Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Premiär för Petanque Weekend

Det är dags för premiär. Skövde rustar för att lansera Sveriges nya stortävling. På banor i centrala staden ska första upplagan av Nordic Petanque Fight avgöras. I startfältet finns ett franskt trippellag – något bara de numera insomnade jättetävlingarna Mayo Open och SWIO tidigare lyckats locka till Sverige.

– Det är nära nu, konstaterar tävlingsgeneralen Mattias Thorell när jag når honom på telefon.
Och det är han nöjd med. Stora delar av förberedelserna är avklarade och han verkar längta till spelstart.
Det kan finnas flera anledningar till det. Genom en tävling i samband med Svenska Cupens finalspel blev han själv utsedd att ingå i det svenska representationslaget, tillsammans med Jesper Skult och Tobias Svensson. På fredagen kommer han därmed att möta andra representationslag i inbjudningstävlingen Eurofight.
– Det blir inga problem. Fredrik Dahlén sköter sekretariatet så det känns väldigt tryggt.

Speciellt inbjudna gäster
Finland och Norge ställer upp med tre lag vardera, liksom distriktet Wästgöta-Dahl. Det svenska juniorlandslaget har också ett trippellag med i tävlingen, men något damlandslag blir det inte den här gången.
Ryssland skulle också ha kommit med tre lag. Så verkar det inte bli.
– Nu fick jag ett nytt mejl i natt där det stod att de kanske kommer ändå. Vi får se – de har velat fram och tillbaka, berättar Mattias.
– Nu har vi fått ihop 16 bra lag ändå, så på det sättet är jag nöjd.

Franska favoriter från huvudstaden
Internationella gäster kommer också ifrån Danmark och Frankrike men de hinner inte fram i tid för att vara med i fredagens tävling, som startar redan klockan elva. Att franska spelare kommer till svenska tävlingar hör inte till vanligheterna. Tidigare är det bara de båda stortävlingarna Mayo Open och SWIO (saliga i minne) som lyckats locka trippellag från världens främsta boulenation.
– Jag är väldigt spänd och förväntansfull inför att få se det laget, säger Mattias och berättar att de själva beskriver sig som medelmåttor medan deras klubbordförande menar att de är Paris bästa lag.
– De har en coach med sig – bara det, säger Mattias.


Fler fransmän nästa år
I nuläget är 67 lag anmälda till huvudtävlingen.
– Jag vill ha en tävling med 300 lag – men det får man ju inte första året förstås, säger Mattias, som drömde om en start med 100 lag. Nu når han inte riktigt dit heller.
– Nej, det blir nog kring 70. Hela upplägget är gjort för att det ska kunna vara många lag. Nu blir det bara tre spelomgångar på lördagen, men det är inte hela världen. Och det är som sagt första året än så länge.
Franske sportchefen Jean-Yves Peronnet har redan meddelat att han vill skicka franska landslag till tävlingen nästa år om den bara hamnar rätt i tiden. I år kolliderar den med tre nationella tävlingar i Frankrike.

Juniorerna måste spela med favoriterna
Juniortävlingen blir – precis som alla andra svenska juniortävlingar hittills i år – inställd på grund av för få anmälda lag.
– Det är ju mycket beklagligt, får man säga.
Nu får juniorlagen istället spela tillsammans med alla andra i öppen klass och de två lag som där klarar sig längst möts i en final om juniortiteln.
Utöver fransmännen tror Mattias att de nordiska mästarna i Danmarks U23-landslag kommer att vara med och slåss om den historiska första segern.
– De känns ju heta, minst sagt.


Bland de svenska lagen nämner han särskilt Giza/Holmström/Hugosson och Aden/Andersson/Nilsson.
– Halmstad har rätt många bra lag med också.

”Brutal spelplats”
Klockan ett på lördagen inleds huvudtävlingen, som sedan fortsätter med åttondelsfinaler klockan tio på söndagen. Klockan ett den dagen startar en dubbeltävling med propagandastatus – där det alltså inte behövs någon tävlingslicens för att vara med.
– De lag som åker ut på söndagsmorgonen kan anmäla sig till den.
Även till huvudtävlingen är anmälan öppen fram till samma dag som spelstarten.
Arbetet har fortlöpt som det ska. Tidningar och Tv har hört av sig för att göra reportage.
– Kommunen har varit oerhört hjälpsam. Det är uppenbarligen en bra kommun att göra sådant här i.
Banorna i Kyrkparken är redan dragna. Sargen till centercourten har byggts upp på Hertig Johans Torg och gruset läggs på plats i skrivande stund.
– Nu hoppas vi bara att det inte kommer att regna och att banan sätter sig ordentligt. Då blir det en brutalt bra spelplats.
Centercourten ligger mitt i centrum, bredvid fontänen och med en ungefär femtio meter lång uteservering längs hela banan.
– Så fint väder skulle inte göra något.


Oavsett väderlek livesänds tävlingarna på webben och den som inte är i Skövde kan spana in delar av spelet genom att klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2013-05-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se