Johansson tycker att konkurrensen är hårdare i år än tidigare.

På Boulecenter Majvallen i Göteborg har man just anlagt den centercourt där helgens final kommer att spelas. Nyinköpta banderoller, flaggor och vepor – designade av Jan Dahlqvist, Slottsskogens PC – har kommit på plats, läktarna har byggts upp. Ljussättningen, anpassad för webbsändningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som kommer att pågå under hela helgen, ska också färdigställas. Sedan är man redo att ta emot de åtta finallagen.


De regerande mästarna från Coccinelle PC, Malmö, har vunnit de senaste två åren och måste betraktas som de stora favoriterna också i år. Landets skickligaste kvinnliga spelare, Jessica Johansson, spelar för klubben, som också har veteranlandslagets Carina Janson till sitt förfogande.
Att klubben i år dessutom fått förstärkning i form av Lisa Claesson (BK Strand), Ann Callderyd (Kuling) och förbundsordförande Ingela Eriksson (Lindome BK) gör inte förutsättningarna sämre. Även Kerstin Hjelm kommer att ingå i den trupp som Skåneklubben mönstrar i finalen.
– Det ska bli riktigt kul att få spela tillsammans med de nya spelarna, säger Jessica Johansson, som ser fram emot helgen.
Av flera skäl.

Tuffa fajter redan från starten
Ett annat är att hon ser motståndet som tuffare i år än tidigare.
– Det är flera bra lag. Det kommer att bli kämpigare, men ännu roligare om man vinner.
Redan under lördagen kommer de regerande mästarna att sättas på prov. I gruppen (med fyra lag, varav två går vidare till söndagens spel) återfinns flera av de motståndare Jessica betraktar som starkast.
– BK Kärnan har Matilda Boström och Linda Bengtsson och är tuffa. Och jag tycker att Halmstad har ett rätt bra lag. I det fjärde laget, Club La Boule de Trix finns väl dessutom de gamla Bonbon-spelarna som vi fick stryk av 2010.
Då fick Coccinelle PC se sig snuvade på guldet av Skövdespelarna i BC Bonbon, efter att ha vunnit året dessförinnan. Och sedan dess har alltså ingen lyckats upprepa Bonbons bedrift.

Tre av fyra EM-bronsmedaljörer på plats
Jessica har aviserat att hon tänker ta en paus från sitt landslagsspel för att i år ägna sig åt sina studier. Men så sent som i november var hon med och spelade hem ett EM-brons åt Sverige. Två av de tre bronsmedaljörskamraterna kommer att vara hennes motståndare i helgens cupfinalspel. Den ena, Rebecka Bergström, spelar för just Halmstad Petank. Den andra, Jenny Hamberg, för Boo SK.
– Boo är alltid Boo. De är alltid tuffa, konstaterar Jessica.
Bronsmedaljörerna från EM: Anna Theander (GBB), Rebecka Bergström (HPK), Jenny Hamberg (BOO) och Jessica Johansson (CPC)

Boo SK spelar under lördagen i den andra gruppen, tillsammans med Kävlinge BS – som har de svenska mästarna i damtrippel i sitt lag. En av dem, Malin Rosquist, är dessutom svensk mästare i damsingel. Här finns också Sundsvalls BK och det enda lag som kommer ifrån Göteborg och kan hoppas på hemmapublikens stöd – Skatås BK, med spelare som Kicki den Dulk, Eva-Karin Ingelstedt, Anna Lagerkvist och Mervi Lundkvist.
Hur det kommer sig att motståndet blivit tuffare – om det beror på att det finns fler skickliga damspelare, eller om det snarare är bättre lag och fler lyckade konstellationer – kan Jessica Johansson inte riktigt säga.
– Det vet jag inte om jag har något svar på, faktiskt. Men om man tittar på Halmstad är det ju så att de har plockat till sig ett bra lag – med Emma och Rebecka Bergström, som kom till klubben förra året, och Annika Fjelkner och Emma Köhalmi, som kom i år.

Internationell representation till vinnarna
Det vinnande laget får, precis som i Svenska Cupen Veteran, ett resebidrag på upp till 15 000 kronor för att delta i en internationell tävling. Men trots att damerna i Coccinelle PC redan vunnit tre gånger har de aldrig varit iväg på någon sådan resa.
– Jag är inte säker på att den bestämmelsen fanns första gången vi vann. De båda andra gångerna har det varit struligt i kontakterna med elitorganisationen. Men priset från förra året har vi fått löfte om att utnyttja i år, säger Joachim Andersson, ordförande i Coccinelle PC.
Tävlingskommitténs ordförande Pontus Thuresson berättar vad som gäller för den förening som vinner.
– De får själva hitta ett arrangemang de vill åka till, innevarande år, och skicka in en liten budget till oss. Då betalar vi ut pengarna – och det kan vi göra i förskott också, vi litar på klubbarna. De kan naturligtvis prata med förbundskaptenen också för att se om det går att samordna med någon landslagsresa eller så. Det finns en uppsjö med alternativ och är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.
– Man kan ju tänka sig att vi specificerar en exakt resa också, men då blir spelarna låsta till en viss helg. Så det här måste egentligen vara en fördel, men samtidigt kommer det egna ansvaret in.
Coccinelles ordförande är medveten om att det nu är upp till klubben att ta vara på fjolårets pris.
– I och med att Jessica varit med i landslaget och ändå åkt ut och tävlat så mycket har hon kanske inte varit så sugen, samtidigt som de andra kanske inte har tyckt att det varit någon större idé att åka utan henne. Men jag hoppas ju att de ska komma iväg, säger Joachim Andersson.
Till helgen har de nu dessutom möjligheten att dubbla reskassan. Också Jessica hoppas att det ska bli fallet – även om hon inte vill säga att hon tror det.
– Tro är alltid svårt att göra, men hoppas kan man ju alltid. Och hoppas gör jag absolut.

Hur det går kan man alltså se i Boulecenter Majvallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Eller via livesändningen på nätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där juniorlandslagets förbundskapten Henri von Eggers Patron tjänstgör som expertkommentator. Och i resultatlistorna här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2013-02-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se