Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lysande start för nordisk Skövdefajt

Den nya tävlingen Nordic Petanque Weekend är just en sådan tävling som Boulesverige behöver. Över 200 nöjda spelare samlades i helgen i Skövde och njöt av en tävling i fin miljö. Vann gjorde de nordiska mästarna från Danmark.

Med en finalbana på Hertig Johans torg och mängder av banor på Kyrkparkens gångar erbjöd Nordic Petanque Weekend möjligheten att spela boule på det vis som de flesta menar att boule ska spelas. Att solen lyste över Skövde gjorde inte upplevelsen sämre. De drygt 200 spelarna njöt av klimatet under parkens träd, där det gick enkelt att välja mellan solljus och skugga.
De naturliga banorna på parkens gångar är alldeles utmärkta att spela på. Underlaget och banornas lutningar varierar beroende på var i parken man befinner sig och är överallt lagom klurigt.


Nya spelare till sporten
Åtskilliga flanörer stannade till för att titta på spelet. Säkerligen lockade landslagströjor från de olika nordiska länderna fler betraktare.
Att spela på en centralt belägen plats där allmänheten ständigt passerar ger en dubbelt positiv verkan. Dels tycker tävlingens deltagare att det är roligare att spela där än i något avlägset industriområde, dels visar man upp sporten för alla möjliga människor.
Vid centercourtbanan på Hertig Johans torg satt hela tiden betraktare på de intilliggande uteserveringarna och tävlingens kommentator Marcus Enbom övertalade många åskådare att själva kliva in på banan för att prova på.
– Han är fantastisk på det, säger tävlingsgeneralen Mattias Thorell vars klubb under helgen värvade flera nya medlemmar.

Korta tävlingsdagar
Huvudtävlingen, Nordic Petanque Fight, startade först klockan ett på lördagen. Efter två spelade matcher var de flesta spelarna klara för dagen och lagen indelade i A-, B-, C- och D-slutspel. Somliga deltagare hade önskat att det blev fler än två matcher den första speldagen.
– Nästa år hoppas vi på dubbelt så många deltagare och då uppstår inte det problemet. Tanken är ju att tävlingen ska växa och vi ville vara konsekventa med spelupplägget och inte hålla på och ändra fram och tillbaka, säger Mattias Thorell.
Tävlingen är inspirerad av de franska bouletävlingarna och kanske hade man kunnat låta sig influeras ännu mer och startat en ny dubbeltävling när de två grundspelsomgångarna i trippeltävlingen var spelade.
– Ja, och nästa år kommer vi att starta en ny trippeltävling efter två spelade omgångar där den hälft som då är utslagen kan anmäla sig på nytt.


Hällesåker till nationella slutspelet
Inbjudna gäster ifrån Danmark, Norge, Finland och Frankrike var med och spelade. Och det blev i sanning en nordisk uppgörelse. I finalen mötte de nyblivna nordiska mästarna ifrån Danmark det finska herrlandslaget, efter att i semifinalerna ha slagit ut varsitt svenskt lag.
Det innebär att det inte gick att hitta det lag som kvalificerar sig för det nationella slutspelet i finalen. Istället går det semifinallag som förlorade med minst marginal till den exklusiva fyralagstävlingen – Hällesåkers Holmqvist, Johansson och Petersson. På sin väg till semifinalen slog de ut landslagsspelare på löpande band – först herrlandslagets Andersson, Nilsson och Aden och sedan damlandslagets Hamberg och Johansson som spelade tillsammans med Lisa Claesson.
Det andra semifinallaget, Halmstads Skagerlund, Wiede och Silfverberg, har fortfarande chansen att ta sig till slutspelet – när den tredje deltagaren utsetts genom Varbergs Strandcup drar kvaltävlingarnas övriga semifinalister lott om den fjärde och sista platsen. Giza, Holmström och Hugosson, Lindome BK, är klara för det nationella slutspelet, eftersom de vann Lindomespelen. Halmstadtrippeln sällar sig till semifinalisterna därifrån (Sibiriens Csapó/Larsson/Plantin, Boo SK:s Ekwall/Hamberg/Kristiansson samt Andersson/Eklund/Jacobsen, Coccinelle och Kärnan) och har alltså tillsammans med blivande semifinalister i Varberg chansen att ta den sista slutspelsplatsen.


Danskarna överlägsna i finalen
Att det finska herrlandslaget, där två tredjedelar kom från U23-landslaget, skulle få en omöjlig uppgift i finalen kändes klart redan på förhand. Även om de på lördagen förpassade fransmännen till B-slutspelet hade finnarna hela söndagen problem med att vinna sina matcher, från åttondelsfinalen mot Bangers Franck/Gustafsson/Rydén via kvarten mot Lindomes Giza/Holmström/Hugosson till semifinalen mot Hällesåker.
Det danska U23-landslaget, däremot, övertygade hela vägen även om de i kvartsfinalen var illa ute mot Sibiriens Csapó, Larsson och Öttenius. Stockholmarna hamnade i underläge med 3-12, men lyckades bita sig kvar i matchen och kämpade hela vägen fram till 12-12 innan danskarna tog sin sista poäng.


Att det blev Mårten Olsen, Lasse Dithmar och Daniel Presutti som stod som tävlingens första segrare hade Mattias Thorell gissat redan på förhand.
– Det är ett fantastiskt lag. De är kaxiga på banan samtidigt som de är oerhört ödmjuka vid sidan av och har kul när de spelar. Jag tror att de har potential att gå riktigt långt på ett VM.
Helgen dessförinnan vann de NM-titeln. Nästa helg väntar den internationella tävlingen i Hedebo och det ska bli intressant att se om de unga danskarna blandar sig i slutstriden även där.


Växer och tar sig in på grundskolan
Mattias Thorell är mycket nöjd med helgen och konstaterar att allting fungerande utan krångel.
– Vi har lagt mycket tid på planering och allt satt perfekt. Till och med vädret var bra.
Alla samarbetspartners är också nöjda. Kommunen så till den grad att finalbanan på Hertig Johans torg får ligga kvar. Där kommer Mattias klubb nu att köra sina tisdagsträningar och köra någon enklare veckotävling för icke-licensierade spelare. Klubbens nyrekrytering behöver med andra ord inte vara över.
Efter tävlingen hade Mattias också möte med rektorn på Käpplundaskolan där det bestämdes att en boulebana ska byggas på skolan under sommaren så att Mattias och hans klubbkamrater till hösten kan instruera skolans elever i spelet.
– Det hade nog inte hänt om vi inte lyckats få den här nivån på tävlingen. Nu hade han ju sett oss på tv och i tidningarna.
Och till nästa år kommer tävlingens nivå att höjas ytterligare.
– Vi kommer inte att vara under 128 lag nästa år – det finns inte, säger Mattias Thorell.

Publicerad: 2013-05-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se