Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Första gången Sverige inte vinner NM

Sverige förlorar titeln som Nordiska mästare och har lämnat över både den och vandringspokalen till Danmark – för första gången någonsin. Sverige är fortfarande Nordiska mästare i juniorklassen, men Danmarks U23-herrar och seniordamer var strået vassare än de svenska lagen.

Det innebar mästerskapsdebut för de nya förbundskaptenerna i herr- och damklasserna när den stora svenska truppen anlände till Grenå på Jylland. Två juniorlag, två herrlag och två damlag med tillhörande coacher. Både herr- och damkaptenen valde att ta hand om U23-lagen och lämna seniorerna åt sina assistenter – Hasse Silverberg i herrklassen och Daniel Gillan i damklassen.


Juniorer saknas
Norge hade inga lag med i juniorklassen och Finland bara ett. Därför kunde juniorerna inte följa samma spelschema som de andra och både de svenska och de danska lagen fick starta med att möta varandra.
Annars ställdes Sverige redan i första ronden mot sina främsta konkurrenter, Danmark. På herrsidan såg det inledningsvis mycket bra ut. Seniorerna gav tidigt danskarna tre poäng men därmed var det slut på generositeten och Danmarks seniorer fick inga fler poäng. I U23-fajten höll lagen jämna steg men Sverige tog till slut ledningen med 12-8. Tyvärr kunde de inte avgöra efter det och förlorade matchen.
Också damernas U23-lag, med de båda debutanterna Noon Geffenblad och Malin Sares, spelade jämnt, men danskarna tog hem även den kampen – 10-13 blev slutresultatet. I mötet mellan de båda bronsmedaljörerna ifrån förra årets EM hade Sverige inte så mycket att sätta emot och Danmark vann också den matchen.

U23-herrarna i tidigt avgörande
Finland fick stryk med 4-0 i matcher i rond två men därefter förlorade Sverige överraskande alla matcher mot Norge. Seniorherrarna mötte det norska lag som spelade Lindomespelen med framgång härom veckan och förlorade med 11-13. Resterande förluster var också knappa, men ökade pressen på svenskarna inför fortsättningen.
I nästa möte med Danmark – då seniorlagen möter U23-lagen – tog de svenska U23-herrarna en imponerande ledning över de danska seniorerna. Men trots att de ledde med 9-2 blev det ännu en förlust till slut, 10-13. Också U23-damerna fick stryk medan båda de svenska seniorlagen slog de danska ungdomarna.
U23-herrarna var nu tvungna att vinna nästa match mot Finland för att ha någon chans att ta sig till semifinal. Dessvärre förlorade de stort, 1-13. Seniorherrarna förlorade litet, 12-13, medan de båda damlagen vann.


Överlägsna juniorer slarvade på slutet
Juniorerna hade samtidigt avslutat sitt gruppspel. Tråkigt nog med två riktiga plattmatcher från de svenska lagen, som visserligen redan hade säkrat semifinalplatserna. Förstalaget (Cajsa Qvarnström, Ivar Liljegren, Adib Aboelkoll och William Silfverberg) vann gruppen, men på grund av den sista stora förlusten slutade andralaget (Rasmus Gustavsson, Paul Johansson, Carl Nordström och Isac Gerdvall) på fjärde plats och de båda svenska lagen skulle därmed möta varandra nästa dag.

Svenskar i alla semifinaler
De båda damlagen behövde för att vara säkra på avancemang också vinna det sista mötet som spelades på söndag morgon. U23-damerna lyckades inte medan seniorerna vann säkert, liksom herrarna som därmed vann sin grupp.
Damkaptenen Albin Plantin var ändå nöjd med ungdomarnas spel. De var med i varje match och hade flera knappa förluster.
– De har spelat skitbra.


Finland försvann
Att Finland 2 hade lyckats ta sig till damernas semifinaler kändes rätt obegripligt och de svenska damerna kunde enkelt besegra dem och skaffa sig en plats i finalen.
Även herrarna slog Finland ganska bekvämt.
I juniorernas semifinal gav det mindre rutinerade laget förstalaget en riktig match och den elvaårige debutanten Rasmus Gustavsson imponerade rejält. William Silfverberg var matchens bästa spelare men Rasmus konkurrerade om platsen efter den. Som väntat vann förstalaget till slut i alla fall.


Slutstrid mellan Sverige och Danmark
Det blev Sverige mot Danmark i samtliga finaler. De danska juniorerna fick något slags kollektiv klubba och de rätt kastade finalkloten var lätträknade. Sverige vann snabbt med 13-0.
I damernas final ställdes de båda EM-bronslagen på nytt mot varandra. Och återigen avgick danskorna med segern. Det danska damlaget är ett riktigt bra lag och en förlust mot det är ingenting man behöver skämmas över. Å andra sidan hade Sverige möjligheten att göra betydligt fler välspelade klot och kunde ha pressat dem mycket mer – kanske också vunnit.


Herrarna var kusligt nära segern men det danska U23-laget, som också imponerade på åskådarna under Fyrlingen i början av året, var några få klot bättre.

Sverige tappar titeln för första gången
Sverige hade behövt vinna alla tre finalerna för att ta hem den sammanlagda titeln som Nordiska Mästare. Nu blev det bara en och Sverige tvingades – för första gången i NM-historien (det här var sextonde året som alla tre klasserna spelade tillsammans) – lämna ifrån sig den. Den danska Eurovisionvinnarmelodin från kvällen innan skruvades upp på hög volym när nationalsången klingat ut.
– Ni har alltid varit bättre, men ni har också tio års längre erfarenhet, och nu blir det ändring på den saken, säger Glenn Bernstein, NM-nestor och helgens domare.


De svenska lagen – och förbundskaptenerna – får alla godkänt. I juniorernas fall utan någon som helst tvekan. I de båda andra klasserna inte med någon jättemarginal. Men danskarna har rätt – de har blivit bättre.

Publicerad: 2013-05-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se