Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Marklunds första mästerskap

Niklas Marklund är redo för sitt första mästerskap som förbundskapten. Under den kommande helgen spelas NM och Marklund åker med ett senior- och ett U23-landslag, tillsammans med två damlandslag och två juniorlandslag, till Grenå i Danmark för att försvara Sveriges titel som nordisk mästare.

Som man tidigare kunnat läsa här på Svensk Boule Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. nöjde sig Marklund med att ta ut tre spelare i seniorklassen och han kommer själv att ägna sig i första hand åt U23-laget, medan den assisterande kaptenen Hasse Silverberg kommer att finnas vid seniorernas bana.
– Kenneth, Jocke och Ali behöver inte en coach på samma sätt. De kommer att fatta rätt beslut själva under matcherna. Dessutom känner jag dem alla tre och jag tycker att det är viktigare att jag får se hur ungdomarna, som inom några år förhoppningsvis är högaktuella för seniorlandslaget, fungerar.

EM-lag klart efter La Marseillaise
Det handlar ganska mycket om just att lära känna varandra, låter det som. Niklas pratar om att det här är ett ypperligt tillfälle att också diskutera boule, då han kan förmedla sin syn på och filosofi kring sporten och själv höra vad de unga spelarna tänker om det. För seniorerna är Marklunds egna tankar inte obekanta, tror han.
Samtidigt har seniorerna ett EM i höst att förbereda medan U23-landslaget är utslaget ur sitt EM.
– Ja, och jag kommer naturligtvis att titta på seniorerna också och jag kommer att prata med både spelarna och Hasse. Men det kommer fler viktiga tillfällen då jag kan observera seniorer. I Skövde på Nordic Petanque Fight, i Varberg och på Marseillaisen – dit ovanligt många verkar åka i år.
Så även Niklas Marklund själv. Men för den som vill ta plats i EM-laget är det är inte något krav att resa till Frankrike och tävla.
– Nej, nej. Men skulle ett svenskt lag vinna Marseillaisen är det kapabelt att vinna det mesta… Även riktigt skickliga spelare kan lika gärna bli utslagna i första omgången – men att åka dit vittnar i alla fall om en inställning som är god.

Ledbandsskada hindrar inte Hamberg
Med till NM följer också två damlag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – ett U23- och ett seniorlag – samt två juniorlag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. När damlandslaget för några veckor sedan hade träningsläger på Bosön skadade Jenny Hamberg sitt knä och det visade sig senare att ett ledband gått av. Men det innebär inga större hinder för hennes fortsatta boulespel.
– Jag får tänka mig för så att jag inte stoppar klot bara. Och så kan jag inte sitta på huk och lägga, jag måste stå. Men i det stora hela känns det okej, säger Jenny, som nu går hos sjukgymnast för att komma till rätta med problemet.

Regerande mästare
Förra NM spelades för i Norge för två år sedan. Sverige vann det sammanlagda mästerskapet, juniorklassen (genom Johan Berntsson, Daniel Eriksson, Thor Hjelm och Tobias Svensson) och damklassen (där Emma Bergström, Rebecka Bergström, Matilda Boström och Nanna Boström besegrade det andra svenska laget – Jenny Hamberg, Jessica Johansson, Tove Naess och Tove Orrbeck – i finalen). I den öppna klassen vann Danmark och Sverige blev helt utan medalj.
Rapporter från alla den stora svenska truppens delar kommer här på hemsidan och på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2013-05-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se