Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Mästarna utmanas under intensiv boulehelg

Det drar ihop sig till en ordentlig boulehelg. Svenska Cupens finalspel i Göteborg avgör vilken klubb som blir Sveriges representanter i Europacupen. Förbundskapten Niklas Marklund kommer dessutom efter helgen att ha två landslag klara.

Halmstad Petank är regerande cupmästare. Förra året hade klubben en otroligt fin säsong – seger i både Svenska Cupen och allsvenskan samt en fjärdeplats i Europacupen. Helt klart hör de till favoriterna också i år. Sedan i fjol har klubben faktiskt vuxit sig ännu starkare – tack vare nyförvärv som Emma och Kenneth Köhalmi och William Silfverberg.
Främsta konkurrenten är Helsingborgsklubben Kärnan. Också där har man nyrekryterat ifrån Sveriges skickligaste spelarlager – Kristian Eklund, Dick Nilsson och Freddie Tapper har tillkommit. Alla tre kommer att finnas på plats i Göteborg under helgen.
– Vi åker med elva spelare, avslöjar coachen Henri von Eggers Patron.
Vare sig han själv eller hans bror Viktor kommer att spela, enligt planen. Med Linda Bengtsson, Matilda Boström, Håkan Hallberg, Jonas Jacobsen, Jonny Patron och Mikael Trechera, samt de redan nämnda, i truppen är det kanske inte så konstigt om det inte behövs.

Gammalt hopkok med vinnarpotential
Henri håller med om att de tillsammans med Halmstad är favoriter.
– Men det är inga säkra kort. Jag är inte hundra procent säker på att vi vinner vår grupp på lördagen, men jag tror nog att vi tar oss vidare.
Skulle det nu sluta med att de möter Halmstad i den avgörande finalen kommer Kärnan att gå segrande ur striden, spår Henri.
– Ja, det tror jag. Vi har flera bra spelare på alla positioner, mycket rutin i laget och alla känner varandra sedan länge. Även om vi fått nya spelare är det inget nytt hopkok, snarare ett gammalt.

Satsar på seger redan på lördagen
Halmstad har också fått en ny coach och uttagningsansvarig sedan i fjol. Jimmie Olsen har tagit över efter Lasse Finné.
– Det är spännande, men de är ju självspelande de här spelarna så det är inte så mycket att göra – mer än att hålla dem på gott humör, säger Jimmie.
Han berättar att de siktar på final och att de vill vinna sin grupp på lördagen för att på så sätt slippa att möta Kärnan redan i semifinalen.
– Om vi sedan står mot dem i final tror jag att det blir dagsformen som avgör. Det är viktigt att spela bra under lördagen så att självförtroendet växer.
Halmstads finaltrupp kommer att bestå av: Patrik Andersson, Emma Bergström, Tomas Finné, Emma Köhalmi, Kenneth Köhalmi, Jimmy Löf, Johan Skagerlund, Pontus Thuresson och Thomas Wiede.

Sitting Boule och Sibiren till semi?
Om undertecknad ska gissa vilka som blir de två övriga lag som tar sig vidare till söndagens spel skulle jag satsa på Sitting Boule och Sibirien. Sitting Boule slåss med Coccinelle om sin semifinalplats – men Coccinelle är decimerat och saknar sin lagledare Joachim Andersson.
Han och William Silfverberg befinner sig istället i Cannes för att där spela en stor nationell tävling. I trippel tillsammans med holländaren Kees Koogje, som också kommer att spela med Joachim i dubbeltävlingen. William spelar då med världsmästaren Bruno Le Boursicaud.
– Valet har varit jättesvårt. Jag värderar svenska cupen väldigt högt och gör allt för min egen klubb, men denna gång kändes detta som rätt val för mig. Jag älskar att möta de bästa spelarna i världen och man måste ta de tillfällen som dyker upp.
– Vill man utvecklas till max och satsa för att bli bättre måste man nog se till att göra sådana här resor på egen hand också. Det räcker inte med de få gånger man kanske får åka med landslaget. Nivån i Sverige har sjunkit de sista åren. Så vill man bli bättre gäller det att satsa lite på egen hand, säger Joachim.
Han tror att hans klubbkamrater kommer att klara sig alldeles utmärkt utan honom.
– Vi kan ju spela bra boule allihop. Kapaciteten finns. Det gäller bara att plocka fram den också. Som vid alla tävlingar, säger Jessica Johansson som får fungera som ställföreträdande lagkapten.
Stockholmarna i Sitting Boule kommer med en stark trupp: Ali Abdi Aden, Robert Beijmo, Lotta Brohult, Maths Lind, Jerker Malmsten, Niklas Marklund, Kjell Pettersson och Hasse Silfverberg. De blir helt klart en svår utmaning för Skåneklubben.

Kan hemmaklubben skrälla?
I den andra gruppen spelar alltså fler stockholmare – de i Sibirien. De hade visserligen problem under kvalet, men med den rutin som finns i deras trupp borde de ändå kunna ta sig till semifinal.
Till skillnad från i kvalet har de nu också tillgång till göteborgsspelarna Anders och Camilla Csapó.
– Vi spelar ju för att vinna. Och jag tror inte att det är några mer än vi, Halmstad och Kärnan som orkar med att slå så många bra gäng, säger Anders Larsson.
Skulle något lag i den gruppen göra misstaget att underskatta hemmaklubben Hällesåker kan det emellertid stå dem dyrt. En skräll därifrån är långt ifrån otänkbar.

Euro Fight som extra pris
Den klubb som vinner Svenska Cupen får alltså möta de bästa klubbarna från övriga europeiska länder i kampen om nästa cuptitel – Europacupens. Det är i sig ett åtråvärt pris, men i år lägger Mattias Thorell, tävlingsgeneral för nya Nordic Petanque Weekend, in ytterligare en belöning i prispotten. Han kommer att erbjuda den segrande klubben en plats i Euro Fight – den internationella tävling som inleder boulehelgen i Skövde.
Precis som de inbjudna landslagen får segrarna chansen att ställa upp med ett öppet, ett damlag och ett U23/juniorlag i tävlingen. Klara landslag för Euro Fight är Sverige, Norge, Finland och Ryssland.
– Jag hoppas på positiva besked från Estland, England och Frankrike också, säger Mattias Thorell.

Proffsig webbproduktion
Hela Svenska Cupen – och masterstävlingen, som går vid sidan av den – direktsänds via nätet. Arrangörerna i IFK Goteboule satsar hårt och utlovar en proffsig produktion med tre kameror. Lördagens kommentator är proffs, han också. Olle Tyrbo arbetar på radiosporten i Göteborg och har mest erfarenhet av att kommentera fotboll och hockey, men ser helgens uppdrag som en utmaning.
Genom att klicka här kommer man till webbsändningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Och klickar man här kan man följa resultaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2013-03-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se