Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

FIPJP vill hålla damer och herrar skilda åt

Det internationella förbundets styrelse verkar skeptisk till att införa ett världsmästerskap i mixtrippel. Inte heller verkar den ha någon lust att återgå till ett öppet VM, där man tillåts representera sitt land oavsett kön. Det framgår efter en korrespondens mellan SBF och FIPJP.

I ett e-brev till FIPJP:s styrelse, inför dess möte den innevarande helgen, framförde Svenska Bouleförbundets ordförande, Ingela Eriksson, en önskan om att styrelsen skulle reflektera över möjligheterna att införa ett VM i mixtrippel.
Samtidigt ställde hon frågan om det inte kunde vara värdefullt med en utvärdering kring hur uppdelningen mellan könen har berikat sporten.

"Mixdubbel vore mer jämlikt"
FIPJP:s ordförande, Claude Azéma, svarade tämligen omgående att en av punkterna på styrelsemötets dagordning är nyheter kring världsmästerskapen. Men att ett VM i mixdubbel vore bättre för damernas del.
- Då blir damspelaren mer betydelsefull och kommer inte alltid på tredje plats.
Angående uppdelningen i VM för herrar respektive damer meddelade han att det ofta pratas om den saken, men att han inte tror att en majoritet av förbunden vill gå tillbaka till ett öppet mästerskap redan efter två år.

"Öppet VM diskriminerar männen"
Lite senare återkom FIPJP:s styrelse, genom Lotte Büchert (ordförande i danska förbundet). Hon förklarade att styrelsen säger nej till nya mästerskap, eftersom den globala ekonomiska krisen kommer att göra det omöjligt för många förbund att delta - ett stort antal har redan problem med att finansiera sin medverkan vid mästerskapen.
Hon förklarade också att det vore orättvist om damerna kunde spela två mästerskap och herrarna bara ett. Det skulle vara fråga om omvänd diskriminering, menade hon. 

Ifrån Svenska Bouleförbundets sida meddelade vi att ett VM i mixdubbel också var intressant och utvecklade resonemanget något gällande de könsspecifika mästerskapen. Vi förklarade att vi i Sverige aldrig kommer att kalla det för diskriminering att släppa fram duktiga damspelare i en mansdominerad sport och att vi menar att man borde framhålla det tämligen unika faktum att män och kvinnor kan tävla på lika villkor i vår sport - om vi bara uppmuntrar det och tillåter det att hända.

Mest rättvist att skicka bästa laget
Lotte Büchert svarade igen. Nu med argumentet om att kvalificeringen för världsmästerskapen är könsindelad. EM spelas bara för herrar eller bara för damer.
Samt OS-argumentet - "om vi ska betraktas som en seriös idrott måste vi behålla VM som det är. Titta på Curling, bågskytte, lerduveskytte - det är de sporter som är jämförbara med boule och de spelar inte mixade mästerskap".

Det finns naturligtvis ingenting som hindrar att man håller män och kvinnor skilda åt om man någon gång tävlar tillsammans med andra idrotter. Men det betyder ju inte att man inte kan föregå med gott exempel och visa att män och kvinnor lika gärna kan tävla tillsammans när vi arrangerar våra helt egna mästerskap.
Det torde också vara det ur sportslig synvinkel mest fördelaktiga - att låta varje nation skicka sitt bästa möjliga lag. I exempelvis Sverige är ju en av de bästa elitspelarna kvinna och om damerna är hänvisade uteslutande till varandra skulle det kunna vara omöjligt för flera länder att skicka sitt bästa tänkbara lag.

Givetvis är den svenska inställningen densamma när det gäller EM.

Det verkar ändå som om det vore att hoppas på för mycket att önska att FIPJP:s styrelse tar några steg i rätt riktning under helgens styrelsemöte.

Publicerad: 2013-04-12

Senast uppdaterad: 2013-04-12

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se