Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dubbla VM för Cajsa

Femtonåriga Cajsa Qvarnström kommer inte bara att spela junior-VM till hösten. Hon kommer också att följa med som fjärdespelare till dam-VM. Förbundskapten Albin Plantin har nu tagit ut sitt VM-lag, där starttrion består av Jessica Johansson, Jenny Hamberg och Emma Köhalmi.

Albin Plantin deklarerade redan när han i början av året tillträdde som förbundskapten att han skulle ha ett VM-lag färdigt redan när juni månad kom. Och mycket riktigt – han har tagit ut Emma Köhalmi, Jessica Johansson och Jenny Hamberg tillsammans med Cajsa Qvarnström som avbytare.

Jobbig uttagning
Att Jessica Johansson och Jenny Hamberg finns med i uppställningen lär inte överraska många.
– Det finns inga damspelare som kan konkurrera med dem när det gäller skytte. Och de är riktigt bra, säger förbundskaptenen själv.
Som hade betydligt svårare att ta ut en läggare.
– Det var jättejobbigt.
Anledningen till det är att konkurrenterna var jämbördiga och bara två till antalet.
– De är i princip lika skickliga och det var riktigt deppigt att lämna besked till Anna Theander om att hon inte är med den här gången, säger Albin.

Osvensk läggare
Emma Köhalmi blir Sveriges läggare och förbundskaptenen framhåller de av hennes kvaliteter som inte handlar om att kasta klot.
– Hon har en väldig styrka i att hon tar plats på banan och är en extremt bra lagspelare. Hon har en osvensk spelstil – i positiv bemärkelse.
Samtidigt vet hon naturligtvis hur hon ska handskas med kloten.
– Hon var bra på NM och nu tränar hon för fullt – hon kommer att vara ännu bättre om fyra månader, när det är dags, menar Albin.

"Största talangen sedan Jessica"
Albin vill inte ha en utpräglad läggare som fjärdespelare, utan någon som kan ersätta de skytteskickliga spelarna Jenny och Jessica ifall de skulle få problem. Och hans val har alltså fallit på den unga Cajsa Qvarnström.
– Hon är den största talangen sedan Jessica Johansson på damsidan. Hon är allround och en bra fjärdespelare som jag tror kommer att flyta in i gruppen hur lätt som helst, säger han.
Cajsa själv är glad över uttagningen och tycker att det ska bli jättekul med ytterligare ett VM innan året är över. När man frågar henne vad hon tror att det kommer sig att just hon fått förtroendet säger hon först:
– På dam-VM är jag nog mest med för att lära inför framtiden.
Men sedan går hon med på att det nog också beror på att hon är en tillräckligt bra spelare för att kunna ersätta någon av de ordinarie tre om det skulle behövas.

Tränar gärna ensam
Cajsa berättar att hon för att bli bättre tävlar rätt mycket – i både små och stora tävlingar. Hemma i Örebro finns det sällan möjligheter, säger hon, men ofta går det någon tävling i närheten.
– I Eskilstuna eller så.
Hon tränar också. Ibland är hon med på klubbens, Sörbyängens, träningar. Men allra mest tränar hon ensam. Eller tillsammans med pappa, Anders Lindberg. Det blir inte tråkigt att stå ensam och kasta, tycker Cajsa.
– Nej, jag tycker att det är rätt skönt. Då kan man fokusera på ett helt annat sätt och bara koncentrera sig på boulen.

Tror på lagen
Fortfarande har det internationella bouleförbundet, FIPJP, inte lämnat något besked om tid och plats för dam-VM. Men det har åtminstone sagts att intentionen är att det ska gå vid samma tidpunkt som enligt den ordinarie planen, en vecka före Cajsa Qvarnströms sextonårsdag, den 4-6 oktober.
Innan dess vill Albin Plantin ta med sig sitt VM-lag på åtminstone en tävling i utlandet.
– Mitt mål är att det blir två.
Och innan dess, den 30 augusti, kommer Cajsa att spela årets första VM – det för juniorer. Vilket hon också ser fram emot.
– Jag tror att vi har rätt bra chanser i båda mästerskapen faktiskt.

Publicerad: 2013-06-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se