Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sverige ute ur U23-EM

Killarna i Sveriges U23-landslag var kanske inte så coola trots allt. När de behövde plocka poäng mot Finland lyckades de inte - och förbundskapten Marklund menar att det var deras nerver som ställde till det.

Sveriges första möte var mot värdnationen Luxemburg. Det blev, åtminstone för oss som följde rapporterna därifrån, ett nervkittlande möte. Sverige vann trippeln, som Ali Abdi Aden, Daniel Eriksson och William Silfverberg spelade med 13-7. Men sedan förlorade Ali singeln och en ledning med 11-6 i Niklas Carléns och Wille Silfverbergs dubbel förbyttes raskt och plötsligt till ett underläge med 11-12. Svenskarna lyckades vända den rätt igen och vann mötet med 2-1.

Finland, som just slagit Turkiet, svarade för motståndet i andra mötet. Och vann trippeln mot Sverige med 13-5. Daniel Eriksson var nära i singeln men förlorade den med 12-13 och Finland vann mötet med 3-0.
Därmed hade Sverige försatt sig en situation då de på söndagsmorgonen var tvungna att besegra Spanien, gruppens favoriter.
I trippeln gick det inte alls. Spanien vann med 13-2. I singeln kom svenskarna åter nära, genom Ali den här gången, 11-13. Dubbeln slutade 7-13. Och Sveriges chanser att ta sig vidare till finalspelet var borta.

Svenskarna ville ändå vinna det avslutande mötet, mot Turkiet. Dels för sin egen skull - men också för Finlands. Grannlandet skulle gå vidare om Sverige vann, vid en förlust skulle den andra finalplatsen gå till Luxemburg - som ju Sverige besegrat. Final för Finland kändes mer rättvist.
Carlén, Eriksson och Silfverberg vann trippeln till att börja med, 13-6. Eriksson tappade singeln med 9-13 samtidigt som Aden och Carlén låg pyrt till i dubbeln. Carlén och Silfverberg bytte plats vid ställningen 6-10, men turkarna tog en trea i rundan efter det.


Spanien och Luxemburg (som förlorade trippeln mot Finland men lyckades vinna de båda återstående matcherna) till finalspelet, alltså. 
- Grabbarna blev drabbade av stundens allvar. Daniel är den ende vars spel får godkänt. Tufft för honom att torska sina singlar med 12-13 och 9-13. Nu får vi åka hem och jobba med mental inställning och attityd, säger förbundskapten Niklas Marklund.
Han har bett spelarna att fundera en vecka över varför missarna kommer i sådana här situationer för att sedan diskutera det med honom.
Samtidigt säger förbundskaptenen att motståndet var tufft.
- Spanien var överlägsna och alla andra jämna. Vi är lite sämre på att ta lägena. Och vårt skytte låg på mellan 50 och 65 procent, vilket är för dåligt.

Härnäst väntar NM  för U23-landslaget och i det lag som Marklund härom veckan tog ut är det bara Daniel Eriksson, av helgens spelare, som ingår. Ali Abdi Aden ska å andra sidan spela med seniorlaget.

Publicerad: 2013-04-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se