Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Boos damer är svenska cupmästare

Boo SK vinner Svenska Cupen Dam efter att ha besegrat Halmstad Petank i finalen. Favoriterna – de regerande mästarna från Coccinelle PC – besegrade de redan i semifinalen.

Birgitta Ekroth, Jenny Hamberg, Pia Teretschenko och Maria Zani ser till att cupguldet hamnar i Saltsjö-Boo i år. Men guldets väg dit var inte spikrak. Under lördagens gruppspel var de illa ute efter att ha förlorat mötet med Sundsvalls BK och trippeln i det avgörande mötet mot Skatås BK. Men tack vare segrar i de därpå följande dubbelmatcherna tog de sig vidare till söndagens semifinal.
Jenny Hamberg berättar att det inte bara var under lördagen det såg lite knackigt ut.
– Vi trodde inte att vi skulle gå vidare ifrån kvalet. Så det har varit slitigt hela vägen därifrån, säger hon.

Coccinelles Messi klappade igenom
I semifinalen väntade de regerande cupmästarna ifrån Coccinelle PC, förhandsfavoriter till titeln också i år – och det enda laget som gick obesegrat genom lördagens spel. Men i den inledande trippeln mot Boo hamnade Carina Jansson, Lisa Claesson och Jessica Johansson snabbt i underläge. Jessica Johansson, som var Majhallens bästa spelare under lördagen, stod inte att känna igen och lagkamraternas spel räckte inte till för att täcka den förlusten.
Juniorlandslagets förbundskapten Henri von Eggers Patron tjänstgjorde som kommentator för helgens webbsändning och han var besviken över kvaliteten på spelet.
– Ja, jättebesviken. Vill du ha det ärliga svaret på varför Boo vann är det för att de var minst dåliga. Den enda anledningen till att de slår Coccinelle är att Jessica dippar fullständigt i trippeln.
Flera åskådare ställde sig frågan hur det kom sig att Coccinelle inte utnyttjade någon av de tre spelarna på bänken och möjligheten att sätta in en avbytare.
– Då borde de ju egentligen bytt ut Jessica, som var den som presterade minst, och det kanske de inte vågade, spekulerar Henri.
Han har helt rätt.
– Jag tror aldrig att Barcelona har bytt ut Messi, säger Coccinelles coach Joachim Andersson.
– Jessica gör lika mycket för vårt klubblag som han gör för sitt. Och är den spelare vi minst av alla vill se fallera.

Alla överens: rätt lag vann
Nu tappade Coccinelles Messi spelet i en av helgens matcher – och malmöiterna fick nöja sig med ett brons. Det verkar de också göra. Ordföranden låter inte särskilt besviken.
– Jag tycker faktiskt att Boo var värdiga vinnare. De är det bästa damlaget, säger Joachim Andersson.
Henri von Eggers Patron håller med.
– Det var det laget som gjorde minst missar. De var jämna – men de var inte bra. Jag tvivlar på att det är särskilt många av de spelarna som var här under helgen som tränar ordentligt och jag blir lite rädd för att vi kan ha ett ganska dåligt damår framför oss, säger han.
Damlandslagets nyutnämnde förbundskapten, Albin Plantin, delar inte hans oro.
– Svenska Cupen ligger ju under en period då man sällan satsat för att vara bra. Ser det ut så här i maj-juni är det nåt att vara orolig för. Nu är det den första stora tävlingen på året och det har i princip inte spelats något seriöst sedan i oktober.
Arrangemanget, som nybildade klubben IFK Goteboule stod för, har fått mängder av beröm.
Albin är också nöjd med helgen.
– Det har varit roligt. Jag har pratat runt med en massa tjejer och fått reda på hur de tänker kring den kommande säsongen. Jag kollade inte så mycket på själva spelet, utan mer på agerandet. Och det var ju ändå rätt lag som vann till slut – det stabilaste, säger han.

Mästarna mot Marseille?
Jenny Hamberg, i det segrande laget, berättar att de mycket riktigt inte kommit igång med årets satsning ännu.
– Vi visste att vi inte spelat så mycket den sista tiden, någon av oss, och kände inte pressen att vi måste vinna.
Så hur kommer det sig att ni ändå slog favoriterna i semifinalen och slutade som guldmedaljörer?
– Vi har väl krigat. Men trippeln mot Coccinelle var egentligen den enda matchen där vi kände att vi spelade någorlunda bra. Pias och Mias dubbelvinster var också riktigt fina, säger Jenny.
Som är ”skitglad” och intygar att hennes lagkamrater känner på samma sätt.


Priset – ett resebidrag på 15 000 kronor, att använda för en internationell tävling – har de ännu inte riktigt bestämt hur de ska använda.

– Men vi sa nu efter segern att: ”Fan, nu kommer vi till Marseille!”
Den 7-11 juli spelas den legendariska och gigantiska La Marseillaise. Kanske är cupmästarna från Boo på plats i Frankrike då.

Publicerad: 2013-02-24

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se